de Gabriela Niculescu
Nuca are o utilitate versatilă în gastronomie, fiind un ingredient excelent atât pentru prăjituri, cozonaci sau ciocolată, cât şi pentru salate şi mâncăruri rafinate. Fie că folosiţi miezul întreg, zdrobit sau măcinat, proaspăt sau prăjit, acesta conferă o aromă specială preparatelor. În plus, nucile sunt bogate în acizi graşi Omega-3 şi contribuie la scăderea colesterolului. Un consum moderat de miez de nucă reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, duce la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare, dar şi la întărirea sistemului imunitar, fiind o sursă importantă de fibre, proteine, grăsimi, antioxidanţi, minerale şi vitamine.
Paste cu gorgonzola
Ingrediente: 2 linguri cu unt, 5 fire de ceapă verde (foarte fin tocate), 1/2 linguriţă cu cimbru uscat (bine fărâmiţat), 60 g smântână, 230 g gorgonzola fărâmiţată, 230 g paste (fusilli sau penne), 1 cană cu nuci (tăiate bucăţi mari), 60 g parmezan, piper negru măcinat (după gust).
Mod de preparare: puneţi untul la topit într-o tigaie medie, la foc potrivit. Adăugaţi ceapa şi lăsaţi pe foc 5 minute, apoi puneţi cimbrul, smântâna şi gorgonzola, după care amestecaţi până când aceasta se topeşte, iar sosul începe să se îngroaşe uşor. Presăraţi piper negru, acoperiţi vasul şi lăsaţi-l să se răcească. Aşezaţi pastele într-un vas de dimensiuni mari, în care apa cu sare a ajuns la punctul de fierbere. Amestecaţi ocazional, iar la final scurgeţi-le bine de apă. Turnaţi peste ele compoziţia preparată şi lăsaţi-le pe foc mic, amestecând până când pastele se „îmbracă” bine cu un strat uniform de sos. Acum puteţi încorpora nucile. Pastele cu gorgonzola şi nucă se servesc imediat, calde, cu parmezan pe deasupra.
Salată cu măr şi portocală
Ingrediente: 2 linguri cu oţet din vin roşu, 1/2 lingură cu suc de portocale, o portocală descojită, 1/2 cană cu stafide, 4 mere (preferabil din 2-3 soiuri diferite), 2/3 cană cu nuci (tăiate bucăţi mari şi prăjite), 2 linguri cu ulei de măsline extravirgin, sare şi piper negru măcinat.
Mod de preparare: într-un vas mare amestecaţi oţetul, sucul de portocală şi stafidele. Curăţaţi merele, îndepărtaţi cotorul, după care le tăiaţi, împreună cu portocala descojită, în bucăţi mari, pătrate. Într-un vas separat puneţi fructele şi bucăţile de nuci. Stropiţi totul cu ulei de măsline, apoi amestecaţi bine cu o lingură. Peste amestecul de fructe şi nuci turnaţi amestecul de oţet, suc de portocală şi stafide. Asezonaţi, după gust, cu sare şi piper. Lăsaţi salata la frigider timp de o oră înainte de servire.
Unt
Untul de nuci făcut acasă este gros, pur, ideal pentru a fi folosit în prăjituri sau creme. Puteţi încerca astfel cu orice tip de nuci: nucă simplă, pecan, caju, alune de pădure, macadamia, fistic sau migdale şi aveţi nevoie de două căni din oricare dintre acestea. Puneţi miezurile de nucă în vasul unui blender şi mixaţi până când acestea se lipesc de pereţi. Îndepărtaţi nuca de pe margini şi reluaţi procedura până când va rezulta un amestec omogen, cremos şi cu aspect de unt. Puteţi păstra untul într-o cutie cu capac, timp de o săptămână, la frigider.
Dulceaţă
Ingrediente: 1 kg nuci verzi curăţate, 1 kg zahăr, 500 ml apă, 100 g miere de albine, 50 ml zeamă de lămâie, 2 cuişoare, 1 bucată întreagă de scorţişoară, 2 plicuri cu zahăr vanilat.
Mod de preparare: nucile verzi se curăţă de coaja verde, până la coaja albă şi moale a nucii. După aceea se pun în apă rece, ca să nu se oxideze. Se lasă acoperite de apă timp de 24 de ore. În acest interval de timp se schimbă de 2-3 ori apa. Se amestecă într-o cratiţă, la foc iute, apa, zahărul, mierea şi zeama de lămâie. Când siropul începe să clocotească se pun nucile, cuişoarele, scorţişoara şi vanilia. Dulceaţa de nuci se ţine pe foc până când siropul se leagă. Verificăm, picurând din dulceaţă pe o farfurioară, iar când siropul este legat, picăturile îşi păstrează forma, fără a sări stropi.
Lichior
Ingrediente: 15 nuci verzi, 1 l de votcă, 300 g de zahăr, 3 plicuri cu zahăr vanilat, 3 cuişoare, 1/2 pahar cu apă.
Mod de preparare: se spală nucile şi se taie (cu coajă) în sferturi. Se pun la macerat în alcool timp de două luni. Este indicat să se expună la soare borcanul, pentru a se grăbi macerarea. După acest interval se strecoară lichidul şi i se adaugă un sirop fiert timp de 5 minute pe foc moderat şi făcut din zahărul amestecat cu apa şi cu mirodeniile menţionate. Se mai lasă încă 15 zile.
Tort
Ingrediente pentru blat: 4 ouă, 1 cană cu zahăr (250 g), 10 linguri cu apă, 160 g nucă măcinată, 140 g făină, 20 g cacao, 1 praf de copt.
Mod de preparare: se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi se adaugă din 4 în 4 minute o lingură cu apă, amestecând încontinuu, până obţinem o cremă. Separat se amestecă făina, nuca măcinată, cacaua, praful de copt şi se pune compoziţia puţin câte puţin în amestecul de gălbenuşuri. După aceea se adaugă albuşurile bătute spumă fără zahăr. Se toarnă compoziţia într-o formă de tort (26 cm) şi se coace în cuptorul preîncălzit 25 de minute. Pentru mai multă siguranţă, faceţi testul cu scobitoarea.
Ingrediente pentru cremă: 200 g nucă măcinată, 100 ml lapte, 1 lingură cu zahăr, 400 ml frişcă, 10 g gelatină.
Mod de preparare: se pune laptele la foc cu zahărul. Separat se dizolvă gelatina în puţină apă rece şi se pune în laptele fierbinte, apoi se adaugă nuca. Se lasă să se răcească şi se amestecă bine cu 400 ml de frişcă bătută.
Blatul se taie în două, se siropează cu esenţă de rom şi se umple cu cremă. Se lasă câteva ore la rece şi apoi se ornează cu ciocolată şi nuci. Puteţi topi 100 g ciocolată pe care s-o turnaţi deasupra, iar pe margini puteţi unge tortul cu miere şi apoi să-l tapetaţi cu nucă măcinată.