Main menu

header

1002 27 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

După mai bine de 300 de ani de când a fost publicată, legea gravitației lui Sir Isaac Newton - și povestea mărului căzut din pom care o însoțește - este încă palpabilă la o distilerie unicat din Anglia.

Metodă din secolul al XVII-lea

Satul Grantchester, din Anglia, aproape de Cambridge, este locul în care funcționează o distilerie care a ajuns în 12 ani de la înființare să aibă anvergură mondială și un renume de unicat. Considerată „cea mai inovatoare distilerie din lume”, această unitate arată ca un laborator de chimie. Cambridge Distillery a fost fondată de William și Lucy Lowe în 2012, iar de atunci, compania a crescut de la cea mai mică distilerie din Marea Britanie la una dintre cele mai mari distilerii de gin în vid din lume. Nu întâmplător: William este un maestru al vinului, titlu distins, deținut de doar 416 oameni din întreaga lume, precum și Master Distiller și doctorand la Cambridge și a ajuns să revoluționeze ginul prin distilarea în vid a fiecărui ingredient, individual, la temperatura optimă, folosind o metodă din secolul al XVII-lea, care vine de la chimistul britanic Robert Boyle.

Fiecare sticlă este personalizată

1002 27 2Practic, William amestecă și personalizează fiecare gin la perfecțiune, la fel ca un parfumier - așa a căpătat supranumele de „primul croitor de gin din lume”. De asemenea, expertul a dezvoltat și o matrice unică de distilare, care ia în considerare nouă variabile (inclusiv temperatura, sincronizarea și presiunea) pentru a personaliza „tratamentul” pentru fiecare sticlă. „Este un nivel tehnologic incredibil de înalt de intervenție pentru a păstra acea combinație naturală și unică de arome, care există în mod natural pe o pajiște”, detaliază William. Ca urmare, distileria este renumită pentru producerea unora dintre cele mai extraordinare ginuri din lume, în ediții foarte limitate, inclusiv unul derivat din furnicile de lemn roșu din Kent (numit Anty Gin), un gin „de citrice” fără… citrice sau un gin personalizat pentru un client care și-a dorit o astfel de băutură cu „miros de câine ud”. În același timp, Distileria Cambridge este singura din lume care fabrică gin aromat de fructele mărului lui Sir Isaac Newton.

În anul 2022, descendentul de la Cambridge al mărului lui Newton a fost aproape distrus de o furtună masivă, dar cei doi Lowes au reușit să „îmbutelieze“ suficient din esența de măr pentru a susține producția până când noul puiet ajunge la maturitate

Variante inspirate de Charles Darwin

Dezvoltat în colaborare exclusivă cu Grădina Botanică a Universității Cambridge, ginul, cunoscut sub numele de Curator’s Gin, conține altoiuri rare, cum ar fi lavanda-lămâie sau rozmarinul-ghimbir, plus mere crocante din arborele legendar al lui Newton. Chiar dacă pomul este de fapt un descendent al copacului lui Newton, din Woolsthorpe Manor, locul de naștere și casa familiei lui Newton, unde se presupune că savantul și-a făcut observația gravitației, copacul original încă stă în picioare și dă roade, în mod miraculos, după mai bine de 400 de ani. „Avem și gin inspirat de Charles Darwin”, adaugă William. Primul produs din serie a fost Americas Herbarium, lansat în noiembrie 2023, care va fi urmat de Australasia (decembrie 2024) și Africa (2025). Împreună cu profesorul Sam Brockington, William a selectat frunze de scorțișoară, citrice, căpșuni sălbatice și flori de baccharis magellanica, pentru a reprezenta prima etapă a călătoriei epice a marelui biolog.