Se spune că de Crăciun stăm la masă cu Dumnezeu. Cu lumini, colindători, cozonaci şi zahăr candel, cu oameni fericiţi şi biserici pline de credincioşi, veniţi să se bucure de naşterea Mântuitorului. Să deschidem, aşadar, împreună cartea cu îngeri, lăsându-i să poposească în casele noastre în seara de Moş Ajun şi să ciocnim un pahar cu vin.
Varza roşie, preferata spaniolilor
În perioada Crăciunului, pe mesele spaniolilor predomină produsele „de pământ”, cum ar fi şofranul, uleiul de măsline sau oţetul de Jerez. Majoritatea preparatelor tradiţionale sunt pe bază de fructe uscate: migdale în supă, nuci şi migdale în prăjituri şi seminţe de pin în varză roşie. Varza roşie nu lipseşte niciodată din meniul de Crăciun, pregătită foarte simplu: fiartă şi aromată cu usturoi. În unele case, varza este aromată cu seminţe de pin şi stafide şi stropită cu vin Riebera del Duero, pentru mai multă savoare şi culoare. Foarte mulţi spanioli preferă de Crăciun peştele prăjit, „îmbrăcat” cu un sos de sherry şi piper, alături de cartofi şi ceapă, fiind decorat cu pătrunjel şi şofran. Crăciunul nu poate fi conceput de spanioli fără prăjitura tradiţională, „touron”, preparată din ciocolată, nucă de cocos, îngheţată de praline, pastă de migdale şi glazurată la sfârşit cu ciocolată, în combinaţie cu ulei de măsline, în loc de unt, fructe uscate, nuci şi migdale întregi.
Porc fript la groapă pentru cubanezi!
Pentru cubanezi, masa tradiţională înseamnă friptură de porc, fasole neagră servită cu orez şi plante tradiţionale (Yuca) sub formă de piure. Familiile numeroase se reunesc şi, într-o groapă săpată în pământ şi plină cu cărbuni acoperiţi cu frunze de bananier, frig un porc întreg. Familiile (care în Cuba includ rudele de toate gradele) petrec toată noaptea pe muzică tradiţională.
„Glögi”, băutura finlandezilor
Luna decembrie este în Finlanda o lună a bucuriei, când prietenii se adună şi servesc „glögi”, o băutură fierbinte, cu vin îndulcit şi aromat. Masa de Crăciun este bogată în preparate din peşte: somon uşor sărat, lavaret crud sau hering în variate sosuri. Peştele îngheţat are un gust asemănător cu al aspicului, iar icrele de somon, de peşte alb şi de cod sunt asemănătoare caviarului. Nu trebuie uitat merluciul, peşte ce se macerează în apă minerală şi se serveşte cu sos bechamel şi cartofi. Alte mâncăruri tradiţionale sunt şunca şi cârnaţii, specialităţi de bază în bucătăria finlandeză. Desertul de Crăciun este pe bază de prune, „joulutorttu“, o plăcintă cu gem, pufoasă, coaptă la cuptor.
În Franţa, "utucul lui Noel”
Multe persoane din Noua Zeelandă urmează vechile tradiţii engleze în ceea ce priveşte masa tradiţională: curcan, budincă de stafide şi salate reci, iar copacul împodobit se numeşte „Pohntokawa”. În Jamaica, masa de Crăciun cea mai importantă este prânzul. Ea include orez, pui, carne de bou şi capră picantă şi, mai rar, friptură de vită sau de porc.
În trecut, în fiecare familie franceză se pregătea „Prăjitura celor Trei Magi”, ce avea ascunsă în ea un bob de fasole. Cine îl găsea devenea rege sau regină pentru întreaga zi de Crăciun. Şi acum se păstrează tradiţionala „Bûche de Noel“, „Butucul lui Noel”, o prăjitura de ciocolată prezentată la masă sub formă de buturugă.
La greci, crenguţă de măslin în dulciuri
Crăciunul şi Anul Nou în Grecia sunt bogate în superstiţii, dar şi în preparate tradiţionale. Printre prăjiturile tradiţionale se numără „Melomakaronas”, însiropată cu miere şi „Kourabiedes“, acoperită cu fulgi de zahăr. De Anul Nou, tradiţia cere să se pună pe prăjitură o monedă de aur sau de argint. Grecii nu împodobesc brazi de Crăciun, locul acestora fiind luat de creanga de măslin. De asemenea, crenguţa este fixată în mijlocul prăjiturii de Crăciun, ce se aşază în centrul mesei şi se decorează cu nuci, portocale şi mere. Conform tradiţiei, una dintre persoane se ridică de la masă spunând: „Masa Femeii, masa Fecioarei Maria, Iisus s-a născut, toată lumea se bucură”. Prăjitura şi crenguţa rămân în centrul mesei până la Epifanie, când poate fi tăiată.
Carmen Ciripoiu
"Prăjitura prezidenţială” se găseşte doar la Casa Albă
Masa festivă la americani începe cu aperitive reci, pregătite deseori din somon afumat, iar desertul variază de la regiune la regiune şi chiar de la casă la casă. Ca decoraţiuni, cel mai mult se folosesc formele de brazi şi culorile roşu şi verde. La Casa Albă se serveşte „Prăjitura prezidenţială”, preparată după o reţetă veche, de peste două secole (cu cireşe, migdale, petale şi sirop de trandafiri). Această tradiţie a început în perioada lui Abraham Lincoln şi este unică în lume.
În locuinţele din vestul Americii se pregăteşte, în această perioadă, tradiţionala băutură Egg Nog, în vase mari de sticlă. Egg Nog se prepară cu brandy, rom, ouă, lapte şi se serveşte musafirilor în ceşcuţe de sticlă, în semn de bun venit. În marile hoteluri, vasele cu Egg Nog se aşază pe o masă îmbrăcată în alb, pe hol, lângă bradul luminos.