de Roxana-Ioana Ancuța
În lumea deserturilor, turta dulce se remarcă prin aspectul jucăuş și gustul dulce, aromat și condimentat. Într-un interviu plin de savoare, Cristina Minea (foto), specialista care transformă turta dulce în adevărate opere de artă comestibile, ne-a dezvăluit secretele creațiilor sale variate. De la buchete de flori delicate și fluturi colorați, la logo-uri personalizate și mărturii pentru botezuri, îmbinând priceperea sa în modelarea formelor cu o reţetă specială, în care zahărul este redus la minimum.
„M-am transpus în altă lume”
- Ce anume a declanșat pasiunea pentru turtele dulci?
- Dorința mea de a face ceva mai mult în zona alimentației sănătoase, a dulciurilor naturale, dorința de a mă autodepăși, de a veni cu ceva nou și frumos, s-a transformat în realitate atunci când un simplu filmuleț de pe internet m-a atras instant și a fost exact ceea ce aveam nevoie să fac în acel moment.
- Ce sentiment ai când vezi ce frumuseți ies din mâinile tale?
- Mă surprinde fiecare model nou pe care îl fac! Am intrat în această lume ușor sceptică, neavând talent la desen, dar, în același timp, dornică să învăț și să trec peste anumite limitări. Secretul constă în răbdare, migală și iar răbdare. Pasiunea crește de la o zi la alta și, pe măsură ce creez, simt că pot să fac din ce în ce mai multe modele sofisticate și creative. Din prima clipă în care am început să realizez aceste figurine din turtă dulce, m-am transpus în altă lume.
- Cum arată această lume?
- Este o lume magică, în care îmi găsesc liniștea, bucuria sufletească, învăț să am răbdare și, mai ales, fac ceea ce îmi place! Este un fel de meditație „activă” pentru mine.
- Ai o poveste deosebită legată de aceste turte?
- Dacă o să vă povestesc, nu o să mă credeți. De ceva vreme, mă tot gândeam ce mi-aș dori să mai fac pentru sufletul meu. Într-o noapte am visat că eram într-o bucătărie mare și desenam. M-am trezit râzând din acest vis, eu fiind total antitalent la desen. Culmea, fix în ziua aceea, uitându-mă pe o rețea de socializare, am dat de paginile unor fete care făceau turte dulci. Arătau impresionant și m-am gândit „oare aș putea să fac și eu? Oare voi ajunge și eu într-o bucătărie mare desenând și făcând asta?” Și, da, chiar s-a întâmplat asta, astfel încât pot spune că a fost un vis care a devenit realitate!
„Creez flori, fluturași, buburuze, albine, mărturii pentru botezuri, figurine umane, ursuleți, mașinuțe, ouă de Paște”
- Care sunt figurinele pe care le faci de obicei?
- Am realizat foarte multe flori (ghiocei, lalele), fluturași, buburuze, mărțișoare de tot felul, frunze, albine, turte mai neconvenționale și amuzante, mărturii pentru botezuri, figurine umane, ursuleți, mașinuțe, ouă de Paște, turte în formă de dinți pentru cabinete stomatologice și logouri.
- Ce ingrediente folosești pentru a realiza dulciurile?
- Ouă de țară, miere polifloră, glucoză, plus multe alte ingrediente necesare pentru realizarea aluatului și a glazurii. Utilizez diverse forme cumpărate sau făcute de mine la imprimantă, apoi laminate, pe care le pun pe aluat și îl tai cu ajutorul unui cutter pentru a avea forma dorită. Mai folosesc coloranți de calitate, markeri comestibili și poșuri cu ajutorul cărora decorez cu glazură turtele dulci.
- Cum te asiguri că decorațiunile din aluat își păstrează forma și structura?
- Urmez cu strictețe câteva reguli, și anume, după ce se răcesc, le pun în pungi cu zip, apoi în cutii închise ermetic.
„Cea mai complexă creație dulce a fost realizarea a 9 buchete cu 53 de flori”
- Care a fost cea mai complexă operă de artă dulce a ta?
- Am avut norocul și ocazia care m-a și impulsionat și anume o comandă de 9 buchete, pentru 8 martie, pentru care am realizat nu mai puţin de 53 de flori.
- Care este designul preferat pe care l-ai creat până acum și de ce?
- Până acum am realizat modele destul de simpliste, dar modelele diverse de fluturi au fost printre preferatele mele. Ador fluturii!
- Ai un ajutor în bucătărie?
- Cei din familia mea mă încurajează și mă susțin mereu, inclusiv fetița mea de 11 ani, Antonia, care atunci când pregătesc turtele este în preajmă, mă ajută și vrea să învețe de la mine această artă. Altfel, cu toții abia așteaptă să mi se strice turtele pentru a le mânca ei. (râde)
- Cum putem savura aceste turte dulci?
- Merg la orice ocazie, în orice moment al zilei, începând de dimineața, la o cafea sau la ceai, ca desert, și inclusiv în pachețelul copilului pentru școală sau pentru muncă. Am o prietenă care lucrează non-stop, nu are nici timp să mănânce, și mi-a povestit că turtele mele dulci au salvat-o pe timpul zilei.
- Cu ce se diferențiază turtele tale dulci de celelalte?
- Rețeta pe care o urmez eu este, cred, diferită. Mixul special de condimente și faptul că nu sunt realizate cu foarte mult zahăr, așa cum sunt altele de pe piață. După mai multe încercări, din dorința de a-i da acel gust unic, am reușit să obțin turtițe foarte aromate, care pentru mine sunt cumva magice și pline de mister pentru că au capacitatea de a stârni amintiri și emoții plăcute, la fel ca madlenele lui Marcel Proust, care reușesc, cu fiecare mușcătură, să ne transporte în timp și să ne aducă în preajma unor evenimente memorabile din copilărie. Aș putea spune, cumva poetic, că turta dulce devine un portal către nostalgie și fericirea simplă a zilelor de sărbătoare.
Reţeta
- Ne dezvălui și nouă rețeta de turtă dulce?
- Cu plăcere. Ingredientele necesare sunt: 500 g zahăr pudră fin, 500 g miere de albine naturală, 400 g unt gras 82%, 3 linguriţe (rase) cu bicarbonat de sodiu, 6 ouă întregi, mărime medie, 1.600 g făină, 8 g coajă de portocală bio rasă fin, 25 g amestec de condimente măcinate (15 g nucşoară, 4 g anason, 2 g piper, 15 g cuişoare, 5 g ienibahar, 2 g coriandru, 20 g ghimbir, 80 g scorţişoară, 5 g cardamom). Modul de preparare este următorul: 1. într-o cratiţă, se pun pe foc untul tăiat cubuleţe şi mierea, se topesc cu atenţie să nu fiarbă compoziţia. Când e topit untul, se ia cratița de pe foc, se adaugă bicarbonatul de sodiu (nedizolvat) și se amestecă bine cu lingura de lemn până devine ca o spumă, apoi se pun condimentele şi coaja de portocală rasă, se amestecă bine, iar la final se lasă aluatul să se răcească (compoziţia trebuie să devină călduţă, nu fierbinte!). 2. Se bat cu mixerul ouăle și zahărul pudră, până se albesc. Într-un vas mai mare, se pun compoziţiile de la punctul 1 și punctul 2, se omogenizează bine şi apoi se adaugă făina în două reprize, amestecând uşor de fiecare dată până când aluatul e complet omogenizat. După aceea, se pune aluatul în pungi şi se ţine la frigider până a doua zi (aşa lucrează făina şi turta dulce iese mai pufoasă), după care este gata pentru copt.
- Dar glazura, cum o faci?
- Ingredientele necesare pentru prepararea Royal Icing sunt: 500 g zahăr pudră foarte fin, 15 ml suc proaspăt stors de lămâie, 75 ml apă rece, 20 g glucoză, 30 g praf de albuş (albumină). În bolul mixerului, se pun zahărul pudră, sucul de lămâie, apa şi albumina, se mixează timp de cinci minute la viteza cea mai mică a mixerului, după care se adaugă glucoza și se mai bate compoziția încă cinci minute. Acum, glazura e gata. Se pune într-un bol acoperit cu o lavetă umedă peste care se așază o farfurie și se bagă în frigider până în momentul folosirii sau se poate încorpora imediat după preparare.