de Raluca Grințescu
Când vine vorba despre îngheţată, nu ştiu câţi dintre voi o puteți refuza, mai ales că vă răcoreşte şi este dulce. Există însă persoane care preferă să fie puţin mai îndrăznețe. Iată care sunt unele dintre cele mai ciudate sau bizare arome de îngheţată create de mâna şi de mintea omului.
Îngheţata de foie gras şi caviar
Japonezii sunt campionii celor mai anormale arome de îngheţată, dar francezii vin puternic din urmă prin crearea unei îngheţate cu gust de pate de ficat de gâscă şi caviar.
Îngheţata cu Viagra naturală
Din această categorie, doar îngheţata mai lipsea. Câţi dintre voi ştiaţi că Viagra are şi o aromă?
Îngheţata cu aromă de pește
Ţara de provenienţă este, desigur, Japonia! Aici este ţara tuturor mâncărurilor ciudate, aşa că această îngheţată nu are de ce să ne uimească.
Îngheţata de seminţe de susan negru
Îngheţata din seminţe de susan negru impresionează prin culoare şi prin faptul că se aseamănă cu o mână de pământ pusă într-un castron. Cine ar mai gusta aşa ceva?
Îngheţata cu aromă de bacon
Ne place baconul, însă nu în îngheţată. Expertul culinar David Lebovitz a încercat o astfel de reţetă, care se pare că are şi succes la public.
Îngheţata cu aromă de caracatiţă
Ați da cu piciorul unei linguriţe cu îngheţată cu tentacule de caracatiţă mărunţite? Dacă nu sunteți pasionați ai fructelor de mare, atunci vă puteți considera niște fericiți. Japonezii sunt deja, deoarece ei o produc.
Îngheţata din cartofi
Dacă aţi consumat până acum cartofii gătiţi în diferite forme, de acum îi putem consuma şi direct din cornet, asezonaţi cu puţină mazăre, un mic făcut bine la grătar şi poate cu puţin muştar deasupra. Cornetul poate înlocui cu brio cunoscuta pâine.
Îngheţata cu aromă de tutun
De ce şi-ar dori cineva să guste un astfel de sortiment, nu ştim, însă, ţinând seama de aromele de mai sus, nimic nu este imposibil.
Îngheţata salată
La reţeta tradiţională de îngheţată se adaugă câteva legume sănătoase, se lasă la congelator, şi îngheţata salată este gata de consumat. Legumele ar putea deveni în acest mod preferatele copiilor.
Îngheţata din curry şi morcovi raşi
Puteți încerca această rețetă în cazul în care copiii dumneavoastră nu sunt fani salată. O cupă cu frişcă, una cu lapte, una cu lapte de cocos, morcovi, ouă, zahăr brun şi câteva condimente alcătuiesc reţeta de îngheţată.
Îngheţata de porumb dulce
În afară de coacere sau fierbere, porumbul mai poate fi consumat şi sub forma îngheţatei. Laptele îi dă o savoare şi mai mare, iar multe persoane care au gustat-o se arată încântate.
Înghețata cu aromă de limbă de bou
Diferitele culturi au o reprezentare diferită asupra termenului „limbă de bou”. În China, de exemplu, limba de bou este un aluat condimentat, rulat în formă de limbă înainte de a fi copt. În Statele Unite ale Americii, limba de bou este, de fapt, limba de vacă.
Înghețata cu aromă de curry indian
Înghețata cu aromă de curry indian are ca principal ingredient versiunea japoneză a acestui curry. Pentru cei care vor să-și dea seama ce aromă are, curry-ul japonez este folosit la prepararea sosului brun care acompaniază cele mai multe dintre mâncărurile tradiționale japoneze.
Înghețata cu aromă de wasabi
Rădăcina de wasabi este baza unui ingredient extrem de utilizat în Japonia pentru sosuri și condimente. Pentru iubitorii aromei de wasabi, această înghețată este desertul ideal cu care se încheie o masă.
Înghețata cu aromă de colagen și lămâie
Colagenul este utilizat în special de industria farmaceutică, pentru revitalizarea pielii îmbătrânite, el reprezentând circa 25%-35% din totalul proteinelor din corpul omenesc. De ce l-au folosit japonezii pentru aromatizarea înghețatei, nu putem decât să presupunem - mănânci „la greu” înghețată cu colagen și... întinerești. Iar lămâia a fost, probabil, adăugată pentru a nu-ți cădea greu la stomac.
„Nebunii” reci
Mai există și alte înghețate cu arome nebune precum înghețata cu aromă de carne de cal - se numește Basashi și conține mici bucățele de cal, considerată de japonezi ca fiind cea mai bună; înghețata cu aromă de usturoi - inventată de exploratorul italian Venito Helsingino și consumată ca desert după o masă cu spaghete; înghețata cu aromă de cărbune - tot japonezii sunt cei care consumă cu plăcere o astfel de înghețată, care se pare că favorizează o bună digestie sau înghețata cu aromă de viperă - este cea mai „mortală” înghețată cunoscută de oameni, însă are un gust minunat.
Iaurt îngheţat
„Frozen Yogurt” sau iaurtul înghețat a apărut mai întâi în New England (SUA), în 1970, ca fiind un desert uşor servit, sub numele Frogurt. Opt ani mai târziu, o gelaterie şi patiserie din Boston a introdus primul ambalaj pentru această reţetă de deşert, comercializând-o sub numele de Humphreez Yogart. „Frozen Yogurt” este un desert servit rece, ce se doreşte a fi mult mai sănătos decât tradiţionala îngheţată, prin simplul fapt că înlocuieşte pudra de lapte cu iaurt natural, amestecat cu fructe proaspete.