de Cristina Tache
Originară din Asia şi America de Nord, rubarba, numită şi revent, a fost utilizată iniţial pentru proprietăţile sale medicale sau ornamentale, mai târziu devenind un ingredient folosit des la prepararea deserturilor, dar şi a altor feluri de mâncare. Această plantă este delicioasă şi are un gust puţin acrişor. Iată câteva reţete gustoase pe care le puteţi încerca.
Tartă
Ingrediente: 240 g zahăr, 80 ml apă, un plic de zahăr vanilat, două linguri cu apă caldă şi 1 kg rubarbă tăiată fâşii. Pentru blat: 480 g firimituri de graham sau biscuiţi, 60 g zahăr, 80 g unt topit, 1 lingură cu cacao şi 1 lingură cu amidon sau cu jeleu roşu. Pentru cremă: 60 g cremă de grăsime, 60 g brânză mascarpone, 3 linguri cu zahăr, 1 lingură coajă de lămâie, 1 linguriţă cu vanilie şi 300 ml frişcă.
Mod de preparare: se pun ingredientele pe foc, se toarnă apă peste fructe, se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor timp de 35-40 de minute, apoi se lasă la răcit. Sosul din tavă se strecoară, se pune pe foc şi când începe să fiarbă se adaugă amidonul sau jeleul roşu, dizolvat în două linguri cu apă rece. Pentru blat: se amestecă ingredientele şi se face un blat care se întinde şi se presează cu mâna în tava pentru tartă. Pentru cremă: se pun ingredientele şi se adaugă frişca. Se amestecă bine până când crema se îngroaşă. Aceasta se toarnă peste blat şi se dă la rece timp de două ore. Se pune rubarba peste cremă, apoi se toarnă jeleul făcut din sosul lăsat în cuptor şi o lingură cu zahăr.
Marmeladă
Ingrediente: 750 g tulpini de rubarbă curăţate de frunze, spălate şi tocate, o portocală, o lămâie, 1 kilogram şi jumătate de zahăr şi 150 ml de pectină de fructe.
Mod de preparare: se spală borcanele, se fierb timp de zece minute, pentru a le steriliza, şi se păstrează calde până în momentul folosirii. Rubarba se toacă şi se combină cu lămâia şi portocala, descojite şi tocate. Peste fructe se toarnă apă şi zahăr. Se pune totul pe foc mic şi se amestecă folosind o lingură de lemn. Când se dizolvă zahărul, compoziţia se fierbe la foc mediu, se pune pectina şi se mai ţine pe foc un minut. Se amestecă încontinuu şi se ia spuma care se formează deasupra. Când este gata, marmelada se toarnă în borcane fierbinţi, fără a le umple însă până sus.
Plăcintă
Ingrediente pentru cremă: 2 pahare şi jumătate cu rubarbă tăiată bucăţi mici, patru-şase ouă, 1 pahar cu lapte, 3/4 pahar cu zahăr, 1/2 linguriţă cu sare, 2 linguri cu griş şi 2 pliculeţe cu zahăr vanilat. Pentru blat se foloseşte aluat semipreparat din comerţ sau preparat în casă.
Mod de preparare: se încălzeşte cuptorul şi se pune o foaie de plăcintă în tavă. Se prepară umplutura astfel: rubarba se spală şi se taie bucăţi mici. Ouăle se bat cu zahărul, se adaugă laptele, sarea şi zahărul vanilat. Peste blatul de plăcintă se presară grişul, apoi se pun uniform bucăţile de rubarbă şi se toarnă compoziţia pregătită. Se dă plăcinta la cuptor timp de o oră. Se lasă să se răcească, apoi se taie, se presară zahăr vanilat şi se serveşte.
Cu mascarpone
Ingrediente: 700 g rubarbă, un pahar mic plin cu vin roze, 3 fâşii de coajă de portocală, 2 bucăţi de anason stelat, 85 g zahăr brun şi 250 g de brânză mascarpone.
Mod de preparare: rubarba se taie în bucăţi de lungimea unui deget şi se aşază într-un vas termorezistent. Se toarnă vinul, se adaugă coaja de portocală, anasonul stelat şi se presară zahărul. Se acoperă vasul cu o folie de aluminiu şi se introduce în cuptor. Se lasă la copt timp de 20 de minute, până când rubarba se înmoaie. Apoi, se scoate folia şi se mai lasă în cuptor cinci minute, până scade sosul. Se serveşte cu garnitură de mascarpone.
Îngheţată
Ingrediente: 3 căni şi jumătate cu rubarbă tăiată cubuleţe, 1 cană cu zahăr, 3 gălbenuşuri, 1 cană cu lapte şi 1 cană cu smântână.
Mod de preparare: într-o cratiţă se pun rubarba tăiată şi trei sferturi din cantitatea de zahăr. Se acoperă şi se coace la temperatură scăzută până când se lasă suc. Se ia capacul, iar craţita se ţine în continuare pe foc, la intensitate medie. Se amestecă frecvent, până ce se evaporă toată apa şi rubarba capătă consistenţa unui gem, după care se pune într-un castron. În alt vas se amestecă laptele cu zahărul rămas, se aduce la punctul de fierbere, iar apoi se încorporează gălbenuşurile. Se fierbe până ce amestecul devine mai gros. Se toarnă compoziţia într-un castron, se adaugă mixtura de rubarbă şi smântâna, se lasă la congelator cel puţin două ore şi apoi se serveşte.
Atenţie! Frunzele de rubarbă sunt toxice, deoarece conţin acid oxalic şi pot fi mortale.