de Ana Trifan
Pentru ca micuţii dumneavoastră să aibă o masă veselă şi ca să-i convingeţi mai uşor să mănânce anumite alimente vă sugerăm în numărul de azi câteva reţete dedicate lor. Cu ajutorul ingredientelor din orice bucătărie puteţi prepara din sandvişurile, salatele sau deserturile obişnuite adevărate jucării, care-i vor face pe copii să nu se mai dezlipească de masa cu bunătăţi haiose.
Budincile vesele
Ingrediente: puteţi utiliza pentru preparare un praf de budincă din comerţ sau apelaţi la reţeta dumneavoastră. Pentru înveselirea budincilor veţi avea nevoie de felii de fructe: kiwi, căpşuni, zmeură, afine, portocale, mere etc. şi bomboane gumate ori jeleuri.
Mod de preparare: după ce aţi aşezat budincile în castronele, construiţi pe fiecare dintre ele feţe vesele. Un măr dat pe răzătoare poate fi „freza”, două afine pot fi ochi, iar gura - două-trei jeleuri sau o felie de portocală. Le mai puteţi pune budincilor urechiuşe din căpşuni tăiate sub formă de triunghi ori mustăţi din triunghiuri de kiwi. Pentru decorare mai puteţi folosi şi fulgi de porumb sau ovăz.
Banana-caracatiţă
Ingrediente: banane şi bucăţele de morcov sau orice bobiţe aveţi prin casă.
Mod de preparare: rupeţi banana la capătul fără coadă şi trageţi coaja, în patru, până la jumătate ei. Tăiaţi bucata descojită. Cu un cuţit sau cu degetele separaţi în mai multe fâşii coaja din care aţi scos miezul. Tocmai aţi realizat „tentaculele” caracatiţei. Cu ajutorul unei scobitori faceţi două găuri în partea de sus a bananei, unde veţi pune „ochii”, pe care îi puteţi realiza din două bucăţele de morcov sau orice boabe. Caracatiţa e gata, iar copiii dumneavoastră nu se vor da în lături să se joace şi să mănânce un asemenea fruct „oceanic”.
Maşina de curse din castravete
Ingrediente: castraveţi de grădină de mărime medie, ridichi la care aţi lăsat puţin din codiţă şi scobitori.
Mod de preparare: alegeţi pe castravete locul în care va sta „şoferul” (de preferinţă mai aproape de unul dintre capete). Scobiţi cu cuţitul o gaură potrivită, în care să încapă perfect „şoferul” (ridichea). Restul de codiţă pe care l-aţi lăsat la aceasta va fi nasul „conducătorului auto”. Scobiţi două găuri mici, pe post de ochi, şi puneţi în ele două bobiţe pe care le-aţi făcut dintr-o măslină, mazăre sau un ardei galben ori verde. Dintr-un alt castravete tăiaţi (felii) cele patru roţi ale maşinii. Prindeţi-le apoi de maşina de curse, pe laterale, cu ajutorul a patru scobitori (fiecare va fi trecută exact prin centrul „roţii”). Automobilul de curse e gata, iar copiii dumneavoastră sigur nu vor mai face mofturi la consumat legume.
Bărcuţe din ou
Ingrediente: ouă fierte (sau reţeta dumneavoastră de ouă umplute dacă preferaraţi), 3 ardei graşi (roşu, verde, galben) şi boia dulce.
Mod de preparare: ouăle se taie pe jumătate. Din ardeii graşi se fac „pânzele” sub formă de triunghi, cu ajutorul cărora vor „naviga” bărcuţele. Înfigeţi în gălbenuşul (sau umplutura) de la fiecare ou triunghiurile de ardei şi presăraţi puţină boia dulce la „bordul” din gălbenuş. Bărcile sunt gata de călătoria către burtica micuţilor.
Sandvişurile-curcani
Ingrediente: pâine feliată, cremă de brânză sau orice alt ingredient cu care vreţi să umpleţi sandivişurile, trei ardei graşi (roşu, verde şi galben) şi câteva boabe de mazăre.
Mod de preparare: faceţi sandvişuri obişnuite (cu brânză, cărniţă, legume etc.) şi lipiţi feliile între ele. Dintr-o altă felie de pâine decupaţi, cu ajutorul unui pahar cu gura îngustă, „capetele” rotunde ale curcanilor. Puneţi cercurile de pâine deasupra fiecărui sandviş. Două picături de cremă de brânză vor fi ochii curcanului. Deasupra lor puneţi „irisul” - câte o boabă de mazăre sau orice bobiţe aveţi prin frigider. Din bucăţele de ardei roşu construiţi „moţurile” şi „ciocurile”. E timpul să treceţi la „pene”. Tăiaţi ardeii graşi în feliuţe subţiri, apoi împodobiţi cu acestea fiecare curcan.