Main menu

header

14-02-1de Ana Trifan

Sophia Loren este admirată pentru felul în care şi-a conservat, de-a lungul anilor, frumuseţea naturală şi pentru modestia de care a dat dovadă întotdeauna. Şi cum provine din sudul Italiei, unde se pune mare preţ pe bucătărie, actriţa a adus la Hollywood nu numai tipul clasic de frumuseţe italiană, ci şi reţetele tradiţionale din ţara sa. Le-a publicat în două cărţi numite: „Sophia Loren - reţete şi amintiri” şi „Sophia Loren - în bucătărie, cu dragoste”. Şi cum ar fi putut să fie altfel, când actriţa a mărturisit că secretul frumuseţii sale stă tocmai în spaghete şi ulei de măsline, ingrediente nelipsite din bucătăriile italienilor.

Spaghete cu roşii proaspete
Ingrediente: 750 g spaghete, 5 roşii mari, 250 g mozzarella tăiată fin, 2 cepe roşii tocate fin, 1/2 cană cu măsline verzi, 2 linguri cu capere, 1/4 cană cu pătrunjel proaspăt tocat, 12 frunze proaspete de oregano, mărunţite, 2 căţei de usturoi pisaţi, piper negru proaspăt măcinat, sare, 1/2 cană cu ulei de măsline şi parmezan ras (opţional).
Mod de preparare: ferbeţi spaghetele conform instrucţiunilor de pe pachet. Într-un bol puneţi roşiile după ce le-aţi tocat, mozzarella, ceapa, măslinele, caperele, oregano, usturoiul, sare şi piper după gust. Adăugaţi uleiul şi amestecaţi. Când pastele sunt gata clătiţi-le sub jet de apă rece, scurgeţi-le bine şi adăugaţi-le în bol. Amestecaţi pentru a combina. Adăugaţi (opţional) parmezanul ras şi serviţi cu pătrunjel.

Paste „putanesca”
Ingrediente: 1/2 cană cu ulei de măsline, 1 ceapă mică tocată fin, 3 căţei de usturoi tăiaţi fin, 1 conservă de 500 g roşii tăiate, 3 bucăţi de anşoa tocate, 1 lingură cu capere, 1 linguriţă cu oregano proaspăt tocat, 1/2 kg paste la alegere, 3 linguri cu parmezan ras, sare şi piper.
Mod de preparare: într-o cratiţă mare încălziţi uleiul şi căliţi în el ceapa şi usturoiul până capătă un aspect auriu. Îndepărtaţi usturoiul şi puneţi în cratiţă roşiile (după ce le-aţi scurs bine), anşoa, caperele şi coaceţi timp de 15 minute. Adăugaţi sarea, piperul şi oregano şi mai ţineţi cinci minute pe foc mediu. Fierbeţi pastele conform indicaţiilor de pe ambalaj. Scoateţi-le, clătiţi-le sub jet de apă şi scurgeţi-le bine. Adăugaţi-le peste sosul preparat şi amestecaţi. Puneţi pastele în farfurii şi presăraţi parmezan deasupra.

Pui vânătoresc
Ingrediente: 3 linguri cu ulei de măsline, 1/3 cană cu frunze de busuioc tocate, 1 pui tăiat în opt bucăţi, 1 ceapă medie tocată, 1 ardei roşu mare tăiat în felii subţiri, 1/2 cană cu vin alb sec, sare, piper negru şi 2 căni cu roşii la conserve, scurse şi tocate.
Mod de preparare: într-o cratiţă mare încălziţi uleiul şi prăjiţi bucăţile de pui pe toate părţile până devin aurii. Faceţi acest lucru în etape dacă e nevoie, scoţând pe o farfurie bucăţile care se rumenesc mai repede. Apoi puneţi toate bucăţile înapoi în cratiţă, adăugaţi ceapa şi ardeiul şi mai ţineţi cinci minute pe foc mic, până când legumele se înmoaie. Adăugaţi vinul, sare şi piperul şi lăsaţi pe foc până când se evaporă aproape tot vinul (câteva minute), întorcând bucăţile de pui din când în când. Când carnea a absorbit tot vinul, adăugaţi roşiile. Acoperiţi cratiţa cu un capac şi lăsaţi să se coacă pe foc mic circa 30 de minute ori până când carnea devine foarte fragedă. Scoateţi-o şi puneţi-o pe un platou, iar peste sosul rămas în cratiţă adăugaţi busuiocul şi daţi focul tare, timp de două minute, şi amestecaţi. La final, sosul va fi cremos şi va avea o nuanţă uşor rozalie. Turnaţi sosul obţinut peste bucăţile de pui de pe platou şi serviţi imediat.

Tiramisu
Ingrediente: 3 ouă, 1 cană cu zahăr plus încă 1 lingură cu zahăr, 250 g mascarpone, 36 de pişcoturi de şampanie, 1 cană cu lichior de portocale, 1 cană cu cafea gata preparată, 100 g ciocolată neagră rasă şi 1/2 cană cu cacao pudră, neîndulcită.
Mod de preparare: puneţi într-un bol gălbenuşurile şi cana cu zahăr şi bateţi bine. Într-un bol, separat, bateţi albuşurile spumă. Într-un alt treilea bol puneţi mascarpone şi apoi adăugaţi treptat gălbenuşurile bătute cu zahăr şi spuma de albuşuri, până când obţineţi o compoziţie cremoasă. Aşezaţi un strat de pişcoturi într-o tavă şi, cu ajutorul unei linguri, însiropaţi-le cu lichior şi cafea (jumătate din cantitate). Acoperiţi apoi pişcoturile cu compoziţia preparată din mascarpone, presăraţi ciocolată rasă şi pudraţi cu cacao. Acoperiţi cu un alt strat de pişcoturi şi însiropaţi iar cu lichior şi cafea. Introduceţi în frigider pentru cel puţin 12 ore. Pudraţi cu cacao înainte de a servi.