Main menu

header

990 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Minunata lavandă a ajuns o adevărată modă - câmpuri întregi colorate într-un purpuriu unic emană un miros îmbătător, iar această aromă de excepție nu a scăpat interesului amatorilor de produse culinare deosebite. Așa se face că lavanda, binecunoscută pentru proprietățile sale benefice pentru sănătate și stare de bine, este un ingredient-vedetă al unor deserturi surprinzătoare.

Prăjitură cu cremă de lavandă

Ingrediente: pentru blat: 5 ouă, 5 linguri cu făină, 5 linguri cu zahăr. Pentru cremă: 500 g mascarpone, 500 g ciocolată albă topită, 500 g frișcă bătută lejer, 60 g zahăr pudră, 200 g pastă de lavandă, 26 g gelatină granule, 50 ml apă rece. Pentru sirop: 300 ml apă, 200 g zahăr, 1 fiolă cu esență de vanilie. Pentru glazură: 300 g ciocolată albă, 150 ml frișcă.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. Se separă albușurile de gălbenușuri - cele dintâi se bat până devin spumă, se adaugă zahărul treptat și se mixează până la stadiul de bezea lucioasă. Se adaugă gălbenușurile, toate odată, și, cu o paletă din silicon, cu mișcări ușoare, de jos în sus, se încorporează în albușuri. Se adaugă treptat făina și se procedează în același fel. Se pune blatul în tava unsă și tapetată cu făină (sau folie de copt) și se introduce la cuptor pentru 30 de minute, apoi se scoate și se lasă la răcit. Între timp, se pun pe foc apa cu zahărul până ce acesta din urmă se topește, se oprește focul și se adaugă esența de vanilie; cu acest sirop se însiropează blatul. Gelatina se pune la hidratat în apă rece și se lasă zece minute. Mascarpone se mixează cu zahărul pudră, se adaugă ciocolata topită, pasta de lavandă și gelatina lichefiată. La sfârșit se încorporează frișca, bătută ușor. Crema se toarnă peste blatul însiropat, se nivelează și se dă la congelator două ore. Pentru glazură, frișca lichidă se înfierbântă și se adaugă peste ciocolată, se lasă un minut, se omogenizează și se toarnă peste cremă. Se mai dă prăjitura la frigider până a doua zi.

Fursecuri cu lavandă

990 26 2Ingrediente: 100 g unt topit, 100 g untură, 300 g zahăr, 2 ouă mari, 1 linguriță cu extract de vanilie, 1/2 linguriță cu extract de migdale, 600 g făină universală, 4 lingurițe cu flori uscate de lavandă, 1 linguriță cu praf de copt, 1/2 linguriță cu sare.

Mod de preparare: se bat untul, untura și zahărul până când compoziția devine ușoară și omogenă, se adaugă ouăle, unul câte unul, bătând bine după fiecare. Într-un castron separat se pun făina, levănțica, praful de copt și sarea și se adaugă treptat în amestecul cremos. Compoziția rezultată se așază, cu ajutorul unei lingurițe, în formă de bile, pe foi de copt. Fursecurile se dau la cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius până când se rumenesc, aprozimativ zece minute. Se lasă să se răcească puțin înainte de a se scoate.

Crumble cu caise și lavandă

990 26 3Ingrediente: pentru cremă: 800 g caise, 4 linguri cu miere, 1 baton de vanilie, 2 linguri cu amidon alimentar, 2 linguri cu flori de lavandă. Pentru crustă: 80 g unt rece, 50 g fulgi de ovăz, 2 linguri cu făină, 2 linguri cu fulgi de migdale, 80 g zahăr brun.

Mod de preparare: caisele se spală, se scot sâmburii, se taie în patru, se adaugă mierea, florile de lavandă, amidonul și se amestecă bine. Separat, pentru crustă, se pun într-un castron fulgii de ovăz, zahărul, făina, migdalele, se adaugă untul rece tăiat cubulețe și se frământă rapid, cu vârful degetelor, până la stadiul de compoziție sfărâmicioasă. Se unge un vas termorezistent cu unt, se pune amestecul de fructe și se presară aluatul. Crumble se coace în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius până se rumenește crusta. Preparatul se servește cald sau rece.

Cornulețe cu lavandă

Ingrediente: 140 g făină, 120 g unt, 60 g făină de migdale, 40 g zahăr pudră, 1 baton de vanilie, 2 flori uscate de lavandă (sau după gust), 2 linguri cu zahăr.

Mod de preparare: florile uscate de lavandă se macină cu zahărul, apoi se amestecă cu făina, untul, făina de migdale, zahărul pudră și vanilia. Se framântă un aluat fraged, care se lasă la rece 30 de minute. Se formează cornulețe care se coc în cuptorul preîncălzit la 150 de grade Celsius, până se rumenesc ușor. Cât sunt călduțe, se tăvălesc prin zahăr pudră.

Madlene cu lâmâie și lavandă

Ingrediente: 100 g zahăr, 100 g făină, 100 g unt topit, 1 praf de sare, 1 lingură cu flori de lavandă, coaja rasă de la 1 lămâie, 2 ouă.

Mod de preparare: se amestecă ouăle întregi cu zahărul până își dublează volumul, se adaugă coaja de lămâie, florile de lavandă, sarea și se omogenizează. La final se completează cu untul topit și făina și se bat din nou. Cu această compoziție se umplu forme de brioșe care se dau la cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius, pentru aproximativ 20 de minute. Se lasă să se răcească zece minute, se scot din forme și se pudrează cu zahăr.

Clătite cu lavandă

Ingrediente: 2 linguri cu flori de lavandă proaspete, 3 linguriţe cu praf de copt, 1/2 linguriţă cu sare, 2 ouă mari, bătute, 50 g zahăr, 1 linguriţă cu extract de floare de lavandă, 500 ml lapte bătut, 500 g făină.

Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele foarte bine, manual sau cu ajutorul unui mixer și se coc clătitele după procedeul clasic. Se umplu după preferință.

Biscuiți cu lavandă

990 26 4Ingrediente: 150 g făină, 1 praf de sare, 70 g zahăr, 1 lingură cu semințe de lavandă, 1 linguriță cu coajă de lămâie rasă, 115 g unt la temperatura camerei, 1 plic cu zahăr vanilat, 100 g zahăr pudră.

Mod de preparare: într-un vas se amestecă făina și sarea. Se pisează în mojar o lingură cu zahăr, coaja de lămâie și semințele de lavandă, apoi mixul se bate cu restul de zahăr și untul, până când totul devine o cremă spumoasă și omogenă. Se presară făină și se amestecă bine, până la formarea unui aluat care se acoperă cu folie alimentară și se lasă la rece pentru 30 de minute. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și se tapetează o tavă cu hârtie de copt. Din aluatul rece se formează bile care se aplatizează, se tăvălesc prin zahăr pudră, se pun în tavă și se coc timp de zece minute, până devin aurii.

Înghețată de lavandă

990 26 5Ingrediente: 200 g flori de lavandă comestibilă (din comerț), 1 litru de apă, 200 ml frișcă lichidă, 1 lămâie, 2 picături de colorant alimentar violet, 3 picături de esență de lavandă, 250 g zahăr.

Mod de preparare: într-un vas se pun florile de lavandă să fiarbă în apă. După zece minute se dă cratița deoparte, se strecoară și, într-un alt vas, se pun 500 ml lichid strecurat, zahărul și se lasă pe foc până rezultă un sirop gros. Se stoarce lămâia, se amestecă, apoi se lasă deoparte, să se răcească foarte bine. Se bate bine frișca, în care se încorporează treptat, câte puțin, siropul cu lavandă, la final se adaugă colorantul, esența de lavandă, iar după omogenizare se răstoarnă în mașina de înghețată, unde se procesează timp de 40 de minute. Preparatul se pune într-un recipient cu capac și se păstrează la congelator până în momentul servirii.