Main menu

header

997 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cu gustul lor ușor picant, doar atât cât să scoată din anonimat chiar și cel mai simplu meniu fără să „atace” sucurile gastrice, frunzele de muștar sunt folosite de cunoscători nu doar pentru aroma lor pregnantă, unică, ci și pentru beneficiile pe care le aduc organismului, de la digestie până la funcționarea celulară. Felurile culinare care includ aceste verdețuri savuroase cuceresc prin simplitate și gust bogat, fiind ideale în perioadele călduroase.

Pesto din frunze de muştar

997 26 2Ingrediente: 1 legătură de frunze de muştar, 1 lingură cu ulei de măsline, 3 căţei de usturoi (uscat sau verde), 4 linguri cu migdale coapte, sare, piper, coajă de lămâie proaspăt rasă.

Mod de preparare: se mixează împreună toate ingredientele până rezultă o pastă care poate fi servită cu paste, în supe, salate etc. Pesto din frunze de muștar se poate păstra timp de o săptămână la frigider sau se poate congela.

Tofu cu frunze de muștar

997 26 3Ingrediente: 1 lingură cu oțet de orez, 1 linguriță cu zahăr, 2 castraveți, feliați subțire, 2 lingurițe cu ghimbir proaspăt, ras, sare, 250 g orez pentru sushi, 70 ml ulei vegetal, 2 căței de usturoi, tocați, 300 g ciuperci, 350 g tofu ferm, uscat și tăiat în bețișoare, 300 g frunze de muștar, rupte grosier, 1 lingură cu ulei de susan, 1 dovlecel mic, tăiat cubulețe, 2 linguri cu sos dulce de soia.

Mod de preparare: într-un castron mic, se combină oțetul cu zahărul, castraveții și 1/2 linguriță cu sare; se dă deoparte. Într-o cratiță medie, se amestecă orezul cu 300 ml apă și se aduce la fierbere, se acoperă și se lasă pe flacără timp de 20 de minute; se ia de pe foc. Între timp, într-o tigaie antiaderentă, se încing două linguri cu ulei, se adaugă usturoiul și ciupercile, se condimentează cu sare și se gătesc la foc mare, amestecând, timp de șase minute, după care se transferă pe un platou. În tigaie se încinge o lingură cu ulei și se adaugă tofu, care se gătește la foc iute, timp de cinci minute, apoi se pune pe platou, lângă ciuperci. Se încălzesc din nou două linguri cu ulei în tigaie și se frige ghimbirul timp de 30 de secunde, se completează cu frunzele de muștar, se lasă pe foc patru minute și se răstoarnă pe același platou. Se mai încălzește o lingură cu ulei, se sotează dovlecelul la foc mare, timp de trei minute, apoi se pune și acesta pe platou. Se servește preparatul cu orezul așezat în boluri, peste care s-au pus felii de castraveți, și legumele așezate în grămezi separate.

Bacon cu frunze de muștar

Ingrediente: 2 legături mari de frunze de muștar, 5 felii de bacon, tăiate în pătrate, 1 ceapă albă medie, tăiată cubulețe, 4 căței de usturoi, feliați, 50 ml oțet de mere, 250 ml supă de pui, 1 lingură cu sos iute, 3 linguri cu zahăr brun, 2 lingurițe cu sare, 1/2 linguriță cu piper negru, 1/2 linguriță cu fulgi de ardei roșu.

Mod de preparare: frunzele de muștar bine spălate se rup în bucăți. Baconul se pune într-o tigaie și se gătește la foc mediu timp de zece minute, pentru a lăsa grăsimea. Când este crocant, se transferă pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie. Ceapa se pune în grăsimea încinsă, se reduce focul și se călește timp de cinci minute, se adaugă usturoiul, se mai lasă pe flacără un minut, apoi se toarnă oțetul și se răzuiește fundul vasului. Se adaugă jumătate din cantitatea de verdeață și se completează cu restul ingredientelor. Se acoperă vasul și se gătește totul pe foc foarte mic, timp de 40 de minute. La servire, se transferă verdeața din tigaie pe un platou, alături de bacon.

Chifteluțe de vită cu frunze de muștar

997 26 4Ingrediente: 50 ml ulei de măsline extravirgin, 1 ceapă tocată, 2 căței de usturoi, tocați, 1/2 linguriță cu semințe de fenicul măcinate, 1/4 linguriță cu pudră de muștar, 1/4 linguriță cu ardei roșu măcinat, 1/4 linguriță cu coriandru măcinat, 1/4 linguriță cu boia afumată, 1 kg carne tocată de vită, 100 g pesmet, 50 ml smântână, 1 ou, bătut ușor, 1/2 linguriță cu sare, 2 legături mari de frunze de muștar, rupte în bucăți mari, sare, 50 ml supă de legume.

Mod de preparare: într-o tigaie medie se încălzesc două linguri cu ulei, se călește ceapa timp de cinci minute, se adaugă usturoiul, semințele de fenicul, pudra de muștar, ardeiul roșu, coriandrul și boiaua și se gătesc împreună, amestecând, aproximativ două minute, apoi se lasă să se răcească. Se amestecă bine cu carnea, pesmetul, smântâna, oul și sarea. Se formează chiftele rotunde, care se prăjesc pe rând, până se rumenesc, în restul de ulei. Se împing chiftelele rumenite în marginea tigăii, iar în grăsime se pun frunzele de muștar și supa. Se amestecă, se acoperă vasul și se lasă pe foc moderat timp de patru minute.

Frunze de muștar cu susan prăjit

Ingrediente: 1 lingură cu semințe de susan, 1 linguriță cu ulei de susan, 2 legături de frunze de muștar, rupte în bucăți, 50 ml apă, 1 linguriță cu usturoi tocat, 1 lingură cu sos de soia, 2 lingurițe cu oțet din vin de orez, 1 linguriță cu zahăr alb.

Mod de preparare: se pun semințele de susan într-o tigaie mare, la foc mediu, și se gătesc până când sunt prăjite (aproximativ două minute), apoi se transferă imediat într-un bol, pentru a opri gătirea. În tigaia fierbinte se toarnă uleiul, se adaugă frunzele de muștar și se completează cu apa. Se lasă două minute, se pun usturoiul, sosul de soia, oțetul și zahărul. Se aduce preparatul la punctul de fierbere, se reduce flacăra și se lasă la gătit timp de 15 minute. Se servește prepatratul presărat cu semințele de susan.

Piuré de frunze de muștar

997 26 5Ingrediente: 1,5 kg frunze de muștar, tăiate grosier, 500 g spanac, 2 linguri cu mălai, 6 căței de usturoi, tocați, 4 ardei iuți, fără semințe, tocați mărunt, 1 cm rădăcină de ghimbir, tocată, 2 cepe roșii, tocate mărunt, 50 ml ulei vegetal, sare.

Mod de preparare: într-o oală cu apă cu sare, fierbinte, se fierb frunzele de muștar timp de două minute, se adaugă spanacul, se mai lasă 30 de secunde, apoi se scurg verdețurile, se transferă într-un robot de bucătărie și se mixează până la stadiul de piuré. Se presară mălaiul, se mai bate puțin, apoi se transferă totul într-un castron. Se adaugă usturoiul, ardeiul iute și ghimbirul în robotul de bucătărie și se toacă mărunt, apoi se completează cu ceapa. Într-o tigaie mare, antiaderentă, se încinge uleiul, se pune amestecul de ceapă și se rumenește ușor, timp de șapte minute. Se adaugă piureul, se mai lasă timp de patru minute pe flacără, se condimentează cu sare și se servește.

Soté de frunze de muştar cu lapte de cocos

Ingrediente: 1 legătură de frunze de muştar, 100 ml lapte de cocos, 2 cepe, 2 căţei de usturoi, sare, piper după gust.

Mod de preparare: se taie mărunt ceapa şi usturoiul şi se pun la călit într-o tigaie antiaderentă. Se adaugă sare, piper roşu şi puţin lapte de cocos (varianta de băut, mai puţin gras şi obligatoriu fără zahăr). Se amestecă în tigaie des şi se completează cu câte puţin lapte de cocos. După ce s-au pătruns bine legumele, se adaugă frunzele de muştar tăiate grosier, se mai picură lapte de cocos ca să nu se ardă, dar şi ca să rămână sos. Preparatul se poate consuma după trei minute, ca atare, sau rece, dar şi ca garnitură.