de Anda Postolache
Cvasul este o băutură răcoritoare, slab alcoolizată, foarte populară la ruşi, dar care poate fi preparată uşor în orice gospodărie. Acest tip de licoare nu va depăşi o tărie de trei grade şi se obţine din pâine neagră, de grâu sau de secară, legume şi zahăr. Prin procesul de fermentare se produce acea mică doză de alcool. Vă vom oferi câteva reţete de cvas, cantităţile prezentate fiind pentru patru persoane. Având în vedere aportul de vitamine al acestei băuturi, merită să petreceţi puţin timp în bucătărie pentru a vă înnobila masa cu ceva delicios şi sănătos.
Din morcovi
Ingrediente pentru cinci litri: 2 kg morcovi raşi, 1/2 kg zahăr tos, 50 g drojdie de bere proaspătă, 1 felie de pâine neagră, 4 litri de apă, 15 g sare de lămâie, scorţişoară şi cuişoare, după gust.
Mod de preparare: într-un vas de aproximativ şase litri se pun morcovii raşi, zahărul deasupra şi sarea de lămâie. Apa se fierbe şi se lasă să se răcească până ajunge pe la 30 de grade Celsius. Se toarnă peste compoziţie şi se amestecă până se topeşte zahărul. Se adaugă restul ingredientelor, iar drojdia va fi frecată cu puţin zahăr. Se amestecă bine, apoi se acoperă vasul şi se lasă circa 12 ore într-o cameră caldă. Se strecoară compoziţia prin tifon, se pune în sticle pe care le închideţi şi se lasă până a doua zi în aceeaşi încăpere caldă. Se consumă, de preferinţă, în prima zi, dar se poate păstra la rece chiar şi trei-patru zile, dar numai dacă dopurile sunt ferme.
Din sfeclă roşie crudă
Ingrediente pentru trei litri: 1 kg sfeclă roşie crudă rasă, 1/2 pahar cu zahăr tos, 2,5 litri apă, 100 g pâine de secară şi 1/4 linguriţă cu sare.
Mod de preparare: într-un borcan de cinci litri se pun sfecla rasă, zahărul şi sarea. Peste ele se toarnă apă fiartă şi răcită. La final se adaugă pâinea ruptă bucăţele. Apoi se acoperă borcanul cu un şervet de bucătărie şi se lasă într-o încăpere caldă timp de cinci zile. După acest timp conţinutul se strecoară printr-un tifon şi se pune în sticle care se ţin la rece, cu dopurile bine fixate.
Din pâine şi mentă
Ingrediente pentru şapte litri: 800 g pâine de secară tăiată felii şi uscată, 1 linguriţă cu frunze uscate de mentă, 1 lămâie tăiată cubuleţe, 400 g zahăr tos, 25 g drojdie de bere proaspătă, 200 g stafide şi 7 litri apă.
Mod de preparare: într-o oală de circa zece litri se pun feliile de pâine uscată, frunzele de mentă şi cubuleţele de lămâie. Peste acestea se toarnă apa clocotită şi se amestecă bine cu o lingură de lemn. Se acoperă oala cu un şervet şi se lasă opt ore într-o cameră bine încălzită. După trecerea acestui interval se strecoară prin tifon conţinutul, se adaugă zahăr, stafidele şi drojdia de bere frecată cu puţin zahăr. Se amestecă bine până ce acesta se topeşte. Se adaugă un litru de apă fierbinte şi se amestecă iar. Apoi se lasă în camera încălzită timp de 24 de ore. Îndepărtaţi spuma care se formează la suprafaţă. Se toarnă în sticle opărite şi se astupă cu dopuri de plută opărite în prealabil. Recipientele se lasă timp de 24 de ore la căldură, după care se mută la loc răcoros. Licoarea se poate bea în decurs de maximum o săptămână.
Acest tip ce cvas poate fi servit şi cu hrean, miere şi cuburi de gheaţă.
Din sfeclă roşie fiartă
Ingrediente pentru cinci litri: 1,5 kg sfeclă roşie fiartă, 1/2 pahar cu zahăr tos, 15 g drojdie de bere proaspătă şi 5 litri de apă.
Mod de preparare: într-un vas de circa opt litri se pun sfecla şi zahărul. Deasupra se toarnă apa clocotită. Se acoperă şi se lasă să se răcească până ajunge pe la 30 de grade Celsius. Se adaugă drojdia de bere frecată cu puţin zahăr şi se amestecă totul. Apoi se acoperă vasul cu un şervet şi se lasă la fermentat într-o încăpere caldă. După două zile se strecoară printr-un tifon şi se pune în sticle, care se închid ermetic. Cvasul se poate păstra până la o săptămână într-un loc răcoros.
Această reţetă poate fi preparată şi cu smântână. Singura deosebire constă în faptul că după ce este gata cvasul de sfeclă se adaugă smântână, ceapă verde şi mărar. Se amestecă bine şi se îndulceşte după gust. Se serveşte imediat.