de Cristina Tache
Asirienii, chinezii şi egiptenii consumau praz pentru că era considerat o legumă cu puteri miraculoase. Bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E şi C, este şi o rezervă de minerale esenţiale (calciu, magneziu, zinc). Are calorii puţine, fiind potrivit în curele de slăbire, pentru prevenirea celulitei, dar şi ca diuretic şi laxativ. Pentru a beneficia din plin de aceste proprietăţi, vă propunem câteva mâncăruri uşoare cu praz.
Ciorbă
Ingrediente: două fire de praz, o ceapă, un morcov, un ardei gras, o jumătate de rădăcină de pătrunjel, puţină ţelină, zeamă de varză, ulei, sare, ou şi orez.
Mod de preparare: toate legumele se curăţă şi se spală. Prazul se taie în bucăţele mici şi se căleşte în ulei. Celelalte legume se taie cubuleţe şi se pun la fiert într-o oală mare. Peste legume se adaugă prazul călit şi puţin orez. Când legumele sunt aproape fierte se acreşte ciorba cu zeama de varză, se adaugă sare după gust şi se pune un ou, în ploaie. La final se ornează cu pătrunjel verde.
Salată
Ingrediente: patru-cinci fire de praz, subţiri şi proaspete, ulei, sare, piper, un vârf de cuţit de nucşoară, un ardei iute mic, oţet balsamic, o linguriţă cu zahăr, 50 g de nuci pisate, 50 g de seminţe de dovleac, o cană cu măsline (fără sâmburi) şi o legătură de mărar.
Mod de preparare: se curăţă prazul şi se taie în felii subţiri. Se taie şi o parte din frunzele verzi (cele fragede şi proaspete, din interior). Se presară un praf de sare şi, cu mâna, se amestecă prazul ca să se desfacă în inele şi să se înmoaie. Se toacă ardeiul iute mărunt, se adaugă trei-patru linguri cu ulei, trei linguri cu oţet balsamic, zahărul, măslinele tocate mărunt, nucile şi seminţele de dovleac pisate, mărarul tocat mărunt şi nucşoara. Se amestecă şi se adaugă puţină apă, cât să rezulte un sos consistent. Se amestecă prazul tocat cu sosul şi se omogenizează. Se adaugă sare şi piper după gust. Se serveşte simplu, alături de carne la grătar sau cu felii de pâine prăjită.
Sote
Ingrediente: 600 g de praz (doar partea albă), 50 g de unt, o lingură cu făină, un pahar cu lapte, nucşoară, 100 g de caşcaval ras, ulei, sare piper, după gust.
Mod de preparare: se pune prazul la fiert în apă cu sare şi se lasă să clocotească timp de zece minute. Între timp se topeşte untul, se adaugă făina şi se stinge cu lapte, rezultând un sos alb. Se pun sare, piper şi puţină nucşoară. Prazul se scurge de apă şi se pune la călit în puţin ulei. Se unge o tavă cu ulei, se adaugă prazul, sosul alb şi deasupra caşcaval ras. Se introduce tava în cuptor şi se lasă timp de zece minute. Se serveşte cald.
Umplut cu carne
Ingrediente: 700 g de carne macră (carne de porc amestecată cu carne de vită), patru cepe mari, două linguri cu orez, o felie de pâine, trei linguri cu untură, cinci-şase roşii, şase fire de praz, sare, piper, mărar tocat şi smântână.
Mod de preparare: carnea se dă prin maşina de tocat împreună cu miezul de pâine înmuiat în apă şi cu o ceapă crudă. Se pune într-un castron şi se amestecă cu orezul spălat, mărarul, piperul, sarea şi trei cepe călite în două linguri cu untură. Se amestecă totul bine. Prazul se taie în bucăţi lungi ce se opăresc. Se scoate miezul astfel încât să se obţină nişte tuburi. Se umplu cu tocătura şi se aşază în cratiţă. Peste un rând de praz umplut se pune prazul rămas, tăiat fin. Se adaugă roşiile fierte şi strecurate şi apă, până se acoperă prazul. Se pune la fiert şi când este aproape gata, se dă preparatul la cuptor până scade lichidul.
Rulouri
Ingrediente: trei fire de praz, 200 g de brânză feta, două ouă, două linguri cu smântână, aluat de foitaj, sare şi piper.
Mod de preparare: se curăţă prazul şi se taie în bucăţi. Se opăreşte în apă cu sare până se înmoaie, apoi se pune la scurs şi se lasă în apă rece. Separat, se bate oul împreună cu brânza pisată, sare, piper şi smântână. Când prazul s-a răcit, se combină cu brânza. Se formează rulouri cu aluatul pentru foitaj şi se aşază într-o tavă. Din loc în loc se înţeapă cu furculiţa. Se ung rulourile cu ou. Tava se introduce în cuptor şi se lasă până ce preparatul capătă un aspect auriu. Se pot servi calde sau reci.
Cu măsline
Ingrediente: 240 g de praz, 60 g de măsline, 10 g de făină, 20 ml de ulei, 10 ml de oţet, sare şi pastă de tomate.
Mod de preparare: se curăţă prazul, se spală, se taie în bucăţi mai lungi şi se înăbuşă în apă cu sare. Se încorporează uleiul, făina diluată în puţină apă rece şi pastă de tomate, precum şi puţin oţet. Se adaugă măslinele opărite timp de zece minute în apă clocotită şi se amestecă bine, după care se introduce în cuptor, ca să scadă. Se serveşte rece.