Main menu

header

999 27 1de Roxana Istudor şi Claudia Mîţoi

Cheful danez Rasmus Munk urmează să-și ducă unele dintre meniurile de stele Michelin în spațiul cosmic, printr-un nou proiect care va servi meseni în stratosferă - o experiență diferită de oricare alta de pe Terra.

Șase meseni pentru o experiență unică

999 27 2Munk a făcut echipă cu startup-ul Space Perspective, din Florida, pentru a anunța lansarea în stratul atmosferic exterior a șase meseni care vor servi o cină proaspăt preparată de cheful în vârstă de 33 de ani, cu stele Michelin. Evenimentul ar urma să se petreacă la finalul anului 2025, iar meniurile lui Munk se vor baza pe tema explorării spațiului: „Vrem să spunem povești prin mâncare, să evidențiem unele dintre cercetările care au fost făcute în ultimii 60 de ani. Cred că asta va avea un impact și mai puternic atunci când ești sus și privești în jos”. Munk se va alătura celor șase cumpărători de bilete pentru această experiență inedită.

495.000 de dolari biletul

999 27 3Nava spațială care va găzdui evenimentul culinar se numește Neptun și seamănă mai mult cu un balon care poate transporta o capsulă sub presiune, la o înălțime de aproximativ 30.480 de metri deasupra nivelului mării. Acolo, în stratosferă - care din punct de vedere tehnic se află sub definiția oficială a limitei spațiului, de 100 de kilometri - mesenii se vor putea delecta cu un meniu special privind răsăritul Soarelui peste curbura Pământului. Rasmus Munk este co-proprietar și chef al restaurantului Alchemist, din Copenhaga, iar biletul pentru această cină extraordinară este „la înălțimea” evenimentului: 495.000 de dolari. În această sumă intră călătoria de șase ore până în stratosferă și înapoi, alături de un meniu special.

Meniurile speciale, o excepție în spațiul cosmic

Dineul pregătit de cheful danez pentru invitații care vor degusta bucate alese în stratosferă este la mare distanță de ceea ce mânca primul om care a călătorit în spațiul cosmic, Yuri Gagarin, care își storcea hrana din tuburi de aluminiu sau de felul în care se alimentează de regulă astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS), cu preparate ambalate în recipiente rehidratabile, pentru a reduce cât mai mult din greutate. Excepțiile de la aceste reguli sunt și ele de numărat pe degetele de la o mână: de exemplu, în 2006, celebrul chef francez Alain Ducasse a creat câteva preparate speciale pentru mese de sărbătoare de la bordul ISS, dar tot… conserve - cu măsline, roșii, prepelițe și pește-spadă.

Deși chef Munk este destul de secretos în legătură cu meniul pe care îl pregătește pentru oaspeții stratosferei, a lăsat să „scape” componente ca stele din aerogel și proteine de meduză

50 de „impresii“ comestibile

Restaurantul Alchemist din Copenhaga deține două stele Michelin din 2020, iar anul trecut s-a clasat al cincilea cel mai bun restaurant din lume. Oaspeții au la dispoziție un meniu cu 50 de „impresii” comestibile, iar experiența este însoțită de interpreți și instalații, toate amenajate în arhitectura proprie a restaurantului - un fost atelier de construcție de decoruri de teatru din Copenhaga. În centrul restaurantului se află o cupolă mare, unde oaspeții mănâncă înconjurați de proiecții ale Pământului văzut din spațiu, oceane, păduri și chiar imaginea unei inimi care bate. „Cred că mesele rafinate, în general, se schimbă foarte mult și că oaspeții au nevoie de mai multă experiență în viitor”, consideră Munk.