de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Considerat una dintre cele mai sănătoase băuturi, ceaiul este deopotrivă deliciu și tratament. Dacă iarna este o vedetă a serilor liniștite, vara, rece, cu cuburi de gheață, este companionul perfect al zilelor toride.
„Limonadă”
Un tip de „limonadă”, cu lămâie multă și un gust blând de ceai este o adevărată savoare. Două băuturi clasice sunt combinate pentru a face un rezultat delicios, cu gheață și frunze de mentă.
Ingrediente: 1 litru de apă, 2 plicuri cu ceaiul preferat, 1 pachet cu frunze de mentă proaspătă, 4 linguri cu zahăr, 1 litru de apă rece, 500 ml de limonadă, felii proaspete de citrice.
Mod de preparare: se pune 1 litru de apă la fiert și, când dă în clocot, se adaugă pliculețele de ceai și menta proaspătă. Se acoperă și lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară, se presară zahărul, se amestecă până se dizolvă și se combină cu apa rece și limonada. Se servește bine răcit, cu cuburi de gheață și felii de citrice.
Ceai de piersici și mango
Cu un gust fructat care este irezistibil, ceaiul alb cu piersici și mango se prepară foarte simplu și este ideal pentru zilele foarte calde.
Ingrediente: 10 pahare cu apă, 6 plicuri de ceai alb, 2 piersici (tăiate cubulețe), 300 g mango (tocat), 1 lingură cu miere (opțional).
Mod de preparare: se fierbe apa într-o cratiță mare, apoi se ia de pe foc și se înmoaie pliculețele de ceai timp de șapte minute, după care se transferă ceaiul într-un bol mare și se lasă să se răcească 30 de minute. Fructele se amestecă bine cu mierea (dacă se folosește), apoi se toarnă deasupra ceaiul răcit. Se combină totul și se dă la frigider. Se servește cu gheață.
Ceai de mușețel și căpșuni
Revigorant, dar și vindecător, ceaiul de mușețel combinat cu căpșuni surprinde, hidratează și tratează.
Ingrediente: 2 plicuri de ceai de mușețel, 750 ml apă la temperatura camerei, zeama de la 1 portocală mică, 4 căpșuni mari, tăiate în jumătate, 2 lingurițe cu miere, 2 lingurițe cu apă fierbinte.
Mod de preparare: se pun câte 1 pliculeț de ceai și câte o jumătate din cantitatea de apă în două căni mari. În fiecare se adaugă suc de portocale și câte două căpșuni, apoi se dau la rece pentru 24 de ore. După acest răstimp se scot pliculețele de ceai, se adaugă mierea și 1 linguriță cu apă fierbinte în fiecare cană și se amestecă bine. După răcirea completă se servește cu gheață.
Ceai de ananas și busuioc
Băutură cu alură tropicală, plină de arome irezistibile, ceaiul de ananas este un adevărat deliciu.
Ingrediente: pentru siropul de ananas: 250 ml apă, 400 g zahăr, 500 g ananas proaspăt, tocat. Pentru ceai: 750 ml apă la temperatura camerei, 2 litri de apă rece, 8 plicuri de ceai negru, 20 g busuioc proaspăt, tocat.
Mod de preparare: într-o cratiță se combină 500 ml rece, zahărul și ananasul tocat și se aduc la punctul de fierbere, apoi se reduce flacăra și se fierbe zece minute. Amestecul de ananas se mixează până la omogenizare și se strecoară sucul. Se aduce la punctul de fierbere apa la temperatura camerei, se pune ceaiul, se lasă să fiarbă un minut, se ia de pe foc și se lasă la infuzat aproximativ zece minute, după care se elimină plicurile de ceai din lichid, iar acesta se toarnă în vasul care conține amestecul de ananas, împreună cu busuiocul tocat și restul de apă rece. Se lasă la frigider și se servește cu sau fără gheață.
Ceai de lămâiță
Parfumat, minunat pentru tot felul de variante de cocteiluri, ceaiul de lămâiță este o vedetă a hidratării estivale.
Ingrediente: 20 frunze de mentă proaspătă, clătite, 15 frunze proaspete de lămâiță, 500 ml apă.
Mod de preparare: se înfierbântă bine apa, se pun frunzele într-un ceainic și se acoperă cu lichidul clocotit, se lasă cinci minute, apoi se strecoară. Se lasă să se răcească bine, se adaugă gheață și se servește.
Ceai de citrice şi cuișoare
Fructe ale tuturor sezoanelor, citricele alcătuiesc o formulă de ceai care răcorește, răsfață papilele gustative și hidratează, oferind corpului numeroase vitamine.
Ingrediente: 2 cuișoare întregi, 750 ml apă, 2 plicuri de ceai preferat, 500 ml suc de ananas, 150 ml suc de portocale, 50 ml suc proaspăt de lămâie, 4 lingurițe cu zahăr, gheață zdrobită, felii de lămâie.
Mod de preparare: apa și cuișoarele se aduc la punctul de fierbere, se reduce flacăra și se lasă zece minute, apoi se adaugă plicurile de ceai și se infuzează opt minute. Se înlătură cuișoarele și plicurile de ceai din lichid, apoi se adaugă sucurile de fructe și zahărul, amestecând până când acesta din urmă se dizolvă. Se acoperă vasul și se lasă la rece timp de o oră, apoi se servește ceaiul cu gheața zdrobită și cu felii de lămâie.
Ceai de afine și rodie
Simplu, sănătos, plin de antioxidanți, dar și delicios, acest tip de băutură răcoritoatre poate deveni preferata oricui.
Ingrediente: 1 l apă clocotită, 6 plicuri de ceai alb cu aromă de afine, suc de rodie, 2 linguri cu miere.
Mod de preparare: se toarnă apa clocotită peste plicurile cu ceai, se acoperă vasul și se fierbe conținutul trei minute, apoi se dă deoparte, se scoate ceaiul, se toarnă mierea, se amestecă și se lasă la răcit. După ce lichidul s-a răcorit bine, se adaugă suc de rodie după gust, se pune gheață și se servește.
Ceai Sangría
Un preferat al familiilor, inclusiv al celor mici, atrași de culoarea rubinie puternică, ceaiul Sangría conține ingrediente dintre cele mai delicioase.
Ingrediente: 1 pachet de zmeură congelată (dezghețată), 750 ml apă, 4 linguri cu zahăr, 4 plicuri de ceai preferat, 500 ml suc de struguri roșii, 1 lămâie, feliată, 1 lime, feliată, 450 ml suc de portocale rece.
Mod de preparare: se amestecă zmeura într-un blender până la omogenizare, apoi se strecoară piureul printr-o sită fină, aruncând semințele. Apa se aduce la punctul de fierbere, se presară zahărul și se lasă pe foc până când se dizolvă, se dă deoparte, se pune ceaiul, se acoperă vasul și se lasă la infuzat timp de cinci minute. După îndepărtarea plicurilor de ceai se completează lichidul cu piureul de zmeură, sucul de struguri și feliile de lămâie și de lime, iar la final cu zeama de portocale. Se servește imediat, cu gheață.
Ceai de clementine
Situate undeva între portocale și mandarine, clementinele au un gust atât de aparte, încât un ceai care are în centru aroma lor miunată este perfect pentru zilele călduroase.
Ingrediente: 2 plicuri de ceai negru, 3 linguri cu miere, 300 ml suc de clementine strecurat (rezultat de la aproximativ 9 fructe), 1 litru de apă.
Mod de preparare: 500 ml apă se înfierbântă bine și se toarnă peste plicurile de ceai. Se lasă la infuzat timp de patru minute, apoi se înlătură ceaiul, după care se adaugă sucul de clementine și restul de apă rece. Se servește cu gheață.
Ceai spumant de afine
Destinat exclusiv adulților, întrucât conține alcool, ceaiul spumant de afine este un adevărat cocteil, cu un gust excelent, în care se disting delicioasele fructe de pădure.
Ingrediente: 1 litru de apă, 4 linguri cu zahăr, 2 plicuri de ceai preferat, 600 ml suc de afine fără zahăr, 250 ml vodcă, 100 ml lichior, 1 litru de bere cu ghimbir la rece, fâșii de coajă de portocală.
Mod de preparare: apa și zahărul se pun pe foc, se aduc la punctul de fierbere, se lasă câteva minute, până se dizolvă zahărul, apoi se pun plicurile de ceai, se oprește focul, se acoperă vasul și se lasă la infuzat cinci minute. După ce se elimină plicurile din lichid, acesta se completează cu sucul, vodca și lichiorul, iar la final se toarnă peste berea cu ghimbir și se amestecă. După ce se mai lasă câteva minute la răcit, băutura se servește cu gheață, ornată cu fâșii de coajă de portocală.