Bucătăria chinezească se bazează în mare parte pe prepararea alimentelor cu ajutorul acestei tigăi. Este un vas de gătit fabricat din fontă, oţel carbon sau aluminiu, materiale bune conducătoare de căldură, ce permit ca alimentele să fie gătite la o temperatură mare, într-un timp foarte scurt. De asemenea, vasul este acoperit cu un material antiaderent. În ultimul timp, wok-ul a devenit foarte cunoscut în toată lumea, datorită calităţilor sale apreciate în arta culinară.
Realizată din fontă sau din aluminiu
Forma clasică a acestui vas pentru gătit este cea rotundă, cu baza curbată. Permite o suprafaţă mai mare de gătit, spre deosebire de tigăile cu margini verticale. Vasul wok este destul de mare, cu două mânere, unul rotund şi altul drept şi lung, pentru a fi simplu de manevrat. În magazine se găsesc două tipuri de tigăi wok. Cele chinezeşti sunt mai subţiri şi mai uşoare, iar cele occidentale, mai groase şi mai grele. Tigăile din fontă menţin căldura, dar se încălzesc mai greu, iar timpul de preparare a alimentelor este mai lung. Dar sunt cele mai recomandate, pentru că acelea confecţionate din aluminiu se deformează uşor la temperaturi ridicate.
Se spală după fiecare utilizare
Această tigaie este ideală pentru prepararea mâncărurilor din carne şi legume, celor pe bază de seminţe, fructe de mare sau paste. Carnea şi legumele se taie în cubuleţe, pentru a se coace rapid şi uniform. Pentru paste, temperatura tigării va fi medie. După fiecare utilizare, wok-ul trebuie curăţat manual, cu puţin detergent pentru vase, şters cu o cârpă moale, iar apoi uns cu puţin ulei, pentru ca pereţii să rămână antiaderenţi. Tigaia wok nu se spală în maşina pentru vase. În rândurile de mai jos vă prezentăm câteva reţete ce se pot realiza cu renumitele tigăi wok.
Pui cu ţelină Ingrediente: 300 g carne de pui, un albuş, două linguri cu amidon, o ţelină, un ardei iute, o jumătate de ceapă mică (sau un fir de ceapă verde), o linguriţă cu ghimbir tocat, o linguriţă rasă cu zahăr brun, o lingură cu vin de orez, sare. Mod de preparare: ţelina se taie în felii subţiri, ceapa în cubuleţe, ardeiul în bastonaşe, iar puiul în fâşii. Se amestecă toate într-un vas cu amidon, sare şi albuşul bătut uşor. Se pun bucăţile de carne de pui în wok şi se rumenesc. Apoi se scot şi se ţin la cald. În acelaşi vas se rumenesc ţelina, ardeiul iute, ghimbirul şi ceapa (se pot pune două linguri cu ulei). Peste legume se pun puiul rumenit, sare, zahăr şi vin. Se amestecă încontinuu câteva minute. Se serveşte cald, cu orez.
Peşte dulce-acrişor Ingrediente: 50 g mazăre congelată, 400 g biban file, două linguri cu sos de soia şi două linguri cu oţet, sare, piper alb măcinat, coriandru, chimion măcinat, ghimbir pudră (câte un vârf de cuţit), zahăr după gust, patru linguri cu ulei de arahide pentru prăjit, un ou bătut, două linguri şi jumătate cu amidon de porumb, doi morcovi tăiaţi romburi, sucul de la o jumătate de lămâie, o jumătate de ceapă tăiată cubuleţe, 150 g roşii pasate.
Mod de preparare: se taie peştele cubuleţe, se stropeşte cu suc de lămâie, sos de soia şi oţet, se lasă puţin să se pătrundă, se scoate din marinată, se condimentează şi se pune puţin zahăr. În wok se pune uleiul la încins. Cubuleţele de peşte se dau prin ou şi amidon şi se rumenesc în wok. Se scot, iar în uleiul rămas se rumenesc şi legumele. Peste ele se toarnă marinata şi tomatele pasate şi se lasă să fiarbă. După primul clocot se adaugă cubuleţele de peşte şi se mai dă într-un clocot. Se serveşte cald.
Cristina Tache
Folosiţi spatule de lemn Wok-ul este apreciat deoarece cu ajutorul lui se pot prepara alimente sănătoase, fără grăsime. De aceea, acest vas poate fi de ajutor celor care ţin cure de slăbire sau suferă de dislipidemii. Timpul de preparare este redus, alimentele nu se ard şi îşi păstrează proprietăţile nutritive. Mâncarea trebuie amestecată continuu cu o spatulă din lemn. Bucătarii chinezi şi specialiştii în această bucătărie folosesc amestecarea pe verticală, prin săltarea ridicată a tigăii.