de Ana Trifan
Multe dintre dulciurile pe care le preparaţi acasă, le gustaţi la mesele în oraş sau le achiziţionaţi din galantarele cofetăriilor poartă numele celor care le-au inventat sau ale celor cărora le-au fost dedicate. Ţarul rus Alexandru I, actriţa franceză Sarah Bernhardt, cântăreţul Elvis Presley sau soprana Nellie Melba sunt doar câteva personalităţi cărora le-au fost dedicate deserturi delicioase.
Prăjitura Napoleon
Numită şi „Mille-feuille”, această prăjitură poartă numele împăratului Napoleon sau al oraşului italian Napoli (există încă discuţii pe seama originii). Aluatul folosit este celebrul „aluat franţuzesc”.
Ingrediente: Pentru foitaj - 250 g unt, 250 g făină, 1 linguriţă cu suc de lămâie, 1 linguriţă cu oţet şi 50 ml apă. Pentru cremă: 7 ouă, 1/2 pahar cu zahăr, 5 linguri cu făină, 1 litru lapte, esenţă de vanilie şi 1 lingură cu rom.
Mod de preparare: pentru prepararea foilor se pune făina în formă de cerc şi la mijloc se adaugă apa, oţetul, sucul de lămâie şi o parte din unt. Se frământă până când se obţine un aluat elastic. Se întinde o foaie dreptunghiulară, groasă de un deget, peste care se pune, uniform, restul de unt. Foaia se împătureşte de sus în jos şi de la dreapta la stânga, de patru ori. După fiecare împăturire se lasă la frigider câte 20 de minute. Din acest aluat se coc patru foi subţiri, care trebuie înţepate cât sunt în cuptor, ca să nu crească. Foile se coc mai întâi la foc puternic, apoi la foc mai domol, astfel încât să fie bine uscate. Pentru cremă se fierbe laptele cu esenţa de vanilie. Se ia de pe foc şi se lasă vasul acoperit timp de o jumătate de oră. Gălbenuşurile se freacă spumă cu zahărul şi romul, iar apoi se adaugă laptele treptat şi câte o lingură cu făină, până se omogenizează. Vasul cu cremă se pune la baie de aburi, până se leagă, apoi se amestecă uşor cu o lingură de lemn până se îngroaşă bine şi începe să se dezlipească de pe cratiţă. Când crema s-a răcit, se adaugă albuşurile bătute spumă, amestecând de sus în jos. Crema obţinută se întinde pe o foaie, după care se adaugă cealaltă foaie, care se umple şi ea cu cremă, şi tot aşa. Pe foaia de deasupra se presară zahăr vanilat. Se serveşte după ce se ţine la rece.