de Raluca Grințescu
Patisoanele proaspete sunt mai puțin perisabile decât dovleceii și se pot păstra timp mai îndelungat. Patisonul sau dovleacul spaniol se pretează la prepararea unei largi game culinare, în modalități similare dovlecelului, dar trebuie reținut că, datorită conținutului mai mare de fibre, patisonul are nevoie de un timp ceva mai lung de gătire în comparație cu dovlecelul. Poate fi preparat sub formă de salate calde, zacuscă, sosuri, înăbușit, sub formă de crochete, copt, umplut cu brânză, orez sau carne, ghiveci. În unele părți se murează în oțet. Posibilitățile sunt multe și țin mai mult de imaginație.
Supă
Ingrediente: 500 g morcovi, 250 g patisoane, 2 cepe, 30 g unt, 100 g smântână, 1 lingură cu chimen, 1 litru supă de zarzavat, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: morcovii, patisonanele şi cepele se rad și se condimentează cu chimen, sare și piper. Apoi se călesc în unt şi se ţin zece minute la foc. Se adaugă supa de zarzavat, se acoperă și se lasă să fiarbă. După câteva clocote se ia capacul și se mai fierbe supa timp de 30 de minute. Se lasă să se răcească la temperatura camerei. Se strecoară prin sită și se pune din nou să mai dea un clocot, apoi se amestecă împreună cu smântâna. Înainte de a fi servită, se adaugă pătrunjelul tocat.
Cu cașcaval
Ingrediente: 600 g patisoane, 2 ouă, 20 ml smântână sau frișcă pentru gătit,
1 lingură cu nucșoară, 50 g cașcaval ras, unt, sare.
Mod de preparare: se spală şi se curăță patisoanele. La început le tăiem în felii, apoi feliile în bețișoare. Se fierb bețișoarele de patison cinci minute în apă sărată. Se strecoară și se așază într-un vas de yena uns cu unt. Se amestecă bine două ouă întregi cu 20 ml smântână sau frișcă, puțină nucșoară rasă, sare și puneţi compoziția peste patisoane. Se presară cașcaval ras și se pune în cuptor până se rumenește.
Umplut cu legume
Ingrediente: 3 patisoane, 2 ciuperci, o jumătate de ceapă, 1 morcov mic, o jumătate de ardei gras, 2 căței de usturoi, 1 bucată mică de țelină, 5 linguri cu suc de roșii, pătrunjel, 1 ou, sare, piper, vegeta, 3-4 linguri cu brânză rasă, 4-5 linguri cu ulei.
Mod de preparare: spălaţi patisoanele, le tăiaţi un căpăcel, apoi le scoateţi miezul ajutându-vă de un cuțit și de o linguriță. Le presăraţi cu sare și le lăsaţi cu gura în jos să se scurgă de apă. Pentru umplutură: tocaţi toate legumele în cuburi mici, inclusiv miezul scos de la patisoane. Le căliţi apoi în două linguri cu ulei, timp de opt-zece minute. Opriţi focul și adăugaţi două linguri cu suc de roșii, pătrunjelul tocat mărunt și oul. Condimentaţi cu sare și cu piper. Umpleţi patisoanele cu amestecul de legume. Deasupra fiecăruia puneţi câte o lingură cu brânză rasă. Le așezaţi apoi într-un vas termorezistent, în care aţi pus o cană cu apă, trei linguri cu suc de roșii, vegeta și două-trei linguri cu ulei. Daţi vasul la cuptor pentru o oră.
Salată
Ingrediente: 1 kg patisoane, 2 cepe, 2-3 linguri cu ulei, sare, 3-4 boabe de piper, 2 foi de dafin, oțet, zahăr.
Mod de preparare: se curăță patisoanele de coajă, se taie în felii foarte subțiri și se așază într-un castron. Se prepară o soluție de apă, sare, oțet și zahăr, se aromatizează cu dafin și piper, se adaugă uleiul şi ceapa și se dă în clocot. Se toarnă fierbinte peste patisoane, se acoperă cu un capac, se lasă la răcit 24 de ore, apoi se scurge de zeamă și se servește la fripturi.
Pane
Ingrediente: 600 g patisoane, 3 ouă, făină, pesmet, ulei.
Mod de preparare: un patison (circa 600 g) cu coaja albă și tare se spală și se taie în două. Dacă nu mai este fraged se scot semințele, se taie pe lățime în felii de 0,5 cm lățime și se curăță de coajă. Se bat 3 ouă întregi, feliile de patison se tăvălesc mai întâi prin făină, apoi prin ou și la urmă în pesmet. Se rumenesc pe ambele părți în ulei abundent și fierbinte, pe foc potrivit. Un sfat pentru cei care ţin cură de slăbire, să scoată patisonul pane din tigaie pe prosop de hârtie care absoarbe excedentul de grăsime.
Gratinat
Ingrediente: 1 kg patisoane, 300 g carne prăjită sau tocăniță, 100 g orez, 2-3 linguri cu făină, 200 ml smântână, 1 gălbenuș, 50 g cașcaval ras, sare, pentru prăjirea patisonului, mult ulei.
Mod de preparare: se curăță patisoanele, se taie în două, se îndepărtează semințele, se taie în felii de un deget, se sărează și se lasă să stea timp de o oră. Se absoarbe umezeala, feliile se trec prin făină și se prăjesc în mult ulei fierbinte pe ambele părți, apoi se scurg bine. Orezul se fierbe până este aproape moale în apă sărată. Carnea prăjită sau carnea din tocăniță se macină, zeama rămasă se amestecă bine cu smântâna și cu gălbenușul. Pe fundul unui vas termorezistent se așază feliile de patisoane, deasupra orezul, apoi carnea tocată. Se repetă. Ultimul strat să fie de patisoane. Se toarnă deasupra smântână condimentată și se presară cașcaval ras.
Murat
Ingrediente: 10 patisoane, 3-4 căței de usturoi la fiecare borcan, 4 lingurițe cu piper negru boabe (câte jumătate de linguriță la borcan), 7 pahare de 250 ml cu apă, 2 linguri cu sare, 3 linguri cu zahăr, 150 ml oțet.
Mod de preparare: patisoanele se spală și se lasă să se scurgă de apă. Curățați și spălați usturoiul. Borcanele se spală și se scurg bine de apă. Patisoanele se taie felii cam de 1 cm grosime și se umplu borcanele cu acestea. În fiecare borcan puneți câte trei-patru căței de usturoi și 0,5 linguriță cu piper negru boabe. Turnați cele şapte pahare cu apă într-o cratiță, o puneți la fiert și când începe să fiarbă adăugați sarea, zahărul și oțetul. Lăsați să fiarbă toate împreună și apoi le turnați în borcane. Capsați borcanele și le puneți la sterilizat într-o oală mai mare, 10 minute din momentul în care începe să fiarbă apa în oală. După ce au fiert, le scoateți din oală atent, verificați încă o dată capacele să nu lase aer și le puneți pe un prosop cu capul în jos până se răcesc bine. Sunt gata de mâncat în două-trei săptămâni.