de Mariana Borloveanu
Compotul este unul dintre cele mai sănătoase alimente, ce poate avea gusturi şi arome dintre cele mai variate. Se pare că la originea sa stă o sărbătoare evreiască „Rosh Hashanah” („Capul anului”), când fructe fierte în suc sunt servite invitaţilor pentru a îndulci tot anul. Dulce şi răcoritor, compotul este la îndemâna oricui îşi doreşte un surplus de sănătate şi este bine să fie preparat în casă, fără adaosuri. Vă propunem câteva reţete în care nu veţi găsi niciun fel de conservanţi.
De pepene galben
Pentru aceia dintre dumneavoastră care n-au mâncat niciodată astfel de delicatese, compotul de pepene galben este un deliciu, plin de arome şi culoare. Este uşor de făcut şi vă puteţi bucura de savoarea lui tot anul. Efecte benefice: are un efect antiinflamator foarte puternic, acţiune reglatoare asupra apetitului, calmant şi răcoritor în alergii şi dermatoze.
Ingrediente: 1 kg pepene galben (nu foarte copt), 1,5 l apă, 250 g zahăr, scorţişoară şi zeama de la o lămâie.
Mod de preparare: apa şi zahărul se pun la fiert, lăsând să dea de câteva ori în clocot. Între timp se curăţă pepenele de coajă şi de seminţe şi se taie în cuburi mici, care se stropesc cu zeamă de lămâie. Se adaugă în siropul de pe foc împreună cu o bucăţică de scorţişoară şi se ţine să fiarbă încă zece minute. Compotul se pune fierbinte în borcane şi se lasă să se răcească treptat, chiar până a doua zi.
De prune
Compotul de prune este unul dintre preparatele uşoare, revigorante, deosebit de bune în orice anotimp. Este foarte gustos, hrănitor şi are puţine calorii, deşi este săţios. Din aceste motive poate înlocui cu succes masa de seară şi este indicat şi în unele diete, pentru a satisface nevoia de dulce a organismului. Efecte benefice: este, fără îndoială, laxativul cel mai sănătos, previne bolile cardiovasculare, ajută la decongestionarea ficatului şi la combaterea aterosclerozei, a obezităţii, a hipertensiunii şi a reumatismului, asigură detoxificarea generală şi întăreşte imunitatea.
Ingrediente: 3 kg prune proaspete, nepătate şi nelovite şi 400 g zahăr.
Mod de preparare: după ce prunele se curăţă de codiţe şi de sâmburi, se aşază într-un lighean de bucătărie şi deasupra se presară 400 g de zahăr. Se amestecă uşor cu mâinile, astfel încât zahărul să pătrundă în toate fructele, apoi se lasă compoziţia timp de trei ore, nu mai mult, pentru că după acest interval prunele încep să fermenteze. Se pun în borcane, uşor presate, iar peste ele se toarnă siropul format în lighean. La acest compot nu se pune apă, pentru că fructele lasă destulă zeamă. Apoi se aşază borcanele într-o cratiţă mare, pe fundul căreia s-a pus un prosop peste care se toarnă apă rece, astfel încât să mai rămână 2 cm până la capace. Se fierb la foc mic timp de 20 de minute, după care se scot şi se ţin sub o pătură până a doua zi. Se pun în cămară, la loc răcoros.
De mere
Merele sunt cele mai indicate fructe pentru un compot desăvârşit. Acest preparat este răcoritor şi are proprietăţi terapeutice, fiind recomandat atât în diete, cât şi în reţete naturiste. Efecte benefice: depurativ sangvin, energizant, stimulent şi decongestiv hepatic, laxativ, antiseptic intestinal (favorizează secreţia unei diastaze bactericide) şi hipocolesterolemiant (prin pectina pe care o conţine).
Ingrediente: 2 kg mere cu pulpă tare, 400 g zahăr, o lămâie, o linguriţă rasă cu scorţişoară, un baton de vanilie şi 2 l apă.
Mod de preparare: merele se spală bine şi se curăţă de coajă, pe care însă nu o aruncaţi şi o puneţi pe o farfurie. Se îndepărtează apoi partea din mijloc şi seminţele şi se taie în sferturi. Se pun într-un vas cu apă rece în care se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie, pentru ca fructele să nu oxideze. Între timp, cojile şi seminţele se pun la fiert în apă împreună cu zahărul. După 15 minute se ia compoziţia de pe foc şi se strecoară. În siropul rămas se adaugă merele tăiate felii, vanilia şi jumătatea de lămâie rămasă, feliată, şi se mai fierb cinci-şase minute la foc mic. Când compotul este aproape gata se adaugă scorţişoara şi după câteva clocote se ia de pe foc. Se poate consuma pe parcursul unei zile sau se poate pune la borcane, pentru la iarnă. Dacă îl păstraţi mai mult timp trebuie pus fierbinte în borcane şi lăsat 24 de ore sub pături, la sterilizat.
De pere
Asemenea compotului de mere, compotul făcut din pere proaspete şi parfumate este un deliciu. Folosind aceleaşi ingrediente şi acelaşi mod de preparare, veţi obţine un preparat dulce şi sănătos. Pentru că, spre deosebire de mere, perele rămân destul de tari la fiert, puteţi renunţa la varianta sferturilor, optând pentru rondele de diferite mărimi. Efecte benefice: fiind foarte bogate în fibre, perele asigură organismului o sursă importantă de potasiu. O cană cu compot înseamnă şi un surplus cu cele mai binefăcătoare vitamine (B şi C), dar şi o importantă cantitate de fosfor şi iod. Persoanele anemice, aflate în stare recuperatorie, pot ţine cure cu compot de pere.