de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Inovarea în domeniul alimentar continuă fără oprire, stringența reducerii emisiilor de carbon generate de industrie împingând din spate un domeniu crucial pentru viitorul umanității.
Hamburger din mazăre, creat de un robot cu inteligență artificială
Brandul SavorEat duce viitorul alimentelor la următorul nivel, prin lansarea recentă a celor mai noi burgeri vegani, de „curcan” și „porc”, imprimați 3D, adaptați preferințelor consumatorului de un bucătar robot dotat cu inteligență artificială. Practic, sistemul creează meniul în două minute, iar utilizatorii își pot selecta preferințele, cum ar fi conținutul de proteine și grăsimi dorit, prin intermediul aplicației web special concepute de compania israeliană. Pentru a produce chiftelele, ingredientele pe bază de plante (mazăre, proteine vegetale, grăsime de floarea-soarelui și nucă de cocos) sunt puse în cartușe cu o fibră de celuloză unică pe bază de plante, care le leagă împreună. Spre deosebire de industria cărnii, care emite cea mai mare cantitate de gaze cu efect de seră din sistemul alimentar și este responsabilă pentru 15% din emisiile globale (cifră aproape egală cu cea a întregii industrii globale de transport), proteinele pe bază de plante emit semnificativ mai puține emisii și se estimează că vor reprezenta 11% din totalul consumului până în 2035. Potrivit reprezentanților brandului, comercializarea pe scară largă urmează să înceapă în SUA până la sfârșitul acestui an.
Fileul de „somon”, în SUA din 2023
Pentru a ajuta la perfecționarea texturii fibroase a fructelor de mare, Revo Foods a dezvoltat… fileul de somon pe bază de plante folosind tehnologia de imprimare 3D a alimentelor. Compania de tehnologie cu sediul în Austria, Revo Foods, a lansat în magazine somon imprimat 3D în 2023. Scopul este de a aborda eficient îngrijorările actuale legate de pescuitul excesiv, precum și distrugerea mediului cauzată de creșterea somonului. Acest file de somon vegan, numit „generația 2.0”, a fost dezvoltat folosind tehnologia de imprimare a alimentelor 3D și eforturile cercetătorilor s-au concentrat pe a imita textura, aspectul și gustul omologului său de origine animală. Conținând proteine de mazăre și extracte de alge, este bogat în proteine și acizi grași Omega 3 și poate fi prăjit, gătit și fiert la abur.
„Prin extinderea spre alte formule pe bază de plante, ne propunem să oferim o varietate și o personalizare sporite, cu opțiuni mai sănătoase și mai durabile pentru consumatori și cu un impact mai scăzut pentru mediu“ (Rachel Vizman, CEO SavorEat)
Kebab şi cârnaţi, la restaurante din Europa
Multe companii apelează la imprimarea 3D pentru a ajuta la perfecționarea gustului și texturii produselor din „carne” pe bază de plante, industria fiind estimată să atingă un miliard de dolari la nivel global până în 2025. O altă companie israeliană de tehnologie alimentară, Redefine Meat, oferă în prezent bucăți întregi de „carne” pe bază de plante, imprimate 3D, inclusiv burgeri, kebab și cârnați, la restaurante din Europa. Recent, Selfridges a devenit primul brand universal de top din lume care prezintă acest produs. Magazinul de lux din Londra servește „New-Meat” al start-up-ului la două dintre restaurantele sale: Harry Gordon’s Bar & Kitchen și The Brass Rail. Potrivit Redefine Meat, varianta folosește cu 98% mai puțin sol, cu 96% mai puțină apă și generează doar a noua parte din emisiile de gaze cu efect de seră standard necesare unui hamburger de vită.