de Gabriela Niculescu
Pâinea se găseşte astăzi în foarte multe variante, de la tradiţionalele turte româneşti la lipia libaneză, de la franzela simplă la cea cu seminţe, cu diverse brânzeturi sau cu verdeţuri. Cu cât este mai sofisticată, cu atât este mai scumpă în comerţ. Tocmai de aceea vă oferim câteva reţete simple pentru produse variate de panificaţie, ale căror ingrediente se găsesc uşor, iar costul pâinii pregătite în casă va fi mult mai mic decât al celei de pe rafturile brutăriilor. Spor la copt!
Batoane cu ceapă
Ingrediente: 1 kg făină, 30 g drojdie, 2 cepe, o linguriţă cu sare fină, o lingură cu ulei, 500 ml apă călduţă şi o linguriţă cu sare grunjoasă.
Mod de preparare: amestecaţi făina, drojdia, sarea fină şi uleiul, adăugând, din când în când, câte puţină apă călduţă, până când aluatul „se leagă”. Frământaţi-l, apoi lăsaţi-l să crească. Între timp, căliţi câteva minute ceapa tăiată fideluţă, până când devine translucidă şi apoi scurgeţi-o. După ce aluatul a crescut, îl luaţi iar la frământat cinci-zece minute. Rupeţi din el câte o bucată, cam cât o portocală, şi întindeţi-o cu sucitorul de cocă până obţineţi o foaie de aluat de maximum 1 cm grosime. Tăiaţi-o în două şi umpleţi fiecare parte cu ceapă călită, după care împletiţi cele două bucăţi, formând un baton, pe care îl aşezaţi pe tava unsă cu ulei, iar deasupra presăraţi câteva felii de ceapă călită. Repetaţi pentru tot aluatul şi, la sfârşit, presăraţi sare grunjoasă peste batoane şi introduceţi-le în cuptor, la foc potrivit, până se rumenesc, aproximativ 45 de minute. Ceapa călită şi coaptă la cuptor devine dulce şi crocantă. Batoanele cu ceapă pot înlocui pâinea la masă şi vor avea mare succes, deoarece sunt foarte gustoase şi potrivite pentru orice meniu.
Graham
Pâinea graham, din măciniş integral - necernută, utilizată cu tot cu tărâţe - are calitatea de a fi bogată în fibre, ce stimulează procesul digestiv, dar este bogată şi în magneziu şi vitamina B.
Ingrediente: 700 g făină din măciniş integral, 400 ml apă călduţă, 2 linguriţe cu sare, o lingură cu zahăr, 12 g drojdie uscată, măsline negre sau verzi, fără sâmburi şi tăiate cubuleţe (opţional).
Mod de preparare: turnaţi făina într-un vas adânc păstrând din ea o lingură. Dizolvaţi drojdia în câteva linguri cu apă caldă (din cele 400 ml), sarea, zahărul şi lingura cu făină. Lăsaţi drojdia la cald pentru aproximativ 20 de minute, până când începe să facă „băşicuţe” la suprafaţă. Faceţi o adâncitură în făină şi adăugaţi drojdia. Încorporaţi treptat apa călduţă. Frământaţi insistent aproximativ zece minute, acoperiţi vasul cu un prosop şi lăsaţi să dospească. După ce şi-a dublat volumul, refrământaţi patru-cinci minute, adăugaţi măslinele dacă doriţi şi puneţi aluatul într-un vas de copt, tavă sau, mai bine, o cratiţă adâncă, pudrată cu făină. Lăsaţi să dospească în formă pentru încă 50-60 de minute. Încingeţi cuptorul la temperatură medie (170 de grade Celsius) şi introduceţi coca la cuptor pentru aproximativ 40 de minute.
Cu ceapă şi verdeţuri
Ingrediente: 325 g făină albă, 200 g apă călduţă, o lingură cu lapte praf, un pliculeţ de drojdie, o linguriţă cu sare, o linguriţă cu zahăr, o lingură cu ulei, o lingură cu busuioc, 5 linguri cu pătrunjel tocat şi o ceapă roşie mare, tocată mărunt.
Mod de preparare: frământaţi aluatul, lăsaţi pâinea la dospit, apoi, la a doua frământare, adăugaţi ceapa şi verdeţurile. Aşezaţi în forme, lăsaţi încă 30 de minute la dospit, apoi puteţi coace.
Focaccia
Ingrediente: 450 g făină albă, o linguriţă cu sare, 3 g drojdie uscată, 3 linguri cu ulei de măsline, 240 ml apă călduţă, 1,5 linguriţe cu zahăr, rozmarin, oregano şi praf de usturoi.
Mod de preparare: se frământă făina cu apa, uleiul de măsline, sarea, zahărul şi drojdia şi se lasă la dospit. Când a crescut, se scoate pe o suprafaţă cu făină, se întinde şi se pune într-o tavă tapetată cu făină. Se mai lasă la dospit încă 30 de minute, apoi se unge cu ulei de măsline şi se presară oregano, rozmarin, praf de usturoi şi sare şi se pune la copt.
Turte
Ingrediente: 1 kg făină, 30 g drojdie, o linguriţă cu sare, o lingură cu ulei şi 500 ml apă călduţă.
Mod de preparare: că să faceţi aluatul pentru turte, amestecaţi făina, drojdia, sarea şi o lingură cu ulei, adăugând din când în când câte puţină apă. Frământaţi bine aluatul, cam 30 de minute, după care îl lăsaţi să crească într-un loc călduros, aproximativ o oră. Apoi îl luaţi iar la frământat. Cu un sucitor întindeţi câte o bucată din aluat şi îi daţi o formă rotundă, cu diametrul cam cât palma întinsă. Puneţi turtele pe plită direct, dacă aveţi, iar dacă nu, într-o tigaie de teflon, cu ulei încins şi le întoarceţi când pe o parte, când pe alta, până se coc suficient.
Nu daţi focul prea iute, pentru că se vor arde la suprafaţă, iar miezul va rămâne crud, dar nici prea slab, pentru că se vor coace prea încet.
În numărul viitor vă vom prezenta reţete de pâine cu mălai, cu usturoi, cu şuncă şi caşcaval, cu brânză şi mărar ori cu fibre.