de Ana Trifan
Tofu este o pastă asemănătoare brânzei, din punct de vedere al consistenţei, care se prepară din lapte de soia coagulat. Este foarte apreciat datorită conţinutului său bogat în proteine, dar sărac în colesterol (aproape zero) şi în calorii (circa 70-80 de calorii la 100 g). De asemenea, este o sursă importantă de calciu şi de magneziu. Se găseşte în magazine sub diferite forme, de la variante foarte moi până la cele tari, şi poate fi utilizat cu succes ca înlocuitor de lactate, dar şi de carne (în forma sa solidă), la preparat sosuri ori deserturi. Aşadar, fiind un aliment de post, n-ar fi rău să profitaţi de toate beneficiile pe care le aduce şi de toate formele în care poate fi gătit.
„Omletă” cu tofu şi ciuperci
Ingrediente: 250 g tofu tare, 5-6 ciuperci medii, o lingură cu ulei, un căţel de usturoi pisat (opţional), piper, oregano şi sare.
Mod de preparare: ciupercile se curăţă, se spală, se taie bucăţi şi se prăjesc în ulei până se înmoaie. Peste ele adăugaţi tofu, pe care l-aţi fărâmiţat, şi usturoi. Amestecaţi bine şi prăjiţi timp de patru-cinci minute, până se rumeneşte, apoi adăugaţi condimentele.
Ardei umpluţi (aperitiv)
Ingrediente: 5-6 ardei graşi (preferabil roşii, de mărime medie), 300 g tofu (mai tare), 3-4 linguri cu margarină vegetală, o legătură de ceapă verde, 1/2 linguriţă cu chimen şi o linguriţă cu boia dulce.
Mod de preparare pentru umplutură: tofu se sfărâmă şi se combină cu margarina, ceapa tăiată fin, chimenul şi boiaua, până se obţine un fel de cremă mai tare. Ardeii se spală, se decupează în jurul codiţei, se curăţă de seminţe şi se umplu cu crema de tofu. Se ţin o oră în frigider înainte de a fi serviţi. Pentru o prezentare deosebită, îi puteţi tăia rondele şi orna cu mărar verde.
Supă cu tofu, spanac şi ciuperci
Ingrediente: 1-2 morcovi, un păstârnac, o ţelină mică, 150 g ciuperci, 200 g tofu, 150 g frunze de spanac, 3-4 fire de ceapă verde, o lingură cu ulei de măsline, 2 linguriţe cu oţet de mere, 2 căţei de usturoi, o linguriţă cu ghimbir măcinat, sare şi piper.
Mod de preparare: morcovii, păstârnacul şi ţelina se spală, se curăţă şi se taie, apoi se fierb timp de 40 de minute în doi litri de apă. Supa obţinută se strecoară şi se păstrează doar zeama (aproximativ 1,5 litri). În aceasta se adaugă uleiul de măsline, usturoiul, ghimbirul şi oţetul, după care se pune pe foc. Când începe să fiarbă se adaugă ciupercile tăiate feliuţe (pot fi şi din conservă), iar după ce mai fierbe cinci minute puneţi ceapa verde şi spanacul, tocate fin, şi tofu tăiat în bucăţi. Lăsaţi să fiarbă încă zece minute şi adăugaţi sare şi piper, după gust.
Orez cu tofu şi legume
Ingrediente: 300 g orez fiert şi răcit, 200 g tofu, 200 g ciuperci, 2-3 căţei de usturoi, 3 linguri cu ulei, un ardei gras roşu mediu, o legătură de ceapă verde, 2 linguri cu pătrunjel tocat şi 1/2 linguriţă cu praf de curry.
Mod de preparare: ceapa verde se taie fin, fără a se amesteca frunzele cu partea albă. Ciupercile şi tofu se taie cuburi, ardeiul felii mai mari, iar usturoiul se striveşte. Într-o cratiţă se pune uleiul, se încinge şi se adaugă ceapa (partea albă), ardeiul şi usturoiul, pe care le veţi rumeni uşor timp de unul-două minute. Puneţi ciupercile şi tofu, amestecând uşor. Condimentaţi cu praf de curry, iar după patru-cinci minute puneţi în tigaie şi orezul. Ţineţi la foc mic încă cinci minute. Daţi cratiţa deoparte şi adăugaţi frunzele de ceapă tăiate fin şi pătrunjelul tocat.
Tofu cu cartofi, la cuptor
Ingrediente: 1 kg cartofi, 200 g tofu tare, 3 cepe, o legătură mărar, o linguriţă cu rozmarin, ulei, sare şi piper.
Mod de preparare: curăţaţi cartofii de coajă şi tăiaţi-i rondele subţiri. Puneţi-i la fiert timp de zece minute, apoi scoateţi-i şi scurgeţi bine de apă, păstrând o cană cu zeamă. Ungeţi un vas termorezistent sau o tavă cu ulei. Aşezaţi cartofii, presăraţi deasupra tofu dat pe răzătoare, ceapa tăiată rondele fine, sare şi piper. Turnaţi peste toate acestea zeama de la cartofi şi introduceţi în cuptor până când se rumenesc (nu mai mult de o jumătate de oră). Scoateţi şi presăraţi deasupra mărarul tocat şi rozmarinul.
Frigărui
Ingrediente: 200 g tofu afumat, 4 roşii mari, 2 cepe medii, 2 ardei graşi de culori diferite, 10 ciuperci, o lingură cu ulei de măsline, chimion, sare şi piper.
Mod de preparare: tofu se taie cubuleţe, roşiile şi ceapa se taie felii mai groase, iar ardeii pătrate. Dacă sunt mari, ciupercile se taie pe jumătate, dacă sunt mici se lasă aşa, după ce au fost spălate şi curăţate. Pe beţele de frigărui ţinute în prealabil în apă se pun, alternând, bucăţi de tofu, ciuperci, roşii, ardei şi ceapă. Se presară chimion, sare şi piper şi se pun pe grătar. Înainte de a le servi turnaţi pe ele ulei de măsline.
Maioneză
Ingrediente: 250 g tofu moale, 150 ml ulei şi o linguriţă cu suc de lămâie.
Mod de preparare: puneţi tofu într-un bol şi adăugaţi treptat uleiul, amestecând continuu. Când aţi terminat de încorporat uleiul şi compoziţia e omogenă, puneţi sucul de lămâie. În caz că maioneza a ieşit prea tare se poate subţia cu apă.
Tofu cu ciocolată (desert)
Ingrediente: 200 g tofu, 100 g cacao, 100 g zahăr brun, o lingură cu esenţă de vanilie. Pentru ornat: nucă şi cereale sau fructe confiate.
Mod de preparare: tofu se taie cubuleţe şi se sfărâmă bine, până devine o pastă. Într-un bol amestecaţi cacaua cu zahărul brun. Puneţi la fiert apă, iar când a dat în clocot începeţi să adăugaţi câte o lingură cu apă fierbinte peste amestecul de cacao cu zahăr, până obţineţi o pastă omogenă. Puneţi şi esenţa de vanilie. Turnaţi apoi compoziţia peste tofu şi amestecaţi bine. Se introduce în frigider pentru două-trei ore, iar înainte de servire se ornează cu nucă pisată şi cereale sau fructe confiate.
De reţinut! Un regim alimentar bazat pe tofu, fructe, legume şi cereale integrale ajută organismul să lupte cu hipertensiunea, bolile de inimă, obezitatea sau diabetul.