de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Roboții au intrat în bucătăriile particulare de multă vreme, dar ce se poate întâmpla dacă se automatizează linii întregi de meniuri? Unii afirmă că va fi o revoluție, alții că se ridică anumite controverse. Un aspect este cert: inovatorii merg înainte pe drumul hranei „la foc automat”.
Meniu în trei minute, fără intervenție umană
În 2018, era prezentat lumii Makko, „bucătarul robot”, dezvoltat intern de un restaurant local, Mak’s Place, din Singapore. Acest braț robotizat preprogramat, care putea îndeplini funcții simple de gătit, cum ar fi prăjirea și grătarul, a marcat o tendință spre adoptarea de noi tehnologii. Așa se face că astăzi oamenii de știință din Hong Kong au inventat roboți de bucătărie de scară largă, pentru a face față, pe de o parte, unei crize evidente și acute de forță de muncă în industria de catering, iar pe de altă parte pentru a eficientiza oferirea de meniuri. Totul a pornit de la problemele întâmpinate de profesorul de chimie Chen Guanhua după ce și-a deschis restaurantul din Hong Kong și care a decis să ia provocarea în propriile mâini, construind un robot culinar. Acum își poate urmări cu mândrie mașina gătind un fel de mâncare de la început până la sfârșit în maximum trei minute, fără intervenție umană.
Fac burgeri, prăjesc pui, pregătesc pizza, sushi, salate
Robotul trece în acțiune după ce o comandă este făcută pe o tabletă, la ghișeu - preia automat articolele preambalate din frigider, toarnă ulei și ingrediente în oala de gătit, prăjește mâncarea, îngroașă sosul și servește meniul pe o farfurie. La final, spală echipamentul. Chen, care lucrează la Universitatea din Hong Kong, a înființat și o companie pentru a produce bucătarul robot și își propune să obțină 30.000 de unități și două miliarde de dolari HK (256 de milioane de dolari SUA) în venituri. Deja robotul său a fost vândut în Japonia și în Statele Unite. În paralel, aceasta este și o modalitate de a face bucătăria chineză încă și mai accesibilă lumii. Dar bucătăriile automate nu sunt viziuni SF - tehnologia este reală și globală. În prezent, mașinile sunt folosite pentru a răsturna burgeri, a prăji pui, a crea pizza, a face sushi, a pregăti salate, a servi ramen, a coace pâine, a amesteca cocteiluri și multe altele. Inteligența artificială (AI) poate inventa rețete bazate pe compatibilitatea moleculară a ingredientelor. Concepte mai avansate sunt în lucru pentru a automatiza întreaga bucătărie pentru mese fine.
Despre calitatea nutriției…
Deoarece tehnologia tinde să fie costisitoare la început, primii care adoptă AI sunt restaurantele și alte afaceri de scară mai mare. Pe măsură ce trece timpul, este posibil ca prețurile să scadă suficient, schimbând atât dinamica locală, cât și pe cea a societății. Potrivit experților, unul dintre momentele de referință similar a fost apariția cuptorului cu microunde - cu această tehnologie a devenit posibil să se facă o masă rapidă pentru o singură persoană. Acesta poate fi un beneficiu major, dar și un perturbator social. Preocupările cu privire la tehnologie includ scăderea calității nutriției de la mesele preambalate și de la recipientele de plastic. Mai puțin evident, această comoditate poate transforma, de asemenea, mâncatul dintr-un eveniment cultural și creativ într-un act utilitar, modificând relațiile, tradițiile, modul în care lucrează oamenii, arta gătitului și alte fațete ale vieții, pentru milioane de pământeni. Un simplu experiment poate fi relevant: cum ar fi viața fără cuptorul cu microunde? În loc de lucrul la birou și un prânz reîncălzit, ar trebui să existe o pauză de la serviciu, deci un ritm atenuat al vieții de fiecare zi, cu toate consecințele derivate.
Eliminarea sarcinilor repetitive, alimentație personalizată
Dorința de comoditate poate avea beneficii, întrucât stimulează creativitatea, dar și un cost mare, în special pentru un domeniu profund uman și cultural - alimentația. Cu finanțare de la U.S. National Science Foundation, o echipă de specialiști la California Polytechnic State University a efectuat un studiu amplu al efectelor introducerii automatizării și inteligenței artificiale în bucătăriile de scară largă. La capitolul avantaje, experții menționează timpul lăsat liber pentru chefi să poată fi mai originali și mai creativi, eliminarea sarcinilor repetitive și plictisitoare, cum ar fi curățarea cartofilor - a nu fi nevoiți să gătească înseamnă să poată petrece mai mult timp pentru inventarea de rețete noi, pentru familie sau alte priorități. De asemenea, pentru o alimentație personalizată, așa cum dictează unul dintre trendurile majore din prezent, AI poate satisface nenumărate diete speciale și gusturi la cerere și poate susține crearea de prezentări elaborate de meniuri și rețete noi, în spiritul unei culturi anume. La rândul său, robotica ajută la generarea de noi cunoștințe științifice, care pot crește înțelegerea proprietăților ingredientelor alimentare, a interacțiunilor și a tehnicilor de gătit, inclusiv în ceea ce privește noi metode. În plus, deoarece oamenii sunt un vectori ai bolilor, bucătarii roboți pot îmbunătăți siguranța, reduc risipa de alimente și pot crea meniuri personalizate, ajutând oamenii să evite alergenii sau excesul de sare și de zahăr.
Simplificare excesivă a detaliilor şi distincţiilor culturale
Pe de altă parte, specialiștii americani punctează și dezavantajele. Gătitul poate fi terapeutic și oferă oportunități pentru recunoștință, învățare, creativitate, comunicare, aventură, exprimare de sine, creștere, independență, încredere și multe altele, toate acestea riscând să fie pierdute dacă nimeni nu trebuie să gătească. Relațiile de familie ar putea fi afectate dacă părinții și copiii nu mai lucrează unul alături de celălalt în bucătărie - un spațiu pentru a discuta, pentru a consolida legăturile de familie și pentru a crea amintiri neprețuite. Bucătăria este și „laboratorul științific” al casei, așa că educația ar putea avea de suferit - alchimia gătitului implică a le oferi copiilor cunoștințe despre ceea ce consumă - microbiologie, fizică, chimie, știința materialelor, matematică, tehnici și unelte de gătit, ingrediente alimentare și proveniența acestora, sănătatea umană. Mai departe, specialiștii atrag atenția că robotizarea excesivă a gătitului în numele comodității poate avea ca rezultat amestecarea rețetelor și metodelor tradiționale, întrucât tehnologia, mai ales inteligența artificială, este predispusă la stereotipuri - de exemplu, simplificarea excesivă a detaliilor și distincțiilor culturale. Această părtinire de selecție ar putea duce la o diversitate redusă în tipurile de meniuri produse de roboți cu AI, iar rezultatul s-ar putea dovedi la fel de straniu ca arta creată de roboți.