de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Cei care încearcă pentru prima dată wasabi sunt cuceriți de gustul pregnant, inimitabil, al celebrului „hrean japonez”. Considerat un adevărat superaliment, cu nenumărate beneficii pentru sănătate, acest condiment popular în toată lumea nu este doar un ingredient faimos de pe mesele celor mai longevivi locuitori ai planetei, ci și conferă o savoare unică unui mare număr de meniuri, pe care le poate personaliza într-o manieră de excepție.
Ceviche în stil japonez
Ingrediente: 425 g somon proaspăt feliat fin, 2,5 cm rădăcină de ghimbir (des- cojită), 2 căței de usturoi curățați, 1 lingură cu zahăr, 1/2 linguriță cu pastă de wasabi, 100 ml sos de soia japonez, 100 ml oțet de vin de orez, ghimbir murat, 2 cepe tăiate fin, semințe de susan negru.
Mod de preparare: se taie somonul pe orizontală, în fâșii de trei milimetri, și se așază benzile pe un platou. Se rad ghimbirul și usturoiul, se combină cu zahărul, wasabi, sosul de soia și oțetul de vin. Se toarnă această marinadă peste pește, se acoperă cu folie de plastic și se dă la frigider pentru aproximativ o oră. La servire, se pune somonul într-un castron, se distribuie sosul, se ornează cu ghimbir murat și semințe de susan negru.
Crochete de pește cu sos de wasabi
Ingrediente: pentru sos: 2 gălbenușuri, 1 lingură cu suc de lămâie, 2 lingurițe cu oțet din vin de orez, 1 lingură cu muștar Dijon, 300 ml ulei din sâmburi de struguri, sare de mare fină, 2 linguri cu sos de soia neagră, 1 lingură cu suc de lămâie, 1 lingură cu pastă de wasabi. Pentru pește: 4 fileuri de pește alb, piper proaspăt măcinat, 150 g făină universală, 2 ouă, 400 g pesmet, 3 linguri cu arpagic proaspăt tocat fin, 1 lingură cu ghimbir ras, 1 lingură cu usturoi granulat (sau praf de usturoi), ulei de canola pentru prăjit, felii de lime (sau lămâie), frunze de coriandru.
Mod de preparare: pentru sosul wasabi, într-un castron mare, se bat gălbenușurile, sucul de lămâie, oțetul și muștarul și se toarnă uleiul într-un jet constant, până se emulsionează, apoi se asezonează cu sare după gust. Se amestecă bine, se pune wasabi și cu acest amestec se acoperă bine peștele peste tot, în strat generos. Se presară făina într-un bol, se bat ouăle cu un strop de apă într-un al doilea vas, iar într-un al treilea se combină pesmetul cu arpagicul, ghimbirul și usturoiul. Se dau bucățile de pește prin fiecare - făină, ou, pesmet. Se încinge o tigaie mare, stropită cu puțin ulei, se frige peștele până devine auriu, aproximativ trei minute pe fiecare parte, apoi se transferă pe o farfurie căptușită cu un prosop de hârtie. Se servește ornat cu felii de lime sau de lămâie.
Friptură de tofu cu sos de wasabi
Ingrediente: 2 bucăți de tofu, făină, 60 ml sos de soia, 60 ml sake de gătit, 40 ml vin de orez, 2 linguri cu zahăr, 2 linguri cu ulei de susan, pastă de wasabi după gust.
Mod de preparare: tofu se usucă bine, înfășurat într-un prosop de hârtie și plasat sub un obiect greu; după îndepărtarea eventualului exces de apă, se pudrează cu făină. Într-un castron, se amestecă sosul de soia, sake-ul, vinul de orez și zahărul, apoi se lasă deoparte. Într-o tigaie se încinge uleiul și se prăjește tofu, care se scoate apoi pe un platou și se acoperă cu puțin sos. După ce acesta s-a absorbit, la servire, se combină wasabi cu restul de dressing și se acoperă tofu.
Tartine cu cremă de brânză și wasabi
Ingrediente: 1 lingură cu cremă de brânză, 1/2 linguriță cu pastă de wasabi, 1 lingură cu maioneză.
Mod de preparare: se pune crema de brânză într-un castron rezistent la căldură și se lasă în cuptorul cu microunde timp de aproximativ 20 de secunde, până se înmoaie. Se adaugă pasta de wasabi și maioneza și se amestecă până se omogenizează bine. Cu această compoziție se ung felii de pâine în forme speciale de tartine.
Păstrăv cu sos de wasabi
Ingrediente: pentru supă: 2 șalote, feliate, 2 bulbi de fenicul, 1 linguriță cu boabe de piper, 1 linguriță cu semințe de coriandru, 150 ml vermut, 1 felie de rădăcină proaspătă de ghimbir, 1 frunză de dafin, câteva crenguţe de mărar, 1 linguriță cu tulpini de pătrunjel proaspăt, sare. Pentru pește: 200 g file de păstrăv. Pentru crutoane: 60 g unt nesărat, 2 felii de pâine veche, tăiată cuburi. Pentru sos: 2 legături de creson (plus pentru garnitură), sucul de la 1 lime, 1 eşalotă feliată, 2 lingurițe cu rădăcină de wasabi proaspăt rasă, 2 linguri cu smântână.
Mod de preparare: se pun toate ingredientele pentru supă într-o cratiță mare, se acoperă cu apă și se fierb timp de zece minute, apoi se strecoară. Se așază păstrăvul într-o cratiţă, se acoperă cu supa strecurată, se aduce din nou la fiert și se lasă pe flacără foarte mică timp de șase minute. Pentru crutoane, se încălzește untul într-o tigaie până formează spumă, se pun cuburile de pâine și se frig până devin aurii și crocante; se condimentează cu sare și piper și se scot pe o farfurie căptușită cu prosoape de hârtie. Pentru sos, se mixează cresonul, sucul de lămâie, ceapa și wasabi într-un blender, până se omogenizează, iar la final se completează cu smântâna și se asezonează cu puțin piper proaspăt măcinat. La servire, se așază pe farfurie puțin sos de creson, se pun bucățile de pește din supă și în jur câteva crutoane, totul ornat cu câteva frunze de creson proaspăt.
Salată de somon cu wasabi
Ingrediente: 175 g semințe de susan prăjite, 3 și 1/2 linguri cu sos de soia, 2 linguri cu zahăr, 450 g fasole verde, 2 linguri cu oțet de orez, 2 linguri cu ceapă verde tocată mărunt, 2 linguri cu ghimbir proaspăt tocat mărunt, sare, 250 g fileuri de somon feliate subțire, 2 avocado feliate fin, 1 mână cu coriandru proaspăt. Pentru dressing: 1 lingură cu oțet de vin de orez, sucul de la 1 lime, 2 linguri cu pastă de wasabi, 1 cățel de usturoi ras fin, 1 linguriță cu ghimbir proaspăt ras fin, 1 linguriță cu zahăr tos, 3 linguri cu ulei de floarea-soarelui.
Mod de preparare: se procesează semințele de susan, sosul de soia și zahărul până la stadiul de pastă. Într-o cratiță cu apă cu sare se fierbe fasolea verde timp de patru minute, apoi se scurge și se dă deoparte. Se amestecă oțetul, ceapa și ghimbirul cu pasta de susan și se combină cu fasolea. Pentru dressingul cu wasabi, se pun toate ingredientele într-un borcan mic, cu capac, și se agită bine, până se omogenizează. La servire, se aranjează somonul și avocado pe un platou, se stropesc cu dressingul cu wasabi, se pune fasolea și se ornează cu coriandru și semințe de susan prăjite.
Paste cu creveţi şi wasabi
Ingrediente: 100 g paste, 3 creveți mari, 100 g ciuperci shimeji, 1 cățel de usturoi, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu sos de soia, sare, piper proaspăt măcinat, 1/2 linguriță cu granule de supă dashi, 1 linguriță cu pastă de wasabi.
Mod de preparare: se presară sare și piper pe creveți, se gătesc pastele potrivit indicațiilor. Uleiul și usturoiul se încing într-o tigaie, se adaugă creveții și ciupercile, apoi pastele și imediat granulele de supă și o lingură din lichidul în care au fost gătite pastele. Se amestecă bine, apoi se oprește focul. Se completează cu wasabi și sosul de soia, se amestecă bine din nou, se condimentează și se servește preparatul cald.