de Dana Purgaru
şi Mariana Borloveanu
Dacă o simplă „ocheadă” aruncată fructelor de zmeură creează o stare de bine, trebuie să ştiţi că prin consumarea oricărui preparat ce are la bază acest ingredient, sângele devine curat şi organismul sănătos, deoarece bobiţele roşii conţin vitaminele A, B, C, E, K şi magneziu, calciu, potasiu şi fier. Aşadar, putem spune că zmeura este un „medicament” plin de aromă şi savoare.
Sirop „la rece”
Ingrediente: 2 kg zmeură, 1,5 kg zahăr, 2 lămâi şi 1 aspirină.
Mod de preparare: zmeura bine coaptă se spală sub jet de apă şi se zdrobeşte bine cu mâna. Se acoperă apoi cu un tifon, lăsându-se la fermentat timp de 48 de ore. Se strecoară printr-un tifon dublu, storcându-se fructele cât se poate de bine. Această operaţiune se poate face şi cu ajutorul storcătorului de fructe. În sucul obţinut se adaugă zahărul şi zeama de la cele două lămâi. Se amestecă apoi cu o lingură de lemn, până când zahărul se va dizolva complet, din 15 în 15 minute, timp de două-trei ore. Siropul se pune apoi în recipiente din sticlă, la fiecare adăugându-se o tabletă de aspirină. Se leagă la gură cu tifon dublu şi se aşază în cămară. Se va consuma în combinaţie cu apă minerală.
Sirop „la cald”
Ingrediente: 2 kg zmeură, 1,5 kg zahăr şi 1 lămâie.
Mod de preparare: după ce se spală bine zmeura, se zdrobeşte într-o cratiţă şi se acoperă cu un tifon, lăsându-se 48 de ore la fermentat. În acest timp se amestecă de două ori pe zi cu o lingură de lemn, pentru a împiedica formarea mucegaiului. Se udă un tifon dublu cu apă şi se stoarce bine, prin el strecurându-se totul şi presându-se fructele fermentate, până la obţinerea unui suc mai consistent. Acesta se pune într-un borcan de cinci litri şi se lasă la limpezit timp de zece ore, după care se scurge în alt vas, fără depuneri. Se adaugă zahărul şi zeama de lămâie şi se pune totul la fiert. Se amestecă până la dizolvarea completă a zahărului, lăsându-se să fiarbă la foc mic. Amestecaţi aproape tot timpul în care fierbe siropul, adică 30 de minute. Se toarnă fierbinte în sticle, care vor fi bine închise cu dopuri noi şi opărite în prealabil. Până a doua zi se ţin la sterilizat, apoi se păstrează în cămară, la răcoare.
Budincă
Ingrediente: 300 g zmeură, 100 g căpşuni sau alte fructe de pădure, 300 ml frişcă, 250 ml suc de fructe de pădure, 50 g zahăr pudră, 30 ml miere şi gelatină.
Mod de preparare: se bate frişca împreună cu zahărul şi mierea. Zmeura se pasează în blender, se combină cu sucul de fructe de pădure şi frişca şi la final cu gelatina înmuiată în puţină apă rece şi apoi topită pe baie de aburi. Se toarnă compoziţia în forme, ce se ţin la rece înainte de a fi servite.
Spumă rozé
Ingrediente: 400 g zmeură, 4 albuşuri, 180 g zahăr şi frunze de mentă.
Mod de preparare: Se mixează albuşurile cu zahărul până devin spumă tare. Se adaugă zmeura bine zdrobită şi se continuă mixarea până la omogenizare. Crema se serveşte în pahare, cu frunze de mentă deasupra.
Prăjitură în trei culori
Ingrediente pentru blat: 200 g biscuiţi, 150 g ciocolată, 50 g stafide, 2 linguri cu miere, 2 linguri cu zahăr brun, 100 g unt şi 2 linguri cu pudră de roşcove. Pentru cremă: 600 g brânză dulce de vacă, 300 g smântână, 4 linguri cu miere, 4 linguri cu zahăr brun, 1 lămâie, 1 fiolă de esenţă de vanilie, 200 g zmeură şi 2 pliculeţe cu gelatină.
Pentru ornat: 300 g zmeură, un plic cu tort-jeleu roşu şi 4 linguri cu zahăr.
Mod de preparare: se mărunţesc bine biscuiţii, se rade ciocolata, se adaugă untul topit şi restul ingredientelor pentru blat şi se mixează bine. Se întinde compoziţia într-o formă detaşabilă şi se ţine la rece până se întăreşte. Pentru cremă se mixează brânza, smântâna, mierea, zahărul, zeama şi coaja de lămâie şi la final se pune gelatina (dizolvată în 100 ml apă, pe foc şi răcită). Se adaugă zmeura, se amestecă şi se toarnă peste blatul tare. Se lasă la rece două ore, apoi se toarnă zmeura deasupra şi un strat uniform de tort-jeleu. Se mai ţine o oră la frigider.
Îngheţată „îmbujorată”
Ingrediente: 500 g zmeură, 1 lămâie, 250 g iaurt, 200 g smântână şi 2 linguri cu miere.
Mod de preparare: zmeura se zdrobeşte bine într-un blender, se combină cu iaurtul, mierea, sucul de lămâie şi smântâna, se mixează bine şi se pune compoziţia în forme de îngheţată, care se ţin în congelator timp de o oră. Se serveşte cu bucăţi de zmeură deasupra.
Dulceaţă savuroasă
Ingrediente: 1 kg zmeură, 500 g zahăr, 1/2 lămâie şi 250 ml apă.
Mod de preparare: se spală zmeura, se zvântă, se pune într-un vas şi se presară 100 g zahăr. Se pune la fiert apa cu restul de zahăr până când se obţine un sirop consistent. Se adaugă fructele, după cinci minute se pune sucul de lămâie, se măreşte intensitatea flăcării şi se fierbe până se leagă dulceaţa (maximum 20 de minute), amestecând des cu o lingură de lemn. Când este gata se pune în borcane încălzite în prealabil.
Licoare răcoritoare cu busuioc
Ingrediente: 500 g zmeură proaspătă, 6-7 frunze de busuioc roşu şi cuburi de gheaţă.
Mod de preparare: se spală zmeura, Se pune în storcătorul de fructe, împreună cu trei-patru frunze de busuioc. După ce se storc fructele se toarnă sucul într-un pahar de sticlă, în care se mai adaugă trei frunze de busuioc şi două cuburi de gheaţă. Se consumă imediat.
Cocteil cu pepene şi mentă
Ingrediente: 200 g zmeură, 500 g pepene roşu şi 10 frunze de mentă proaspete.
Mod de preparare: se desprinde miezul de pepene roşu de pe coajă, se îndepărtează sâmburii, apoi se taie în cuburi, într-un vas. Se adaugă frunzele de mentă uşor zdrobite şi fructele de zmeură. Se pune totul în blender şi se serveşte cu cuburi de gheaţă şi trei frunze de mentă.