de Cristina Tache
Marea doamnă a cântecului popular românesc Irina Loghin este vegetariană de ani buni. Stilul de viaţă sănătos, alimentaţia echilibrată şi sportul au ajutat-o să se menţină în formă. Printre mâncărurile sale preferate se numără cele pe bază de soia, pe care a învăţat să le prepare de la doctorul Doru Laza. Beneficiile consumului de soia sunt nenumărate: previne cancerul, scade colesterolul şi ne menţine supli. În plus, ştiaţi că o jumătate de kilogram de soia este echivalentul unui kilogram de carne de porc din punct de vedere al aportului proteic? În acest număr, „Taifasuri” vă dezvăluie şi dumneavoastră câteva dintre secretele gastronomice ale inegalabilei Irina Loghin.
Maioneză
Ingrediente: 200 ml de lapte de soia, 200 g de orez fiert, 100 ml de ulei, o linguriţă cu sare.
Mod de preparare: laptele de soia, orezul şi sarea se pun în blender şi se amestecă timp de două minute. Apoi se adaugă uleiul, puţin câte puţin, amestecând în blender încă un minut. Se foloseşte la salată boeuf, la diverse sosuri sau preparate culinare.
Brânză de soia (Tofu)
Ingrediente: două căni cu făină de soia, o jumătate de cană cu făină integrală de grâu, doi gogoşari roşii, o lingură cu pătrunjel verde, tocat, o linguriţă cu drojdie de bere, o linguriţă cu sare grunjoasă, patru căni cu apă.
Mod de preparare: se curăţă şi se spală gogoşarii. Se îndepărtează cotoarele şi seminţele şi se taie în bucăţi mici. Toate ingredientele se pun în blender şi se amestecă timp de două minute. Într-o formă de pâine unsă cu pesmet sau mălai se pune compoziţia obţinută. Se lasă să stea zece minute, după care se bagă tava la cuptor şi se lasă o oră şi jumătate la 180 de grade Celsius. Se stinge focul şi se lasă tava în cuptor încă 30 de minute. La final se scoate tava din cuptor şi se îndepărtează crusta maronie de la suprafaţă. Se consumă ca atare sau în diverse preparate culinare.
Lapte de soia
Ingrediente: 250 g de boabe de soia, trei litri de apă, trei mere, două-trei linguriţe cu esenţă de vanilie.
Mod de preparare: boabele de soia se pun la înmuiat în apă rece timp de 12 ore. Apoi se scurge apa, se spală boabele de soia, se pune altă apă şi se fierbe totul timp de două minute, până dă în clocot. Pe parcursul fierberii se îndepărtează cu o spumieră cojile ce se ridică la suprafaţă. După ce boabele au fiert, se scurge toată apa şi se pune soia în blender cu apă călduţă (o cană cu soia înmuiată la patru căni cu apă), timp de două minute. Soia, pasată în blender, se strecoară printr-un tifon şi se stoarce bine. În laptele rezultat se adaugă trei mere tăiate sau două-trei linguriţe cu esenţă naturală de vanilie şi se fierbe 20 de minute în clocot la foc mic, după care se ia de pe foc şi se lasă să se răcească. Se serveşte ca atare sau amestecat cu miere, cu fulgi de porumb sau de ovăz. Pulpa rezultată după stoarcerea laptelui se poate folosi la pregătirea altor preparate culinare.
Nuci de tofu şi cereale
Ingrediente: două căni cu tofu, o jumătate de cană cu fulgi de ovăz, fierţi, o cană cu mămăligă, o jumătate de cană cu pesmet, două căni cu piure de cartofi, trei cepe tocate mărunt, o lingură cu pătrunjel verde tocat mărunt, o cană cu susan, o linguriţă cu boia dulce, o lingură cu vegeta naturală, o linguriţă cu sare, două căni cu suc de roşii.
Mod de preparare: ceapa şi pătrunjelul se înăbuşă cinci minute cu bulion într-o cratiţă. Se amestecă şi se frământă toate ingredientele, cu excepţia susanului, până se omogenizează. Coca obţinută se modelează ca o nucă mai mare, ce se dă prin seminţele de susan. Nucile se pun într-o tavă presărată cu pesmet şi se dau la cuptor timp de 15 minute, la 180 de grade Celsius. Se servesc cu diverse sosuri, după preferinţe.
Drob
Ingrediente: trei căni cu pulpă de soia (fiartă), o cană cu nucă măcinată, o jumătate de cană cu orez fiert, doi cartofi fierţi, zece cepe verzi, tocate mărunt, două linguri cu morcov răzuit, o lingură cu ţelină, dată prin răzătoare, patru căţei de usturoi, două legături de pătrunjel verde, tocat mărunt, trei legături de mărar verde, tocat mărunt, o jumătate de linguriţă cu măghiran, două linguri cu ulei de măsline presat la rece, o linguriţă cu sare, trei căni cu apă.
Mod de preparare: o cană cu pulpă de soia rămasă de la pregătirea laptelui de soia se fierbe timp de 20 de minute în clocot, la foc mic, cu două căni cu apă, amestecând continuu, pentru a evita afumarea şi prinderea pulpei de fundul vasului. Morcovul, ţelina şi ceapa se fierb zece minute, în jumătate de cană cu apă, la foc mic, în clocot. Se amestecă şi se omogenizează toate ingredientele, cu excepţia uleiului. Amestecul se întinde uniform într-un vas termorezistent sau de lut, presărat cu pesmet sau cu mălai şi se bagă în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, timp de 30 de minute. Se scoate drobul de la cuptor şi se lasă să se răcească. Se unge suprafaţa drobului cu ulei de măsline şi se serveşte cu diverse sosuri.