de Cătălina Tăgârţă
Alimentaţia ne poate îmbolnăvi şi tot ea ne poate vindeca. De la această premisă a pornit medicul Pavel Chirilă când a scris cartea „Nu hrăni cancerul”, împreună cu Mădălina Popescu şi Cristela Georgescu (foto). Pe lângă sfaturile legate de alimentaţie şi rolul acesteia în prevenţia şi menţinerea sănătăţii, la sfârşitul lucrării sunt oferite şi câteva reţete naturiste extrem de sănătoase. Vegetariană strictă şi mamă grijulie, Cristela Georgescu le asigură copiilor săi hrană sănătoasă, variată, echilibrată nutritiv. „Le prepar copiilor mei reţete delicioase şi sănătoase, fiindcă ştiu cât de importante sunt hrana şi educarea preferinţelor alimentare încă din primii ani ai vieţii. Reţetele din carte sunt create şi testate cu succes de mine şi copii, dar şi de cititorii blogului meu: www.cristelageorgescu.ro, deci pot fi preparate şi consumate cu încredere”, a spus aceasta. Iată câteva reţete sănătoase, nutritive şi apetisante!
Supă de linte
Ingrediente: 3 litri de apă, 150 grame linte, 50 grame morcov, 50 grame ţelină, pătrunjel sau păstârnac, o linguriţă cu cimbru, o lingură cu ulei de măsline, doi căţei de usturoi şi câteva frunze de ţelină.
Mod de preparare: se pune apa la fiert şi, când clocoteşte, se pune lintea. Când lintea a fiert se ia oala de pe foc şi se adaugă zarzavatul dat pe răzătoare, uleiul, cimbrul, usturoiul pisat şi verdeaţa. Se lasă oala acoperită 15 minute. De preferat să se consume fără sare, iar la sfârşit se pot adăuga şi alte condimente sau zarzavaturi diverse, după gust.
Ciulama de ciuperci
Ingrediente şi mod de preparare pentru o porţie: zece pălării de ciuperci champingnon tăiate cubuleţe se amestecă împreună cu jumătate de legătură de pătrunjel şi jumătate de legătură de mărar tocate mărunt. Se toarnă peste ele şi se amestecă bine următorul sos obţinut la blender: 12 nuci caju rehidratate câteva ore, cozile de la ciuperci şi încă două ciuperci întregi, jumătate de legătură de pătrunjel verde, unu-doi căţei de usturoi, sare neiodată şi ulei de măsline presat la rece.
Broccoli cu quinoa
Ingrediente pentru două porţii: cinci linguri cu vârf cu bucheţele mici de broccoli, trei linguri cu quinoa nefiartă, o legătură de pătrunjel tocat, un avocado tăiat cubuleţe.
Mod de preparare: broccoli se fierbe un minut la abur, apoi se trece prin apă rece şi se strecoară. Quinoa se fierbe 15 minute, se lasă cinci minute în apa în care a fiert, se strecoară şi se amestecă împreună cu broccoli, avocado şi jumătate de legătură de pătrunjel. Se amestecă apoi cu următorul sos: se pun la blender, 1-2 minute, două linguri cu bucheţele de broccoli crud, 15 nuci caju sau 6 nuci româneşti, sare, suc de lămâie, ulei de măsline presat la rece, trei căţei de usturoi, jumătate de legătură de pătrunjel şi, opţional, trei linguri cu brânză tofu. Se presară la final puţin pătrunjel şi câteva cubuleţe de roşii, pentru aspect colorat.
Tagliatelle cu sos pesto
Ingrediente şi mod de preparare: 2 dovlecei medii, cruzi, curăţaţi de coajă şi tăiaţi sub formă de tagliatelle (cu cuţitul care curăţă coaja la cartofi sau la zarzavaturi), se amestecă bine cu sosul de la reţeta de pastă de fistic. Se presară deasupra busuioc.
Pastă de fistic
Ingrediente şi mod de preparare pentru două porţii: se pun în blender cu cupă (preferabil de putere mare) 100 grame fistic crud, o roşie, patru căţei de usturoi, 60 mililitri de ulei de măsline, jumătate de linguriţă cu sare neiodată, 30 mililitri suc de lămâie, două linguriţe cu busuioc şi, opţional, o lingură cu fulgi de drojdie de bere. Se serveşte pe felii de dovlecel crud sau cu bucheţele de conopidă crude sau cu „grisine” din morcov sau ardei capia. O altă variantă este să se adauge puţin mai mult lichid (chiar apă) şi să se subţieze sosul, care poate fi apoi folosit pentru tăiţei din dovlecei.
Rondele de roşcove cu alune (100% crud)
Ingrediente şi mod de preparare pentru două porţii: se amestecă bine un avocado (pasat până devine ca o maioneză), două linguri cu miere cremoasă, o lingură cu pudră de roşcove, un pumn cu nuci măcinate mai mare, ca pentru colivă, două linguri cu alune de pădure măcinate, trei linguri cu făină din fulgi de ovăz, opţional o linguriţă cu unt de cocos. Se pune amestecul pe o hârtie de copt sau folie de plastic, se rulează sub formă de „salam”, se lasă la congelator o oră, se scoate şi se serveşte sub formă de rondele, între care se pun feliuţe de mandarine.
Prăjitură şi bomboane Caisuca (100% crud)
Ingrediente pentru patru porţii de prăjitură şi 10-15 bomboane: blat: 100 de grame de alune de pădure, măcinate, 100 de grame de nuci româneşti măcinate, trei linguri cu seminţe de in măcinate, şase linguri cu stafide, trei linguri cu pudră de roşcove, cinci linguri cu cocos răzuit, o linguriţă cu praf de vanilie naturală, două-trei linguri cu fulgi de ovăz măcinaţi, miere după gust şi puţin lichid (suc de portocale, de grepfrut sau lămâie cu apă - proaspăt stoarse).
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele şi se lasă 30 de minute să-şi tragă umezeala şi să se lase compoziţia. Se opreşte o parte pentru blatul prăjiturii, iar restul se modelează în formă de bomboane, care se pot tăvăli prin pudră de roşcove, susan sau nuci măcinate. Blatul va avea consistenţa unei plasteline, se modelează în formă de tort sau prăjitură, iar peste el se pune crema de mai jos.
Cremă: şase caise, un măr mare fără coajă şi cotor, scorţişoară după gust. Se pun toate ingredienteleîntr-un blender şi se pasează până când totul devine un piure. Se scoate, se amestecă bine cu stafide şi, opţional, cu puţină dulceaţă de gutui şi se aşază frumos deasupra blatului. Se presară deasupra puţină scorţişoară.
Mousse de ciocolată la minut
Ingrediente pentru două porţii: un avocado copt, pasat bine cu furculiţa sau blenderul manual până capătă consistenţa unei smântâne. Se adaugă peste el două-trei linguri cu miere cremoasă sau cristalizată, două-trei linguri cu pudră de roşcove, o lingură cu nuci crude măcinate (sau mix de felurite nuci crude), o lingură cu făină de fulgi de ovăz sau cereale integrale (fulgii de cereale se macină şi astfel se obţine făina) şi stafide după gust.
Mod de preparare: se amestecă bine toate ingredientele, se pune compoziţia în două pahare şi se presară deasupra nuci măcinate şi bucăţele de fructe de sezon. Cum se serveşte? Alături de un fruct acrişor (măr creţesc, kiwi, mandarină, portocală, căpşuni sau afine).