de Roxana Istudor şi Flori Pintea
O friptură bună este irezistibilă pentru miliarde de oameni. De-a lungul secolelor, prepararea acestui meniu s-a rafinat, dar în esență, felul în care este prezentată sau însoțită nu face decât să pună și mai mult în valoare unul dintre alimentele care, se pare, vor rămâne cu oamenii pentru totdeauna: carnea friptă. O demonstrează un top mondial al celor mai suculente și savuroase fripturi.
Carne Asada
Ingrediente: 2 kg pulpă de porc, 60 ml suc de portocale proaspăt stors, 200 ml suc de lime, 2 linguri cu sos de soia, 2 linguri cu oțet de mere, 60 ml ulei de măsline sau de avocado, 4 căței mari de usturoi, zdrobiți, 1 linguriță cu sare fină, 1/4 linguriță cu piper negru proaspăt măcinat, 1/4 linguriță cu chimen măcinat, 1/4 linguriță cu oregano uscat.
Mod de preparare: într-un bol se amestecă împreună sucul de portocale, de lime, de soia, oțetul, uleiul, usturoiul, sarea, piperul, chimenul și oregano. Se așază carnea, răsturnând marinata pentru a o acoperi integral. Se lasă vasul la frigider pentru cinci ore, apoi se scoate din lichid, se scurge și se pune direct pe flacăra grătarului bine încins, răsturnând-o o dată la jumătatea timpului de fript (patru minute). Se pune carnea gătită pe o placă și se feliază în fâșii. Se servește imediat.
Filet Mignon cu crustă de ierburi
Ingrediente: 60 ml ulei de măsline, 2 căței de usturoi, tocați, 350 g file mignon, felii, 1 linguriță cu rozmarin uscat, 1 linguriță cu cimbru uscat, 1 linguriță cu maghiran uscat, 1 linguriță cu sare, 1 linguriță cu piper negru proaspăt măcinat.
Mod de preparare: într-un castron care poate fi utilizat în cuptorul cu microunde se încălzește uleiul de măsline și usturoiul timp de 60 de secunde, apoi se scoate și se lasă la răcorit, după care se adaugă ierburile, se amestecă și se mai lasă la odihnit cinci minute. Feliile de carne se așază într-un bol, se toarnă lichidul cu ierburi, se dă carnea prin această marinată și se lasă la frigider pentru patru ore. Se încinge bine grătarul, se unge cu ulei, se scoate carnea din frigider, se asezonează cu sare și piper și se frige cinci minute pe fiecare parte.
Friptură Jack Daniel’s
Ingrediente: 1 kg pulpă de porc feliată, 1 cățel de usturoi, tocat, 1 lingură cu boabe de muștar măcinate, 60 ml ulei vegetal, 60 ml whisky Jack Daniel’s, 2 lingurițe cu sare, 1/2 linguriță cu piper negru măcinat grosier, 2 linguri cu unt nesărat, la temperatura camerei.
Mod de preparare: cu un cuțit ascuțit, se taie carnea la mică adâncime, formând un model de romb. Se amestecă usturoiul, muștarul, uleiul, whisky-ul, sare și piper, într-un castron mic. Se așază friptura într-o pungă și se toarnă amestecul deasupra, acoperind bine carnea cu lichid. Se lasă la frigider sigilată cel puțin opt ore. După acest răstimp, se încinge grătarul, se scoate carnea din pungă și se aruncă marinata. Se frige pe grătar timp de șase minute pe fiecare parte, ungând-o periodic cu unt.
Friptură cu sos Gorgonzola
Ingrediente: pentru sos: 200 g brânză Gorgonzola mărunțită, 2 linguri cu oțet de vin alb, 80 ml smântână, 2 linguri cu ulei de măsline, 2 linguri cu pătrunjel proaspăt, tocat. Pentru friptură: 6 felii de carne de vită pentru friptură, dezosate, 1 linguriță cu sare, 1 linguriță cu piper negru proaspăt măcinat, 2 linguri cu ulei vegetal.
Mod de preparare: pentru sos, se combină într-un vas brânza și oțetul și se pasează cu o furculiță până la o consistență cremoasă. Se amestecă smântâna și uleiul de măsline până se omogenizează, se adaugă pătrunjelul și se condimentează după gust cu sare și piper. Feliile de carne se presară cu sare și piper și se frig câte cinci minute pe fiecare parte, într-o tigaie în care s-a încins uleiul. Se transferă carnea pe farfurii și se servește, cu sosul deasupra, după cinci minute.
Cotlet cu ciuperci
Ingrediente: 4 cotlete, 475 ml supă de vită, 225 g ciuperci, feliate, 60 ml smântână groasă, 2 linguri cu unt, sare, piper.
Mod de preparare: se încinge grătarul. Într-o tigaie se topește untul și se călesc ciupercile până când se evaporă lichidul pe care îl lasă. Se „stinge” cu supa și se menține totul pe flacără până când lichidul începe să se îngroașe. Se toarnă smântâna și se reduce focul, gătind încă cinci minute. Între timp, feliile de carne presărate cu sare și piper se frig câte cinci minute pe fiecare parte, se scot și se lasă la odihnit, acoperite, pentru câteva minute. Se servesc împreună cu sosul cu ciuperci.
Friptură au Poivre
Ingrediente: 4 felii de carne de friptură dezosată, 1 lingură cu piper negru boabe, sare după gust, 2 linguri cu ulei de măsline, 4 linguri cu unt nesărat, 150 ml coniac, 250 ml smântână groasă.
Mod de preparare: carnea se lasă timp de 30 de minute la temperatura camerei. Se încinge cuptorul la 220 de grade Celsius. Se sparg boabele de piper într-un mojar și se transferă pe o farfurie. Feliile de carne presărate cu sare se presează în boabele de piper, acoperindu-se bine pe ambele părți. Se încinge o tigaie largă, termorezistentă, la foc mare, se pun uleiul și două linguri cu unt și se rumenesc fripturile câte două minute pe fiecare parte, apoi se dă vasul la cuptor, pentru alte cinci minute. Se scoate tava, se pun fripturile pe o farfurie, se acoperă cu folie și se lasă să se odihnească. Între timp, se face sosul: se oprește o lingură din grăsimea rezultată din gătirea cărnii, se adaugă în tigaie coniacul, se răzuiesc reziduurile de pe fundul vasului, se completează cu smântâna și se pune totul pe foc, timp de șase minute. La final se adaugă restul de unt și se condimentează după gust cu sare. Se servește imediat, alături de friptură.
Friptură de pui cu lapte
Ingrediente: 1 kg piept de pui, tăiat în sferturi, 60 ml ulei vegetal, 250 ml zară, 1 linguriță cu sos Tabasco, 250 g făină universală, 1 linguriță cu sare, 1/2 linguriță cu piper negru proaspăt măcinat, 500 ml lapte, 1 vârf de cuțit cu piper Cayenne.
Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Se bat bucățile de carne pentru a le frăgezi, apoi se taie fâșii. Într-o tigaie se încinge uleiul, iar într-un castron se amestecă zara și piperul negru. Într-un bol se combină făina și sarea. Se dă fiecare felie de carne prin amestecul de zară, apoi prin făină și se pun toate la prăjit, câte trei minute pe fiecare parte. După ce se scurg pe șervete de hârtie, bucățile de carne se așază într-o tavă și se dau la cuptor, până este gata sosul. Se păstrează două linguri din grăsimea care a rezultat din prăjirea cărnii, se pune pe foc mic și se amestecă bine, continuu, cu două linguri din făina prin care s-a dat carnea, timp de două minute. Se toarnă ușor laptele, piperul Cayenne, se aduce amestecul la punctul de fierbere și se mai lasă pe foc două minute. Se condimentează cu sare și piper după gust. Se servește cu friptura proaspăt scoasă din cuptor și cu legume fripte.