Main menu

header

984 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Unul dintre preparatele care s-au dovedit irezistibile indiferent de vremuri și de gusturi, pe toate meridianele și în toate formele, este budinca. Versatil, ușor de preparat, acest desert incredibil de simplu nu cere aptitudini de chef, include ingrediente puține și, mai ales, arată spectaculos.

Budincă cremoasă de orez

984 26 2Ingrediente: 400 ml apă rece, 180 g orez, 500 ml lapte, 80 g zahăr, 1/4 linguriță cu sare, 1 ou, bătut, 200 g stafide, 1 lingură cu unt, 1/2 linguriță cu extract de vanilie.

Mod de preparare: se toarnă apa într-o cratiță și se aduce la fierbere la foc mediu, se pune orezul, se reduce flacăra, se acoperă vasul și se lasă aproximativ 20 de minute. Odată fiert, orezul se amestecă cu trei sferturi din cantitatea de lapte, zahărul și sarea, într-o cratiță curate. Se gătesc la foc mediu, amestecând des, până când compoziția devine groasă și cremoasă, aproximativ 15 minute. Laptele rămas se amestecă cu oul și stafidele, se toarnă peste orez și se mai fierbe totul încă două minute, amestecând constant. Se ia vasul de pe foc, se completează cu untul şi vanilia și se omogenizează. Preparatul se servește cald - cantitatea rămasă se poate păstra în frigider până la trei zile.

Budincă de tapioca

984 26 3Ingrediente: 750 ml lapte integral, 130 g tapioca cu gătire rapidă, 120 g zahăr alb, 1/4 linguriță cu sare, 2 ouă, bătute, 1/2 linguriță cu extract de vanilie.

Mod de preparare: se amestecă laptele, tapioca, zahărul și sarea într-o cratiță medie, se aduce totul la fierbere, pe foc mediu, amestecând continuu. Se reduce flacăra și se mai gătește preparatul cinci minute. Se bate o treime din cantitatea de lapte cu ouăle, până se încorporează, apoi se toarnă în amestecul de tapioca și se combină. Se aduce la fiert pe foc mic și se gătește, amestecând constant, încă două minute, până când budinca devine suficient de groasă pentru a acoperi uniform spatele unei linguri de metal. Se ia de pe foc şi se amestecă cu vanilia. Se servește caldă sau se toarnă în vase de servire și se dă la frigider pentru câteva ore.

Budincă „prăfuită”

984 26 4Ingrediente: 750 ml lapte, 100 g amestec instant de budincă de vanilie, 250 g zahăr alb, 250 g cremă de brânză (la temperatura camerei), 50 g unt (la temperatura camerei), 350 g topping congelat (dezghețat), 400 g fursecuri umplute cu cremă de ciocolată, zdrobite.

Mod de preparare: se bat împreună laptele și amestecul de budincă într-un castron mare, aproximativ două minute. Se mixează zahărul, crema de brânză și untul într-un alt bol, până când compoziția devine omogenă și cremoasă. Se încorporează ușor toppingul. Se așază jumătate din cantitatea de fursecuri pe fundul unui vas, se acoperă cu amestecul de budincă și deasupra se pune restul de fursecuri. Budinca se răcește la frigider cel puțin o oră înainte de servire.

Budincă de cacao

984 26 5Ingrediente: 250 g zahăr alb, 120 g pudră de cacao, 80 g amidon de porumb, 1 praf de sare, 750 ml lapte de migdale neîndulcit, 1 linguriță cu unt nesărat (opțional), 1 linguriță cu extract de vanilie.

Mod de preparare: se bat zahărul, pudra de cacao, amidonul și sarea într-o cratiță, se toarnă un sfert din cantitatea de lapte de migdale și se bate în continuare, până la omogenizaare. Se continuă până la terminarea cantității de lapte. Se pune vasul pe foc mediu și se lasă, amestecând constant, până când amestecul începe să se îngroașe (aproximativ cinci minute). Se ia budinca de pe foc, se adaugă untul, se amestecă până când acesta se topește, se completează cu vanilia, apoi se toarnă budinca într-un bol de servire. Se acoperă și se dă la frigider cel puțin 30 de minute înainte de servire.

Budincă de semințe de chia

984 26 6Ingrediente: 500 ml lapte de cocos îndulcit, 6 linguri cu lapte de cocos neîndulcit, 1 lingură cu nectar de agave, 1/2 linguriță cu extract de vanilie, 1/4 linguriță cu scorțișoară măcinată, 1 praf de sare, 120 g semințe de chia, 100 g căpșuni proaspete, tăiate cubulețe (opțional).

Mod de preparare: se amestecă într-un castron laptele de cocos, nectarul, extractul de vanilie, scorțișoara și sarea, apoi se adaugă și semințele de chia. Se lasă compoziția să se înmoaie până se îngroașă, cel puțin 20 de minute sau în vasul acoperit cu folie de plastic la frigider, peste noapte. După răcire, budinca se mai amestecă puțin, se adaugă bucățile de căpșuni, dacă se folosesc, și se pune în vase de servit.

Budincă de piersici cu sos de caramel

Ingrediente: 500 g pulpă de piersici, 400 ml lapte condensat îndulcit, 3 ouă mari, bătute ușor, 400 ml apă fierbinte, 60 g unt (topit), 1 linguriță cu scorțișoară măcinată, 1 linguriță cu extract de vanilie, 8 felii de pâine rupte în bucățele. Pentru sosul caramel: 120 g zahăr brun, 120 g unt, 2 linguri cu sirop de porumb, 1 lingură cu rom.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 165 de grade Celsius și se unge cu unt un vas de copt. Se pasează ușor, cu furculița, pulpa piersicilor. Într-un castron se mixează laptele condensat și ouăle bătute, se adaugă fructele și se amestecă bine, apoi se completează cu apa fierbinte, untul topit, scorțișoara și vanilia. La final se încorporează pâinea, se transferă budinca în vasul de copt și se dă la cuptor pentru 70 de minute. Între timp, într-o cratiță mică se amestecă zahărul brun, untul, siropul de porumb și romul, se aduce totul la fierbere pe foc mediu și se lasă pe flacără până se îngroașă ușor, maximum patru minute. Se scoate budinca din cuptor și se lasă să se răcească aproximativ zece minute, apoi se poate servi, cu sosul de caramel turnat deasupra.

Budincă de ciocolată

984 26 7Ingrediente: 120 g zahăr, 3 linguri cu pudră de cacao, 50 g amidon de porumb, 1 praf de sare, 400 ml lapte, 2 linguri cu unt la temperatura camerei, 1 linguriță cu extract de vanilie.

Mod de preparare: se amestecă zahărul, cacaua, amidonul și sarea într-o cratiță care se pune la foc mediu în care se adaugă laptele. Se aduce la punctul de fierbere, amestecând constant, până când se îngroașă suficient. Se ia vasul de pe flacără, se adaugă untul și vanilia și se lasă să se răcească înainte de servire.

Budincă de banane

Ingrediente: 250 g cremă de brânză, la temperatura camerei, 400 ml lapte condensat îndulcit, 200 g amestec de budincă instant de vanilie, 750 ml lapte degresat rece, 1 linguriță cu extract de vanilie, 250 g topping congelat (dezghețat), 400 g napolitane cu vanilie, 4 banane, feliate.

Mod de preparare: se bate crema de brânză într-un castron mare până devine pufoasă. Separat se mixează laptele condensat, apoi amestecul de budincă, se combină și se toarnă treptat laptele rece, amestecând continuu, până la omogenizare. Se completează cu vanilia și jumătate din cantitatea de topping. Se tapetează fundul unui vas cu napolitane, se așază feliile de banane uniform deasupra, se acoperă cu amestecul de budincă și se finisează cu toppingul rămas. Se acoperă vasul și se dă budinca la frigider pentru cel puțin trei ore înainte de servire.