de Roxana-Ioana Ancuța
Anna Kirbaba (foto) este din Ucraina, are 31 de ani, un copil mic și, de când a izbucnit războiul în țara ei, încearcă să își refacă viața luând-o de la zero. Stabilită la Brașov, Anna își împarte timpul între clipele petrecute cu cel mic și experimentele culinare din bucătăria apartamentului în care locuiește cu chirie. Îi place să gătească și să mănânce sănătos, din lista ei de ingrediente nelipsind zahărul din nucă de cocos, uleiul de cocos, de avocado, de măsline și uleiurile de nuci, hrișcă, ouăle, peștele, legumele și fructele. Însă dintre toate acestea, esențiale sunt, spune ea, starea bună și dragostea adăugate în timpul gătitului.
„Înainte de război, am cultivat legume, ierburi și fructe organice de casă”
- Când ai ajuns în România și care a fost viața ta în Ucraina, până la izbucnirea războiului?
- Am ajuns în România în decembrie 2023, împreună cu fiul meu. Înainte de asta, am locuit o perioadă în Slovacia, după ce a început războiul, însă de loc sunt din Kherson, care se află în sudul Ucrainei, nu departe de Marea Neagră, și care acum este sub ocupație. În zona în care m-am născut, clima este caldă și uscată, ideală pentru legume, fructe, printre care pepeni, fructe de pădure, miere, iar înainte de război, am cultivat legume, ierburi și fructe organice de casă, cu timpul începând să experimentez mai multe rețete.
- Poți detalia, te rog, parcursul tău culinar?
- Am început să studiez alimentația sănătoasă și echilibrată când aveam 20 de ani, tot atunci am descoperit și gustul pâinii fără drojdie, pe care am învățat să o fac de la tatăl meu, Zorin Viktor, campion al Ucrainei și maestru mondial al sportului în arte marțiale și haltere. El mi-a oferit multe informații legate de sport și de nutriție, dar acum mi se pare că totul este diferit, iar sănătatea ar trebui studiată toată viața. Știința nu stă pe loc. Alimentația corectă m-a ajutat să slăbesc și să-mi îmbunătățesc echilibrul hormonal, având aceeași greutate de 13 ani.
- Ce gătești, mai exact?
- Gătesc mult deserturi, pâine, așa cum spuneam, și alte produse de patiserie. În general, mâncare de casă simplă și sănătoasă. Dacă vrem să sărbătorim ceva ori ne este poftă de o mâncare neobișnuită, putem merge la un restaurant.
„În loc de zahăr alb, îl folosesc pe cel din nucă de cocos”
- Ce alimente nu folosești niciodată și de ce?
- Nu beau băuturi dulci carbogazoase, nici alcool, dar uneori gust vin natural organic. Nu consum carne de porc, zahăr alb, mănânc minim sau deloc gluten și produse lactate din lapte de vacă, foarte puţini cartofi, mai ales din cei dulci, din cauza amidonului. De asemenea, alimentația mea este bogată în fructe și legume de sezon care sunt cultivate la țară.
- Cu ce înlocuiești zahărul atunci când prepari prăjituri?
- În loc de zahăr alb, îmi place să folosesc zahăr din nucă de cocos, are un indice glicemic mai scăzut și nu este la fel de dăunător precum îndulcitorii. Uneori pot folosi xilitol sau eritritol. Dar acestea tind să se acumuleze în organism și nu este foarte bine să le consum în mod regulat. Mai rar folosesc stevia sau mierea, care însă nu pot fi folosite pentru coacere. Zahăr ori sirop de curmale pentru sosuri, iar sirop de arțar pentru clătite, dar mai des miere. Pentru mine, cea mai bună opțiune este zahărul din nucă de cocos.
„Niciodată nu arunc mâncare sau nu folosesc ingrediente în zadar”
- Care este regula ta în bucătărie de la care nu te abați niciodată?
- Nu am reguli stricte, principalul lucru este calitatea produselor. Nu cred că o mâncare va ieși bună dintr-un ingredient rău. De asemenea, păstrați bucătăria curată și aveți o stare de spirit bună înainte de a găti, altfel energia voastră negativă se va transfera în mâncare și acest lucru nu este bun. Gătiți întotdeauna cu o bună dispoziție și dragoste. Nu folosesc uleiuri dăunătoare sau grăsimi trans, în schimb folosesc ulei de cocos, ulei de avocado sau ghee topit. Alte uleiuri adăugate în salată sunt uleiurile de măsline, uleiurile crude de nuci și semințe. De asemenea, înmoi întotdeauna toate cerealele și nucile în apă, lăsându-le peste noapte, un aspect pe care îl consider important. Distribui ingredientele cu înțelepciune, aproape niciodată nu arunc ceva sau nu folosesc în zadar. Îmi apreciez rețetele, multe îmi sunt dragi și le simt ca pe niște comori și secrete de familie. Pe unele le-am creat singură în urma multor încercări și erori, iar pe multe le-am cumpărat. Dragostea mea și energia bună cu care asezonez preparatele pe care le fac aduc numai lucruri bune oamenilor.
Clătite din hrișcă
Ingrediente: 1 cană cu hrișcă verde înmuiată peste noapte în apă, 1,5 cană cu apă sau lapte vegetal, 1/2 linguriță cu praf de copt, 1 ou, sare.
Mod de preparare: se amestecă totul cu un blender până se omogenizează, se prăjesc în ulei de cocos sau în unt. Le puteți savura cu sirop dulce ori sărat, adăugați deasupra somon sau caviar, cremă de brânză, ierburi, semințe sau orice vă place.
Pizza din aluat de ovăz
Ingrediente: 1 pahar cu fulgi de ovăz integral (eu folosesc bio, neîndulciţi), turnați orice lapte (eu folosesc lapte de capră), lăsați-l să fiarbă până se umflă, 1 lingură cu psyllium, sare, praf de copt, frunze de spanac după dorință, ou, 50 g parmezan sau mozzarella.
Mod de preparare: bateți totul cu blenderul - compoziția trebuie să devină ca smântâna, groasă, dacă nu, atunci mai adăugați fulgi. Întindeți în tavă hârtia de copt, ungeți cu ulei și coaceți aluatul timp de 10-15 minute. Apoi ungeți cu sos şi asezonaţi cu umplutura preferată, mozzarella şi busuioc. Puteți adăuga mai multe tipuri de brânză și din nou busuioc.
Tort Napoleon fără zahăr
Ingrediente. Pentru blat: 150 g făină integrală/ făină de orez/ făină de porumb, 200 ml kefir, 30 ml ulei de nucă de cocos sau din semințe de struguri, 50 g pastă de fistic, 20 g îndulcitor natural (la alegere). Pentru cremă: 600 g nucă de cocos, 40 ml lapte de cocos sau lapte normal dacă doriți, 3 gălbenușuri, 55 g amidon de porumb, vanilie naturală, 100 g pastă de fistic, un vârf de cuțit cu sare, 200 ml smântână grasă.
Mod de preparare: aluatul și straturile de tort: amestecați toate ingredientele uscate, adăugați-le pe cele lichide, frământați aluatul cu mâinile sau într-un robot de bucătărie. Când aluatul este bine frământat, împărțiți-l în bile egale de 55 de grame, acoperiți cu folie alimentară și puneți la frigider timp de 30 de minute sau la congelator pentru 15 minute. Întindeți aluatul în foaie de 18 centimetri. Coaceți la 200 de grade timp de cinci-şapte minute. De asemenea, coaceți și resturile de aluat, după care măcinați-le într-un blender până devin firimituri și folosiți-le pentru a le presăra deasupra tortului. Crema: se amestecă toate ingredientele (cu excepția smântânii și a îndulcitorului) într-o cratiță cu fundul gros. La foc mediu, amestecând, se aduce până se îngroașă, se ia de pe foc, se toarnă într-un bol de sticlă, se acoperă și se lasă la răcit. Când crema s-a răcit, adăugați îndulcitorul și smântâna și amestecați totul cu un blender submersibil până se omogenizează. Apoi puteți începe asamblarea tortului, acoperind fiecare blat cu cremă și presărând firimituri din resturile de foi coapte. Lăsați să se înmoaie în frigider peste noapte.