de Diana Georgescu
Permanenta preocupare pentru menţinerea stării de sănătate, combinată cu lipsa din ce în ce mai acută a timpului liber, determină o abordare diferită şi mult mai modernă a pregătirilor pentru mesele festive. Din aceste motive am alcătuit o variantă de meniu pascal, care să necesite resurse de timp şi financiare mult mai reduse, dar care să aducă un plus în ceea ce priveşte calitatea nutriţională a preparatelor. Vă invităm să vă inspiraţi sau să încercaţi alternativa noastră.
Ruladă de curcan
Ingrediente: 500 g piept curcan, 200 g brânză de vaci (bine scursă), 50 g caşcaval, 1 legătură de mărar, 1 linguriţă cu boia, 8 felii bacon, sare, piper, oregano.
Mod de preparare: se spală pieptul de curcan şi se împarte în două bucăţi egale. Se face o tăietură pe orizontală în fiecare bucată, dar fără a tăia carnea de tot, astfel încât se obţine o bucată mai mare şi mai subţire. Se bate fiecare bucată cu ciocanul de şniţele. Se condimentează cu sare, piper şi oregano pe ambele părţi şi se lasă carnea la răcit, în frigider, până se prepară umplutura. Se zdrobeşte brânza de vaci cu ajutorul unei furculiţe, se adaugă boiaua, caşcavalul ras şi mărarul tăiat mărunt, apoi se pun sare şi piper după gust. Se pregătesc feliile de bacon, de regulă câte patru pentru fiecare bucată de carne, astfel încât să învelească în totalitate felia de piept de curcan. Se împarte umplutura în mod egal pe cele două bucăţi de piept, apoi se ia o bucată de carne şi se rulează strâns, după care se înfăşoară în bacon. Se poate prinde cu scobitori din loc în loc, ca să nu se desfacă la coacere. Se procedează la fel şi cu cealaltă felie de carne. Se preîncălzeşte cuptorul la 190°C, se pun cele două rulouri într-un vas termorezistent, se toarnă 1/2 ceşcuţă cu apă şi se lasă în cuptor pentru 40-45 de minute, până când baconul este bine rumenit. După ce se răceşte complet, se feliază în diagonală, obţinându-se felii cu lăţimea de 1,5-2 cm. Se serveşte alături de salată, drept aperitiv.
Minibrioşe picante cu mazăre
Ingrediente: 100 g mazăre fină verde (sau congelată), 100 g porumb fiert, 2 ouă, 150 g făină, 50 ml vin alb, 50 ml ulei de măsline, sare, piper roşu, 1 lingură cu pătrunjel verde tocat, 1 plic cu praf de copt, 1 lingură cu zeamă de lămâie.
Mod de preparare: ouăle se bat bine împreună cu vinul, se presară sare şi piper, apoi se pune uleiul şi se continuă baterea. Se adaugă mazărea, porumbul şi pătrunjelul tăiat fin. Se cerne uşor făina deasupra, se adaugă praful de copt dizolvat cu zeamă de lămâie. Aluatul trebuie să fie de consistenţă fluidă. Se ung formele de brioşe cu unt sau margarină (sau se folosesc hârtii speciale) şi se umplu pe jumătate cu compoziţia rezultată. Se coc 30 de minute în cuptorul încălzit în prealabil la 190°C. Se servesc calde sau reci, la aperitiv.
Prăjitură cu brânză de vaci şi lămâie
O alternativă la tradiţionala pască umplută cu brânză de vaci, această prăjitură numită de americani „cheese cake” este savuroasă, răcoroasă şi uşor de realizat, iar rezultatul este foarte apropiat de gustul cunoscut din copilărie.
Ingrediente: 75 g unt topit, 225 g biscuiţi sfărâmicioşi, 450 g brânză de vaci grasă, 225 ml smântână, 150 g zahăr tos, 4 ouă (separate gălbenuş/albuş), 40 g făină albă, 1 lămâie (coaja rasă şi sucul). Opţional: 75 g stafide, zahăr pudră, topping de caramel sau fructe de pădure.
Mod de preparare: se preîncălzeşte cuptorul la 170°C. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă rotundă cu fundul detaşabil şi cu o dimensiune de 23 cm diametru sau apropiată. Pentru realizarea blatului se zdrobesc biscuiţii şi se amestecă bine cu untul topit. Se pune amestecul în tava tapetată şi se presează cu ajutorul unei linguri pentru a se obţine un blat compact. Se pune apoi tava la frigider pentru 30 de minute.
Pentru a realiza umplutura, se pun într-un castron brânza de vaci, smântâna, zahărul, coaja rasă de lămâie, zeama acesteia şi gălbenuşurile. Se amestecă până când compoziţia devine omogenă şi se încorporează treptat făina. Apoi se bat albuşurile numai până când încep să devină spumă, nu ca pentru realizarea bezelelor sau a pandişpanului! După aceea se încorporează uşor în amestecul de brânză. Dacă optaţi pentru stafide, acestea trebuie puse la înmuiat în apă cu 30 de minute înainte de a fi încorporate în acest amestec.
Se scoate tava cu blatul de biscuiţi de la frigider şi se toarnă deasupra amestecul de brânză. Se introduce tava în cuptorul încins şi se lasă la foc foarte încet, pentru 60 de minute. Apoi se opreşte focul şi se întredeschide uşa cuptorului, lăsându-se prăjitura să se răcească încet, pentru încă 60 de minute. În acest fel ea va avea o consistenţă fermă şi nu se va deforma. Când este complet rece, se detaşează inelul exterior şi se introduce la frigider. Se serveşte după 12 ore, cu topping sau cu pudrată cu zahăr dacă aţi optat pentru stafide în compoziţie.
Diana Georgescu
Permanenta preocupare pentru menţinerea stării de sănătate, combinată cu lipsa din ce în ce mai acută a timpului liber, determină o abordare diferită şi mult mai modernă a pregătirilor pentru mesele festive. Din aceste motive am alcătuit o variantă de meniu pascal, care să necesite resurse de timp şi financiare mult mai reduse, dar care să aducă un plus în ceea ce priveşte calitatea nutriţională a preparatelor. Vă invităm să vă inspiraţi sau să încercaţi alternativa noastră.
Ruladă de curcan
Ingrediente: 500 g piept curcan, 200 g brânză de vaci (bine scursă), 50 g caşcaval, 1 legătură de mărar, 1 linguriţă cu boia, 8 felii bacon, sare, piper, oregano.
Mod de preparare: se spală pieptul de curcan şi se împarte în două bucăţi egale. Se face o tăietură pe orizontală în fiecare bucată, dar fără a tăia carnea de tot, astfel încât se obţine o bucată mai mare şi mai subţire. Se bate fiecare bucată cu ciocanul de şniţele. Se condimentează cu sare, piper şi oregano pe ambele părţi şi se lasă carnea la răcit, în frigider, până se prepară umplutura. Se zdrobeşte brânza de vaci cu ajutorul unei furculiţe, se adaugă boiaua, caşcavalul ras şi mărarul tăiat mărunt, apoi se pun sare şi piper după gust. Se pregătesc feliile de bacon, de regulă câte patru pentru fiecare bucată de carne, astfel încât să învelească în totalitate felia de piept de curcan. Se împarte umplutura în mod egal pe cele două bucăţi de piept, apoi se ia o bucată de carne şi se rulează strâns, după care se înfăşoară în bacon. Se poate prinde cu scobitori din loc în loc, ca să nu se desfacă la coacere. Se procedează la fel şi cu cealaltă felie de carne. Se preîncălzeşte cuptorul la 190°C, se pun cele două rulouri într-un vas termorezistent, se toarnă 1/2 ceşcuţă cu apă şi se lasă în cuptor pentru 40-45 de minute, până când baconul este bine rumenit. După ce se răceşte complet, se feliază în diagonală, obţinându-se felii cu lăţimea de 1,5-2 cm. Se serveşte alături de salată, drept aperitiv.
Minibrioşe picante cu mazăre
Ingrediente: 100 g mazăre fină verde (sau congelată), 100 g porumb fiert, 2 ouă, 150 g făină, 50 ml vin alb, 50 ml ulei de măsline, sare, piper roşu, 1 lingură cu pătrunjel verde tocat, 1 plic cu praf de copt, 1 lingură cu zeamă de lămâie.
Mod de preparare: ouăle se bat bine împreună cu vinul, se presară sare şi piper, apoi se pune uleiul şi se continuă baterea. Se adaugă mazărea, porumbul şi pătrunjelul tăiat fin. Se cerne uşor făina deasupra, se adaugă praful de copt dizolvat cu zeamă de lămâie. Aluatul trebuie să fie de consistenţă fluidă. Se ung formele de brioşe cu unt sau margarină (sau se folosesc hârtii speciale) şi se umplu pe jumătate cu compoziţia rezultată. Se coc 30 de minute în cuptorul încălzit în prealabil la 190°C. Se servesc calde sau reci, la aperitiv.
Prăjitură cu brânză de vaci şi lămâie
O alternativă la tradiţionala pască umplută cu brânză de vaci, această prăjitură numită de americani „cheese cake” este savuroasă, răcoroasă şi uşor de realizat, iar rezultatul este foarte apropiat de gustul cunoscut din copilărie.
Ingrediente: 75 g unt topit, 225 g biscuiţi sfărâmicioşi, 450 g brânză de vaci grasă, 225 ml smântână, 150 g zahăr tos, 4 ouă (separate gălbenuş/albuş), 40 g făină albă, 1 lămâie (coaja rasă şi sucul). Opţional: 75 g stafide, zahăr pudră, topping de caramel sau fructe de pădure.
Mod de preparare: se preîncălzeşte cuptorul la 170°C. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă rotundă cu fundul detaşabil şi cu o dimensiune de 23 cm diametru sau apropiată. Pentru realizarea blatului se zdrobesc biscuiţii şi se amestecă bine cu untul topit. Se pune amestecul în tava tapetată şi se presează cu ajutorul unei linguri pentru a se obţine un blat compact. Se pune apoi tava la frigider pentru 30 de minute.
Pentru a realiza umplutura, se pun într-un castron brânza de vaci, smântâna, zahărul, coaja rasă de lămâie, zeama acesteia şi gălbenuşurile. Se amestecă până când compoziţia devine omogenă şi se încorporează treptat făina. Apoi se bat albuşurile numai până când încep să devină spumă, nu ca pentru realizarea bezelelor sau a pandişpanului! După aceea se încorporează uşor în amestecul de brânză. Dacă optaţi pentru stafide, acestea trebuie puse la înmuiat în apă cu 30 de minute înainte de a fi încorporate în acest amestec.
Se scoate tava cu blatul de biscuiţi de la frigider şi se toarnă deasupra amestecul de brânză. Se introduce tava în cuptorul încins şi se lasă la foc foarte încet, pentru 60 de minute. Apoi se opreşte focul şi se întredeschide uşa cuptorului, lăsându-se prăjitura să se răcească încet, pentru încă 60 de minute. În acest fel ea va avea o consistenţă fermă şi nu se va deforma. Când este complet rece, se detaşează inelul exterior şi se introduce la frigider. Se serveşte după 12 ore, cu topping sau cu pudrată cu zahăr dacă aţi optat pentru stafide în compoziţie.
Miel în crustă de rozmarin
Ingrediente: 1 kg cotlete de miel, 1 legătură de rozmarin tocat, 2 linguriţe cu sare, 1 linguriţă cu piper, 2 căţei de usturoi, 50 ml ulei de măsline.
Mod de preparare: se combină rozmarinul, sarea, piperul, usturoiul şi jumătate din cantitatea de ulei într-un bol. Se adaugă cotletele şi se amestecă bine cu acest sos. Se lasă apoi la macerat timp de 45 de minute. Se încinge restul de ulei într-o cratiţă şi se adaugă cotletele. Se lasă să se prăjească timp de cinci minute pe fiecare parte. Apoi se transferă într-o tavă şi se toarnă peste ele tot uleiul. Se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor pentru 15 minute, la 190°C. Înainte de a fi servite, se lasă cotletele să se răcească timp de zece minute. Se pot asocia cu legume la cuptor, piure de cartofi sau orez fiert la abur.
Ingrediente: 1 kg cotlete de miel, 1 legătură de rozmarin tocat, 2 linguriţe cu sare, 1 linguriţă cu piper, 2 căţei de usturoi, 50 ml ulei de măsline.
Mod de preparare: se combină rozmarinul, sarea, piperul, usturoiul şi jumătate din cantitatea de ulei într-un bol. Se adaugă cotletele şi se amestecă bine cu acest sos. Se lasă apoi la macerat timp de 45 de minute. Se încinge restul de ulei într-o cratiţă şi se adaugă cotletele. Se lasă să se prăjească timp de cinci minute pe fiecare parte. Apoi se transferă într-o tavă şi se toarnă peste ele tot uleiul. Se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor pentru 15 minute, la 190°C. Înainte de a fi servite, se lasă cotletele să se răcească timp de zece minute. Se pot asocia cu legume la cuptor, piure de cartofi sau orez fiert la abur.