Frumoasa şi talentata cântăreaţă de muzică populară Matilda Pascal-Cojocăriţa este şi o bună gospodină. Nu trece an în care să nu pună pentru iarnă legume şi zarzavaturi la congelator şi la borcan. De aceea am rugat-o să ne împărtăşească şi nouă câteva reţete.
Fasole verde la congelator
Ingrediente: fasole verde şi apă. Mod de preparare: mai întâi se spală fasolea şi se curăţă bine de codiţe, se rupe în bucăţi mici, apoi se mai spală o dată şi se fierbe bine. După ce se răceşte, fasolea se bagă în pungi şi se pune la congelator.
Fasole la borcan I
Ingrediente: cinci kilograme de fasole verde, 750 ml ulei, nouă cepe mari, albe, trei kilograme de roşii şi câteva linguri cu sare, după gustul fiecăruia. Mod de preparare: se alege fasolea verde mai crudă, de preferat fără aţă, se spală şi se crapă prin mijloc în două. Se adaugă uleiul peste fasolea pusă într-o cratiţă mare la foc. Apoi se pun ceapa tăiată mărunt şi sarea, după care se fierb bine. Când sunt fierte se adaugă roşiile curăţate de coajă şi de seminţe. Apoi se lasă să mai fiarbă puţin, se pun în borcane, se leagă şi se pun puţin în cuptor, la sterilizat.
Fasole la borcan II
Ingrediente: fasole verde, apă, sare, mărar. Mod de preparare: se curăţă fasolea, se spală, se rupe şi se lasă să se scurgă de apă într-o sită. Se fierbe saramura cu mărarul. Se pune fasolea în saramură să dea un clocot. Se scoate fasolea cu lingura cu găuri şi se pune într-un vas. După ce s-a răcit se aşază în borcane de 800 ml sau de un litru. Se toarnă peste ele saramura în care s-a fiert fasolea. Aceasta trebuie să acopere fasolea cu două degete şi borcanele să rămână goale cu două degete. Se pune la fiecare borcan câte un vârf de cuţit de conservant. Se acoperă borcanele cu celofan dublu, udat, se leagă cu sfoară subţire udată. Se acoperă cu o cârpă de bucătărie udă şi se pun să fiarbă în apă o jumătate de oră, la foc domol, pentru sterilizare.
Castraveţi muraţi
Ingrediente: castraveţi, piper, sare, zahăr, oţet, boabe de muştar, hrean, mărar, frunze de ţelină, conservant, ardei iute (după preferinţă). Mod de preparare: mai întâi se spală castraveţii, apoi se curăţă hreanul. Se pun în borcan: hreanul, mărarul şi frunzele de ţelină. După care se aşază castraveţii. Deasupra castraveţilor se pun rădăcini de hrean. Se toarnă apa rece peste castraveţi, apoi se goleşte apa într-un vas şi se pun următoarele ingrediente (pentru un borcan de cinci litri): cinci linguri cu sare, cinci linguri cu zahăr, o cană cu oţet, un pacheţel de conservant, piper boabe şi boabe muştar. Se amestecă totul până se topesc sarea şi zahărul şi se toarnă peste castraveţii din borcan. Se leagă borcanul cu celofan şi se pune pentru iarnă.
Gogoşari la borcan
Ingrediente: zece kilograme de gogoşari, 500 ml ulei, 250 g zahăr, un litru de oţet, o cană cu sare, piper, ienibahar, foi de dafin, boabe de muştar şi hrean. Mod de preparare: mai întâi se curăţă gogoşarii, se taie în două şi se aşază într-un vas mare, peste care se pun toate ingredientele amintite mai sus. Gogoşarii vor sta în acest vas cu toate ingredientele timp de două zile, în care se amestecă periodic. Într-un final se pun în borcane cu zeama ce s-a lăsat în cele două zile. Se leagă borcanele cu celofan şi se ţin într-un loc răcoros.
Maria Petrache