Main menu

header

983 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Tămăduitor de top al lumii vegetale, păpădia poate sta la baza unor adevărate delicii culinare, care, pe lângă faptul că sunt de o savoare deosebită, unică, pentru papilele gustative, conțin și extraordinarele proprietăți și beneficii pentru organism ale uneia dintre cele mai populare plante medicinale din lume.

Nectar de păpădie

Ingrediente: 120 de flori de păpădie, 1 litru de apă, 1 kg zahăr, 80 ml zeamă de lămâie.

Mod de preparare: florile de păpădie se culeg în zi senină, cu mult Soare, când sunt deschise la maximum, fără codițe, apoi se spală în trei ape, se scot pe un prosop absorbant se lasă să se scurgă, cu corola în jos. După ce este eliminată apa, se pun într-o oală, se toarnă apă rece, se pune vasul pe foc și când începe să clocotească se reduce focul la mic pentru câteva minute, apoi se oprește flacăra și se lasă lichidul la temperatura camerei până a doua zi. Se strecoară, se strâng bine florile, ca să se scurgă surplusul de suc, se pune lichidul înapoi în oala în care au fiert, se adaugă zahărul și zeama de lămâie și se fierbe pe flacără mică timp de 80 de minute, amestecând frecvent. Preparatul se toarnă fierbinte în borcane sterilizate, care se sigilează, se acoperă cu prosoape și se lasă să se răcească complet.

Miere de păpădie

983 26 2Ingrediente: 1 kg zahăr, 300 g flori de păpădie, 1,2 l apă, 1 lămâie.

Mod de preparare: florile de păpădie se pun la macerat într-o cratiţă, acoperite cu apă. După câteva ore se pune vasul la foc mediu și se lasă până începe să fiarbă lichidul, moment în care se oprește flacăra și se lasă din nou la macerat, timp de opt ore. După acest răstimp, se scurge lichidul printr-o sită într-o altă cratiţă care se pune pe foc mediu, împreună cu zahărul și lămâia tăiată în două. Se fierbe până când ajunge la consistenţa mierii, se toarnă într-un borcan și se lasă la răcit, apoi se închide cu capacul.

Sirop de păpădie

983 26 3Ingrediente: 600 g flori de păpădie, 1 litru de apă, 2 kg zahăr, zeama de la 2 lămâi.

Mod de preparare: florile de păpădie se spală foarte bine, în mai multe ape, și se pun într-o oală cu apă, la foc mic. Când începe să fiarbă lichidul, se oprește focul imediat și se lasă vasul acoperit, la temperatura camerei, pentru 24 de ore. Se extrag florile din lichid, se strecoară, se completează cu zeama de lămâie și zahărul și se lasă pe foc mic circa două ore, amestecând ocazional, până când, odată picurat pe o farfurie înclinată și lăsat câteva secunde, siropul nu mai curge. Lichidul se pune fierbinte în borcane (sau sticle cu gura mai largă) și se lasă la răcit la temperatura camerei.

„Ambrozie” de păpădie

983 26 4Ingrediente: 400 g flori de păpădie, 1 kg zahăr, 500 ml apă.

Mod de preparare: se toarnă apa peste florile spălate bine, pentru îndepărtarea impurităților, se aduce amestecul până la punctul de fierbere și se lasă pe foc mic timp de două ore. Florile se transferă apoi într-o strecurătoare tapetată cu un strat de tifon și se storc foarte bine, adăugând în vas lichidul rezultat, care apoi se completează cu zahărul și se dă din nou pe flacără, pentru zece minute. Preparatul se toarnă fierbinte în borcane sterilizate, se închid capacele și se lasă, acoperite, să se răcească la temperatura camerei.

Concentrat de păpădie

983 26 5Ingrediente: 500 g flori de păpădie, 1 litru de apă, 1,5 kg zahăr, 1 lămâie.

Mod de preparare: se înmoaie florile de păpădie în jumătate din cantitatea de apă rece pentru 24 de ore, apoi se storc foarte bine, păstrând lichidul rezultat, se acoperă cu restul de apă rece și se fierb pe foc moderat, timp de aproximativ 25 de minute. Cu cinci minute înainte de terminarea procesului de fierbere, se adaugă lămâia mărunțită foarte bine, cu coajă cu tot. Se ia vasul de pe foc și se lasă la temperatura camerei pentru 24 de ore, se strecoară și se adaugă 1,5 kg de zahăr. Lichidul se aduce la punctul de fierbere de trei ori consecutiv, pentru a se obține vâscozitatea dorită, apoi se reduce flacăra și se lasă să fiarbă timp de o oră. După acest răstimp se transferă concentratul fierbinte în borcane sterilizate, închizându-le ermetic.

Jeleu de păpădie

983 26 6Ingrediente: 1 litru de apă, 1 kg zahăr, 500 g flori de păpădie, 2 linguri cu suc de lămâie, 1 pachet de pectină de fructe (pudră), 1 picătură de colorant alimentar galben.

Mod de preparare: se încălzește apa într-o oală mare, iar când fierbe se pune jumătate din cantitatea de flori de păpădie - se fierbe totul timp de zece minute. Se scot florile și se stoarce din acestea cât mai mult lichid, care se toarnă apoi în vasul în care au fiert și care se pune din nou pe foc. Se adaugă sucul de lămâie, pectina și colorantul alimentar galben, se aduce la fierbere, se completează cu zahărul și se lasă pe flacără câteva minute, amestecând permanent. Se dă vasul deoparte și se îndepărtează spuma, dacă este necesar. Amestecul se toarnă clocotit în borcane fierbinți, așezate într-o tavă metalică, și se trece un cuțit în jurul interiorului recipientelor, pentru a se elimina orice bule de aer. Se închid borcanele cu capace și se pune apă clocotită în tava în care se află și care se dă la cuptor pentru șapte minute. Se lasă să se răcească jeleul la temperatura camerei.

Gem de păpădie

Ingrediente: 1 kg de flori de păpădie, 1 litru de apă, 1 kg zahăr, 1 lămâie.

Mod de preparare: se spală bine florile de păpădie proaspăt culese cu apă rece şi se pun la scurs pe un prosop, cu petalele în jos, apoi la fiert într-o oală, cu un litru de apă. După câteva minute, compoziţia se dă deoparte, se lasă să se liniştească timp de cinci minute şi se strecoară prin sită deasă. Cu ajutorul unei linguri de lemn se apasă peste florile fierte din sită, pentru a se scurge tot lichidul, care se toarnă în vas. Lămâia se taie în felii subţiri, mici, care se adaugă în zeama din oală, se completează lichidul cu zahărul și se pune din nou pe foc, pentru o oră, pe flacără mică. Pe parcurs, gemul se amestecă cu o lingură şi la final se lasă puţin să se răcească, apoi se toarnă în borcane care se închid ermetic.

Dulceaţă de păpădie

Ingrediente: 500 g zahăr, 500 ml apă, 50 ml suc de lămâie, 430 g flori de păpădie.

Mod de preparare: se adună florile de păpădie într-o zi cu Soare, cu 24 de ore înainte de prepararea dulceţii. Se spală bine, se pun într-un vas încăpător cu apă rece, se acoperă și se lasă peste noapte. A doua zi se strecoară, se pune apa la fiert, iar când clocotește, se pun corolele de păpădie și se fierb zece minute, după care se extrag din lichidul care se completează cu zahărul și zeama de lămâie și se lasă să fiarbă 30 de minute, la foc mic. Se toarnă în borcane sterilizate, cât este încă fierbinte.