Main menu

header

999 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Despre alge se știe că sunt unul dintre nutrienții uimitori ai planetei. Pline de compuși benefici pentru organism, aceste ierburi ale mării sunt nelipsite de pe mesele unor națiuni în care longevitatea este o realitate. Cu gustul lor ușor sărat și aroma profundă, de „apă vie”, algele dau oricărui meniu o savoare uimitoare și reprezintă tot mai mult o resursă alimentară sustenabilă a prezentului și a viitorului.

Omletă cu alge

Ingrediente: 5 ouă, 1 lingură cu oțet de orez, 1 linguriță cu sos de soia, 6 g frunze de alge brune varec, uscate, 2 linguri cu ulei vegetal.

Mod de preparare: algele se înmoaie în apă timp de 30 de minute, se strecoară și se usucă. Se bat ouăle cu oțetul și sosul de soia, se încinge ulei într-o tigaie, se toarnă un polonic din compoziție, apoi se așază deasupra câteva frunze de alge. După două minute, când baza s-a solidificat, se rulează la marginea tigăii, iar pe spațiul rămas se repetă procedeul până când se termină compoziția și rezultă mai multe omlete rulate, care se servesc tăiate în felii, după preferință.

Tagliatelle cu trufe și alge

999 26 2Ingrediente: 250 g tagliatelle cu alge marine, 2 bucăți praz, tocat, 50 g perle de alge, 3 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu sare de alge cu trufe, 100 ml vin alb sec, 300 ml smântână pentru gătit, 80 g șuncă feliată.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Feliile de șuncă se pun pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se acoperă cu altă foaie de hârtie și se coc în cuptor timp de 15 minute. Pentru tagliatelle, se aduc la fiert 400 ml apă cu sare, se fierb pastele timp de cinci minute, apoi se scurg. Uleiul se încinge într-o tigaie mare, se călește prazul timp de trei minute, se toarnă vinul și se continuă gătirea până când lichidul scade la jumătate, după care se completează cu smântâna și sarea de alge; se lasă pe foc până se îngroașă, se adaugă pastele fierte și se amestecă. Se servesc pastele cu șunca crocantă, ornate cu perlele de alge.

999 26 3Pizza cu pesto și alge

Ingrediente: 400 g roșii tocate, 20 g oțet balsamic, 5 g zahăr, 50 ml ulei de măsline, 5 g sare de alge marine afumate, 1 lingură cu pastă de tomate, 5 căței de usturoi, tocați, 190 g aluat de pizza cu alge marine, mozzarella rasă, 1 ceapă roșie mică, tăiată rondele, pesto de alge marine, coaja de la 1 lămâie.

Mod de preparare: se încinge uleiul la foc mic și se prăjește ușor usturoiul, până începe să se caramelizeze. Se adaugă oțetul balsamic și pasta de tomate, se lasă pe foc încă două minute, se completează cu restul ingredientelor (mai puțin mozzarella și rondelele de ceapă), se gătește încă cinci minute, apoi se dă deoparte; după răcire, se mixează amestecul. Se preîncălzește cuptorul la 300 de grade Celsius. Se modelează aluatul în formă de cerc, se pune compoziția mixată, deasupra se împrășie uniform mozzarella după preferințe și la final, ceapa. Se coace pizza timp de zece minute, până când crusta este aurie și brânza clocotește. Se servește cu pesto de alge marine și puțină coajă de lămâie.

Chiftele Arancini cu alge

999 26 4Ingrediente: 1 ceapă, 2 căței de usturoi, 750 ml supă de legume, 250 g orez, 1 lingură cu nuci, 100 g mozzarella, 150 g brânză fontina, 2 linguri cu fulgi de alge dulse, 2 ouă, 100 g parmezan, 400 g pesmet, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: într-o tigaie mare se încinge puțin ulei, se călește ceapa tocată, apoi se adaugă usturoiul zdrobit; după un minut se completează cu supa și orezul, se reduce focul și se lasă să fiarbă cu capac timp de 20 de minute. Când orezul este gata, se scoate într-o tavă tapetată. Între timp, se amestecă mozzarella, brânza fontina, nucile tocate și algele într-un bol. Separat, se bat ouăle într-un castron mare și se încorporează orezul la temperatura camerei, apoi jumătate din cantitatea de pesmet și parmezanul. Într-o farfurie lată se pune restul de pesmet, se ia din compoziția de orez cât să se formeze o bilă, care se umple cu amestecul cu nuci, se „ciupește” pentru a „închide” bila și se tăvălește prin pesmet. După ce s-au format, chiftelele se dau la frigider timp de o oră, apoi se scot și se prăjesc în ulei, pe rând, pe toate părțile, până când devin aurii. Se servesc ca atare sau cu o garnitură la alegere.

Orez cu ciuperci și alge

999 26 5Ingrediente: 225 g orez cu bob scurt, 700 ml apă, 10 g ciuperci uscate, 80 g ciuperci-stridie, 150 g ciuperci-castane, 5 g alge varec uscate, 2 linguri cu sare, 2 linguri cu ulei vegetal, 1 lingură cu ulei de susan, 2 linguri cu semințe de susan.

Mod de preparare: se spală orezul și se lasă la macerat în apă rece timp de 30 de minute și se scufundă algele în apă rece, până se înmoaie. Într-o tigaie se încinge uleiul de susan, se pune orezul, se amestecă timp de două minute, se acoperă cu apă, se completează cu ciupercile uscate și sarea; se fierbe acoperit, timp de 15 minute. În altă tigaie se încinge uleiul vegetal și se frig celelalte ciuperci, tăiate felii, până se rumenesc. Se completează cu algele și se continuă gătirea timp de 15 minute. Orezul se așază în boluri, deasupra se pune amestecul de ciuperci cu alge și se stropește totul cu puțin ulei de susan.

Ceapă roșie murată, cu alge dulse

Ingrediente: 4 cepe roșii, feliate subțire, 1 lingură cu sare de mare fină, 250 ml oțet de mere, 250 ml apă, 250 g zahăr tos, 15 g alge dulse uscate.

Mod de preparare: într-un castron se freacă bine ceapa cu sare și se pune apoi într-o strecurătoare, peste alt vas; se lasă deoparte cel puțin două ore, pentru a permite sării să scoată excesul de lichid. Într-o cratiță se pun apa, zahărul și oțetul la foc mediu și se lasă până când zahărul este complet dizolvat, după care se adaugă algele și ceapa; se aduce la fierbere, după care se ia imediat de pe foc. Cât preparatul este încă fierbinte, se transferă cu grijă într-un borcan care se sigilează cu capac și se lasă să se răcească la temperatura camerei. Se păstrează la frigider și se servește alături de meniuri diverse.

Supă de peşte afumat cu alge

999 26 6Ingrediente: 500 g pește afumat, fără piele, dezosat, 1 bulb de fenicul, feliat subțire, 2 cepe, feliate, 300 g țelină, tăiată cuburi, 15 g amestec de condimente de fructe de mare, 500 ml supă de pește sau de legume, 1 l lapte integral, 50 ml smântână pentru gătit, 75 g unt nesărat, 2 lingurițe cu sare, piper, 20 g mărar proaspăt, 20 g pătrunjel proaspăt, tocat, 150 ml vin alb sec, 1 linguriță cu ulei de măsline, 4 linguri cu perle de alge.

Mod de preparare: se topește untul la foc mic într-o tigaie, se călesc ușor ceapa, feniculul și tulpinile de mărar timp de zece minute, apoi se adaugă amestecul de condimente de fructe de mare și vinul, se amestecă, se reduce focul și se lasă la gătit până când volumul scade la jumătate. Se pune țelina și se mai fierbe aproximativ 20 de minute. Într-o tigaie separată se încălzește laptele până la punctul de fierbere, se ia de pe foc apoi se pune imediat peștele afumat; după 20 de minute, se scoate pe o farfurie. Laptele se combină cu smântâna, amestecul de legume și supa într-un blender și se mixează până la omogenizare. Se asezonează cu sare și piper. În boluri se pun, pe rând, bucățile de pește, se acoperă cu supă, apoi se stropește fiecare porție cu câteva picături de ulei de măsline și se ornează cu pătrunjel. La final se presară perlele de alge. Supa se servește imediat.