de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Foarte multe persoane consideră că cireșele ar trebui să devină gem sau dulceață, iar vinetele zacuscă. Dar imaginația umană a trecut multe frontiere, așa că unor chefi le-a venit ideea să facă din cireșe sos pentru fripturi de porc, iar din vinete un delicios… gem! Pentru toți cei care sunt amatori de deserturi-unicat, dulcețurile și gemurile neobișnuite sunt o bună ocazie de a experimenta gusturi noi, deosebite.
Dulceață de maci
Ingrediente: 1 litru de apă, 30 g petale de mac organic, 1 lime, 1 kg zahăr, 2 plicuri cu agar (aditiv vegan, folosit ca agent de gelifiere).
Mod de preparare: se fierbe apa, se ia de pe foc, se toarnă sucul de lime și se presară petalele de mac, se amestecă și se lasă deoparte până se răcește apa, apoi se strecoară printr-un filtru de cafea, presând bine petalele. Într-o cratiță se pun zaharul, infuzia de mac, agar și se fierb împreună cinci minute, după care se toarnă fierbinte în borcane sterilizate. Se pun capacele și se lasă acoperite cu o pătură până la răcirea completă.
Gem de tomate
Ingrediente: 1 și 1/2 kg roșii coapte, fără miez, tocate grosier, 300 g zahăr, 2 linguri cu suc de lămâie proaspăt stors, 1 lingură cu ghimbir ras, 1 linguriță cu chimen măcinat, 1/4 linguriță cu scorțișoară măcinată, 1/8 linguriță cu cuișoare măcinate, 1 linguriță cu sare, fulgi de ardei roșu (opțional, după gust).
Mod de preparare: se combină toate ingredientele într-o cratiță medie, se aduce conținutul la punctul de fierbere și se lasă pe flacără medie până când amestecul are consistența de dulceață groasă, aproximativ 70 de minute. Se lasă la răcit la temperatura camerei, apoi se păstrează la frigider.
Dulceaţă de morcovi
Ingrediente: 2 kg morcovi, 2 kg zahăr tos, 2 batoane de scorţişoară, 2 lămâi, 1 praf de sare, 3 plicuri cu zahăr vanilat, 3 l apă plată.
Mod de preparare: morcovii se curăță de coajă și se pun la fiert întregi, timp de 30 de minute, cu puțină sare, fără a-i lăsa să se înmoaie prea mult. După acest răstimp se scurg de apă (care se păstrează) şi se lasă la răcit, apoi se taie fâșii. Se curăță coaja lămâilor până la pulpă, se taie miezul cubuleţe şi se elimină sâmburii. Apa în care au fiert morcovii se pune din nou pe foc, se adaugă zahărul şi se lasă să fiarbă 30 de minute, până când se formează un sirop în care se pun cubuleţele de morcovi şi miezul de lămâie. Se lasă totul pe foc mic, amestecând uşor. Când dulceaţa se leagă (curge fir din lingură), se presară zahărul vanilat şi se completează cu batoanele de scorţişoară, care se lasă câteva minute, apoi se scot din preparat. Cu ajutorul unui polonic se umplu borcane sterilizate cu dulceața fierbinte, se închid ermetic cu capace și se întorc cu josul în sus. Se lasă să se răcească, apoi se depozitează în cămară.
Dulceață de dovleac
Ingrediente: 1 kg dovleac curățat, 1 kg zahăr, 1 plic cu pulbere de scorțișoară, 100 ml zeamă de lămâie.
Mod de preparare: dovleacul se taie cubulețe, se pune într-un vas încăpător, se presară zahărul şi se lasă peste noapte. A doua zi se pune la fiert, într-un vas special pentru dulceaţă, la foc mic, timp de 60 de minute. Se adaugă praful de scorţişoară şi zeama de lămâie, lăsându-se la fiert încă cinci minute. Borcanele sterilizate se umplu cu dulceaţa fierbinte, apoi se sigilează şi se lasă la cald până a doua zi.
Gem de zucchini
Ingrediente: 540 g zucchini mărunțit sau ras (+ lichidul pe care îl lasă), 400 g zahăr tos, 100 ml zeamă de lămâie, 1 plic cu praf de budincă.
Mod de preparare: într-o oală pusă pe foc mediu se adaugă dovlecelul ras, zahărul și sucul de lămâie; se aduce la punctul de fierbere, se reduce focul la mic și se fierbe timp de opt minute, după care se presară praful de budincă și se amestecă până se încorporează complet. Se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcească puțin - amestecul va continua să se îngroașe pe măsură ce se răcește. Gemul se transferă cald în borcane (lăsând un spațiu de doi centimetri în partea de sus, întrucât preparatul se mai încheagă ulterior) și se lasă să se răcească complet, la temperatura camerei, apoi se închid borcanele cu capace și se păstrează la frigider ori la congelator.
Gem de vinete
Ingrediente: 2 vinete lungi, tocate grosier, 1 roșie, tocată, 1/2 linguriță cu fulgi de ardei (opțional), 1 lingură cu oțet balsamic, 5 linguri cu zahăr de cocos.
Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-o oală și se aduc la punctul de fierbere, acoperite cu un capac. Se gătesc timp de cinci minute, se descoperă vasul și se mai lasă pe flacără 40 de minute, până când amestecul capătă consistență asemănătoare cu dulceața și lichidul s-a evaporat. Se lasă să se răcească, apoi se transferă într-un borcan.
Gem de rubarbă
Ingrediente: 1 kg tulpini de rubarbă, 750 g zahăr, sucul de la 1/2 lămâie, 1 păstaie de vanilie.
Mod de preparare: se clătesc bine tijele de rubarbă și se șterg cu prosoape de hârtie, apoi se curăță cu ajutorul curățătorului de legume (se îndepărtează bine coaja, întrucât este fibroasă și nu se pătrunde prin fierbere). După curățare se toacă tijele de rubarbă în bucăți mai mici și se pun într-o cratiță de dulceață, se presară zahărul, se amestecă bine, se acoperă vasul și se lasă rubarba la odihnit pentru cel puțin 30 de minute, amestecând din când în când, pentru a se forma sirop. Se așază cratița cu ingredientele pentru dulceață pe flacăra aragazului și se lasă să fiarbă la foc de intensitate medie până când se formează spumă, care se îndepărtează folosind o sită deasă, după care se reduce flacăra și se lasă ingredientele să fiarbă până când siropul se reduce și bucățile de rubarbă se sfărâmă. Cu câteva minute înainte de stingerea focului se completează preparatul cu păstaia de vanilie și sucul de lămâie. Se umplu borcane sterilizate cu gemul fierbinte, se închid ermetic cu capace și se acoperă cu o pătură, lăsându-le la temperatura camerei până la răcirea completă, după care se transferă în cămară.
Gem de lămâie
Ingrediente: 1 kg lămâi, 650 g zahăr, 1 praf de sare.
Mod de preparare: se taie lămâile în jumătăți și se îndepărtează toate semințele, care se păstrează într-un tifon legat, scufundat într-un castron cu apă (250 ml), timp de trei zile, până când semințele elimină pectina pe care o conțin. Jumătățile de lămâie se pun într-o cratiță și se acoperă cu apă rece, tot timp de trei zile, schimbând apa de două ori pe zi, dimineața și seara. La finalul intervalului se separă pulpa de coajă, aceasta din urmă se curăță de pielița albă și se taie în fâșii foarte subțiri. Se cântăresc pulpa și coaja lămâilor și se folosește greutatea echivalentă în zahăr, apoi se pun toate ingredientele într-o cratiță, cu apa în care au stat semințele, împreună cu acestea (în tifon). Gemul se fierbe la foc mic timp de 80 de minute, amestecând ocazional, apoi se îndepărtează tifonul cu semințe, se mixează gemul cu un blender, pentru o consistență mai fină și se toarnă în borcane sterilizate, care se țin acoperite cu o pătură până la răcirea completă, după care se păstrează în frigider sau în cămară.