de Mariana Borloveanu
Cu urzici ne putem desfăta începând de acum şi până la jumătatea lunii mai, acestea fiind lunile în care pot fi consumate. Deşi meniurile alcătuite pe baza lor sunt extrem de variate, nu trebuie să pierdeţi din vedere proprietăţile lor vindecătoare, deoarece tulpinile fragede şi frunzele detoxifică şi energizează.
Supă
Pentru a vă lua porţia de energie a începutului de primăvară vă recomandăm supa de urzici crude. Pentru prepararea acesteia se vor folosi doar vârfuri de urzici foarte tinere.
Ingrediente: 100 g urzici, 4 fire mărar, o lingură cu ulei presat la rece, o lingură cu suc de lămâie, o lingură cu morcov ras, o lingură cu castravete ras, câteva fire de pătrunjel şi sare.
Mod de preparare: înainte de toate cântăriţi cele 100 g de urzici, pentru că după spălare îşi vor dubla greutatea. Se trec apoi pe sub jet de apă, după care se spală bine în alte câteva ape, de data aceasta într-un vas mai mare. Se pun apoi într-un blender, împreună cu patru fire de mărar, o lingură cu ulei presat la rece, o lingură cu suc de lămâie, un vârf de cuţit de sare şi 250 ml apă plată şi se mixează bine. Amestecul obţinut se filtrează printr-un tifon curat şi se pune în farfurie. Se adaugă puţin morcov şi castravete, ambele date pe răzătoare, apoi se presară pătrunjelul tocat mărunt.
Important! Din pulpa rămasă după strecurat se poate face un piure sau un pilaf de urzici.
Borş
Ingrediente: 300 g urzici, o legătură de ceapă verde, o ceapă veche, un morcov mai mare, o rădăcină mică de ţelină, un păstârnac, doi căţei de usturoi, 100 g orez, un litru de borş, o legătură de leuştean verde, 4 linguri cu ulei şi sare.
Mod de preparare: se toacă mărunt ceapa veche, morcovul, păstârnacul şi ţelina şi se pun la călit într-o oală cu capac, în care în prealabil s-au pus puţin ulei şi un vârf de cuţit de sare. Acestea se lasă până la înăbuşirea completă, apoi se adaugă ceapa verde şi orezul, peste care se toarnă un litru de apă. Se lasă la fiert până când orezul începe să se umfle. Între timp se spală bine, în câteva ape, urzicile şi, după ce se toacă mărunt, se adaugă în oala cu ciorbă. Se pune şi borşul la încălzit, după care se toarnă peste toate celelalte ingrediente şi se mai lasă să fiarbă 10-15 minute. Se potriveşte de sare şi se adaugă leuşteanul proaspăt tocat, şi borşul poate fi servit.
Ruladă
Ingrediente: 250 g urzici, 5 ouă, 250 g brânză de capră, o ceapă veche, 3 fire de ceapă verde, câteva fire de mărar, 5 căţei de usturoi, sare şi piper.
Mod de preparare: se spală bine urzicile, în mai multe ape, după care se curăţă de codiţe şi se mai spală încă o dată, apoi se pun la opărit în apă clocotită, cu sare. Se lasă cinci minute, apoi se scot cu o paletă şi se pun deoparte ca să se răcească, pentru a le toca mai uşor. Între timp se toacă şi se călesc ceapa veche şi usturoiul, peste care se adaugă urzicile tocate mărunt. Totul se stinge cu 50-60 ml zeamă în care au fiert urzicile, apoi se lasă la răcit. Se bat albuşurile spumă, cu un praf de sare, iar gălbenuşurile se mixează separat. Se amestecă cele două compoziţii şi se adaugă brânza dată pe răzătoarea mică, ceapa verde, piperul şi mărarul tocat fin. Această compoziţie de omletă se toarnă într-o tavă întinsă, tapetată cu o hârtie de pergament şi se dă la cuptor pentru 15 minute. Se scoate apoi şi se rulează fierbinte, cu ajutorul unei alte hârtii de pergament, unsă în prealabil cu puţin ulei. După ce se răceşte complet, se desface şi se umple cu compoziţia de urzici scursă bine, după care se rulează într-o folie de aluminiu şi se ţine două ore în frigider. Se serveşte rece, tăiată în felii de aproximativ 2 cm.
Pilaf
Ingrediente: 1/2 kg urzici, 100 g orez, o ceapă veche, 2 fire de ceapă verde, 4 linguri cu ulei şi sare.
Mod de preparare: chiar dacă sunt urzici tinere, la această reţetă se înlătură toate tulpiniţele şi se spală bine frunzele în câteva ape. După aceea se pun la opărit într-o oală cu o jumătate de litru de apă clocotită. După două minute se scot, iar după alte cinci minute se toacă nu foarte mărunt şi se călesc împreună cu ceapa (atât cea veche, cât şi cea verde) şi orezul, la care se adaugă un strop de sare. Se sting cu 250 ml de apă în care au fiert urzicile şi se lasă să dea de câteva ori în clocot, după care se introduc în cuptor până când orezul „înfloreşte”. Pilaful se poate servi atât cald, cât şi rece.