de Cristina Tache
Ştim cu toţii că iaurtul este un aliment sănătos, care aduce foarte multe beneficii organismului. De obicei, e consumat la micul dejun sau în loc de o gustare, însă el poate fi şi un ingredient de bază la prepararea unor feluri de mâncare principale sau deserturi delicioase. Dacă v-am făcut curioşi, puteţi încerca reţetele următoare.
Cu pui şi ghimbir
Ingrediente: 450 g iaurt simplu, 4 pulpe de pui, 1 ardei iute verde, 3-4 căţei de usturoi, 1 bucăţică de ghimbir, sucul de la o jumătate de lămâie plus câteva felii de lămâie, 1 legătură pătrunjel, sare, piper şi puţin ulei.
Mod de preparare: se pune tot iaurtul într-un vas şi se bate cu o furculiţă până se omogenizează şi se lichefiază. Se adaugă ardeiul iute şi usturoiul, tăiate mărunt, ghimbirul dat prin răzătoarea mică, sucul de la lămâie, puţină sare şi se amestecă bine. Carnea se curăţă de piele şi se lasă în marinata de iaurt timp de patru-cinci ore. Se amestecă din când în când. Se încinge uleiul într-o tigaie şi se răstoarnă puiul cu tot cu marinată. Se menţine focul puternic timp de cinci minute, apoi se reduce intensitatea, lăsând carnea să se pătrundă. Preparatul este gata atunci când sosul se leagă şi scade. Se adaugă sare, piper, feliile de lămâie tăiate în patru şi puţin pătrunjel tocat mărunt. Se mai lasă pe foc două-trei minute, iar apoi se serveşte fierbinte, cu pâine proaspătă sau cu mămăliguţă.
Ciorbă (reţetă turcească)
Ingrediente: 1/2 l iaurt gras, 5 linguri cu ulei, 20 g orez, 1 ou, 500 ml apă fiartă, 2 linguri cu mentă uscată, puţină sare de lămâie, suc de lămâie sau un ardei iute.
Mod de preparare: orezul se pune într-o farfurie cu apă fiartă şi se lasă acolo până se albeşte. În oala în care se va prepara ciorba se pun două linguri cu ulei, care se încing bine. Se adaugă orezul scurs de apă şi oul. Se amestecă bine şi se încorporează apa fiartă şi iaurtul, se adaugă sarea de lămâie şi se amestecă din nou. Se lasă apoi să fiarbă pe ochiul mic de la aragaz timp de 30 de minute. Într-o tigaie se încing trei linguri cu ulei şi se adaugă în ciorbă. Se presară menta mărunţită şi se pune un capac peste oală. Se serveşte caldă, adăugând suc de lămâie sau un ardei iute.
Sos pentru salate
Ingrediente: 250 ml iaurt, 3-4 linguri cu ulei, sare, piper, zeamă de lămâie şi câteva fire de mărar şi pătrunjel.
Mod de preparare: într-un castron se bate iaurtul cu un tel şi se adaugă, puţin câte puţin, uleiul, încorporându-l complet. Se stoarce zeama de la o jumătate de lămâie şi se adaugă sare şi piper, după gust. Se amestecă bine şi apoi se pune şi verdeaţa tocată mărunt. Sosul de iaurt se toarnă peste salate din legume proaspete sau fierte.
Îngheţată
Ingrediente: 400 g iaurt normal, 200 g banane, 40 g zahăr pudră, o lingură cu esenţă de vanilie, câteva felii de portocală şi stafide sau nucă pisată.
Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-un mixer şi se amestecă până se obţine o compoziţie cremoasă. Aceasta se pune în pahare mici sau boluri speciale pentru îngheţată şi se lasă la congelator câteva ore.
Cu ciocolată şi compot de pere
Ingrediente: 850 ml lapte integral, 1 iaurt natural, 3 linguri cu lapte praf, 2 pere, 2 linguri cu apă, 1 lingură cu miere şi 100 g ciocolată rasă.
Mod de preparare: se descojesc perele, se taie bucăţi mici, se pun pe foc cu cele două linguri cu apă şi se lasă să fiarbă până se înmoaie. Se adaugă mierea şi se amestecă uşor. Se strivesc bucăţile de fruct cu o furculiţă, iar compotul astfel obţinut se lasă să se răcească. Se pune apoi câte o lingură din el în fiecare borcan. Se amestecă laptele cu iaurtul şi cu laptele praf şi se varsă peste compot. Borcanele se ţin la căldură timp de opt ore. Atunci când este servit se presară ciocolată peste iaurt.
Cu mere
Ingrediente: 400 g iaurt simplu, trei mere, o jumătate de linguriţă cu scorţişoară măcinată, două linguri cu miere, puţin suc de lămâie.
Mod de preparare: merele se curăţă de coajă şi cotor, se stropesc cu puţin suc de lămâie (ca să nu oxideze) şi se coc la 200 de grade Celsius, timp de 25-30 de minute. Se lasă apoi să se răcească. Se pun în mixer împreună cu iaurtul, mierea şi scorţişoara şi se amestecă bine. Se păstrează la frigider.
Parfait
Ingrediente: 170-200 g iaurt, o cană cu felii de mango, 170-200 g afine şi migdale pentru decor.
Mod de peparare: într-un pahar de dimensiuni medii se aşază un strat de iaurt de aproximativ doi centimetri, apoi un strat de fructe, iar un strat de iaurt şi la final unul de fructe. Se repetă procedura până la umplerea paharului. Ultimul strat trebuie să conţină fructe. Se serveşte rece, cu migdale presărate deasupra.