de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Considerat unul dintre condimentele cele mai populare, consumat de oameni din negura timpului, piperul roșu este un adevărat star al gastronomiei. Pline de beneficii pentru organism, cu o aromă dulceagă, pregnantă, boabele stacojii accelerează metabolismul și duc antioxidanți în toate celulele corpului. Blând și parfumat, piperul roșu poate fi oricând ingredientul în jurul căruia se construiește un meniu special.
Muşchi de vită cu piper roşu
Ingrediente: 1,6 kg muşchi de vită fasonat, 1/2 linguriță cu piper negru măcinat, 1 linguriță cu piper roşu boabe, 2 crenguţe de rozmarin, 800 ml smântână lichidă, 50 g unt, 2 căței de usturoi, 250 g dovlecei, 250 g vinete, 200 g roșii cherry, 200 g șalote, 200 g ardei gras, 80 ml ulei de măsline, 150 ml vin alb, 30 ml oțet balsamic.
Mod de preparare: muşchiul de vită se taie în zece bucăţi şi se marinează în amestecul obţinut din 50 ml ulei de măsline, 75 ml vin alb, sare, piper şi crenguţele de rozmarin. Se acoperă tava şi se introduce la frigider pentru minimum trei ore. Se prepară sosul din boabele de piper roşu care se lasă să fiarbă în 75 ml vin alb, se adaugă smântâna lichidă şi se mai lasă pe flacără cinci minute - spre final se adaugă câteva bucățele de unt. Se ţine la cald până la momentul servirii. Se pregăteşte un sos pentru legume din usturoi tocat mărunt, sare, piper, 30 ml ulei de măsline şi 30 ml oţet. Feliile de muşchi de vită se scot din marinată, se şterg şi se frig pe grătarul încins, timp de trei minute pe fiecare parte (din când în când se unge carnea cu sosul de marinată). Separat, se rumenesc pe grătarul încins vinetele şi dovleceii felii, ceapa şi ardeiul gras tăiate sferturi şi roşiile cherry întregi. După ce s-au fript, se stropesc cu sosul de legume preparat și se așază în mijlocul farfuriei, deasupra se pune muşchiul de vită şi la final se toarnă sosul de piper roşu.
Piept de curcan cu sos de piper roşu
Ingrediente: 800 g piept de curcan, 30 g piper roşu, 30 ml ulei de măsline extravirgin, 1 ceapă mică, 100 ml vin alb dulce, 100 g smântână, 5 linguri cu făină, sare, piper măcinat, verdeaţă tocată pentru servit.
Mod de preparare: se pune la înmuiat piperul roşu în vinul alb. Pieptul de curcan se porţionează în opt felii care se bat cu ciocanul pentru şniţele, se sărează şi se piperează, apoi se tăvălesc prin făină. Într-o tigaie încăpătoare, se încing trei linguri cu ulei de măsline şi se prăjesc pe rând feliile de carne, pe ambele părţi, până ce se rumenesc uşor. Se scoate carnea friptă din tigaie şi se păstrează acoperită, la cald. În tigaie se pune ceapa tăiată foarte fin, se amestecă doar cât s-o pătrundă căldura şi se stinge rapid cu vinul cu piper roşu. Se adaugă feliile de curcan, cu tot cu zeama pe care au lăsat-o și se lasă să dea în clocot. Smântâna se combină cu puţin sos fierbinte şi se toarnă în tigaie, întorcând feliile pe toate părţile. Se fierbe preparatul la foc mic, acoperit, timp de 20 de minute și se serveşte cald - feliile de carne stropite cu sos, alături de o garnitură la alegere.
Friptură de porc la tavă cu piper roşu
Ingrediente: 1,5 kg carne de porc, 100 ml ulei, 250 ml suc de roşii, 3 morcovi, 1 ceapă, 1 gogoşar, 1 foaie de dafin, 1 lingură cu piper roşu, 1 lingură cu cimbru, 1 linguriţă cu boia de ardei dulce, 1 linguriţă cu piper negru măcinat, 1 crenguţă cu cimbru verde, sare.
Mod de preparare: carnea se taie în bucăţi mari, în fiecare se introduce cuţitul și în spațiul rezultat două sau trei bucăţi de morcov crud, curăţat. Bucăţile de carne sărate şi piperate se prăjesc pe toate părţile în uleiul încins, până fac o uşoară pojghiţă. Prin această operaţiune se sigilează sucurile din carne. Restul de morcovi, ceapa şi gogoşarul se taie mărunt şi se prăjesc în acelaşi ulei, se adaugă sucul de roşii, cimbrul, foaia de dafin, cimbrul verde şi boiaua. Carnea se pune în tavă şi se toarnă sosul deasupra, împreună cu boabele de piper roşu, se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă la cuptorul încins la 180 de grade, pentru două ore. După răcire, bucăţile de carne se pot felia. La servire, sosul se poate pasa și însoțește carnea, cu o garnitură la alegere.
Pulpe de pui cu piper roșu
Ingrediente: 4 pulpe de pui, 1 linguriţă rasă cu piper roşu boabe, sare, boia afumată. Pentru sos: 200 ml vin alb, 1/2 linguriţă cu şofran, 125 g unt, 2 căţei de usturoi, sare, piper, 1 lingură cu zeamă de lămâie.
Mod de preparare: se spală bine pulpele de pui și se șterg cu un şervet de bucătărie. Piperul roşu se mărunțește în mojar, se pune într-un bol și se amestecă cu sare, ulei şi boia. Cu compoziția obținută se unge carnea, pe toate părțile. După ce au stat 20 de minute la frigider, pulpele de pui se așază pe un grătar montat deasupra unei tăvi cu apă și se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. După 45 de minute, se întoarce carnea şi se lasă să se rumenească bine, încă 15 minute. Între timp, se reduc la jumătate, pe foc, vinul și șofranul, se adaugă în două reprize untul, amestecând constant cu un tel, apoi se dă sosul deoparte și se completează cu usturoiul dat prin presă, sare, piper şi zeamă de lămâie după gust. Se omogenizează și se servește alături de carnea rumenită.
Pește la cuptor cu piper roșu
Ingrediente: 600 g carne de pește, 3 linguri cu ulei, 1 lămâie, 2 linguriţe cu sare, 2 linguriţe cu pulbere de usturoi, 1 linguriţă cu mix de condimente, 200 ml apă, 1 linguriţă cu piper roşu, 2 crenguţe de rozmarin.
Mod de preparare: în vasul de cuptor se pun două linguri cu ulei şi se stoarce jumătate de lămâie. În acest lichid se pun feliile de peşte şi se învârt, astfel încât să fie complet acoperite. Se presară cu condimente şi sare, apoi se aşază peștele pe partea cealaltă şi se mai acoperă cu condimente, împreună cu piperul roşu zdrobit. Jumătatea de lămâie rămasă se taie felii care se pun deasupra peștelui. Se completează cu crenguțele de rozmarin, se stropește totul cu încă puțin ulei, se toarnă puțină apă și se dă tava la cuptor pentru 25 de minute. Preparatul se servește cu sosul din tavă turnat deasupra bucăților de pește.
File de gurnard cu piper roşu şi busuioc
Ingrediente: 2 bucăţi gurnard (pește de Atlantic), 1 linguriţă cu boabe de piper roşu, 5 frunze de busuic proaspăt, 2 linguri cu ulei de măsline, 250 g roşii cherry, 8 căţei de usturoi.
Mod de preparare: piperul roşu se amestecă cu uleiul şi frunzele de busuioc și se lasă peste noapte. Peştele se filetează, se unge cu uleiul infuzat şi se acoperă cu frunzele de busuioc şi cu boabele de piper roşu. Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă minimum două ore la frigider. Roșiile se taie în jumătate, iar usturoiul felii și se sotează împreună, într-o tigaie cu puţin ulei, la foc mic, timp de opt minute. Se asezonează, iar la jumătatea timpului de prelucrare, roşiile se apasă uşor, cu o spatulă, de marginea vasului, pentru a se sfărâma uşor. Se păstrează la cald. Fileurile de peşte se prăjesc în foarte puţin ulei, timp de două minute pe fiecare parte, la foc mare, apăsând pe fiecare la început, pentru a nu se curba. La servire se așază roşiile, iar deasupra fileurile, alături de o garnitură la alegere.