de Alina Anghel
Produsă de azteci dintr-o plantă de agave albastră, tequila de astăzi nu și-a schimbat prea mult gustul, și nici puterea, fiind denumită „apa vie” de cei care o consumă și considerată a fi un cadou al zeilor oferit oamenilor. Tequila, cunoscută întâi sub denumirea de „pulque”, a fost prima băutură alcoolică apărută în America de Sud, fiind consumată doar de preoți în timpul sacrificiilor, ca ofrandă sau ca medicament. În secolul al XV-lea, exploratorii spanioli au ajuns în Mexic, în Jalisco, unde au descoperit un trib de nativi care își spuneau „Tiquili”. Aceștia au condus exploratorii pe pământurile lor și le-au arătat cum se prepară „pulque”. Exploratorii și-au dat seama că pot transforma „pulque” în ceva mult mai intens dacă distilează băutura. Astfel, au obținut un preparat foarte concentrat în alcool și i-au dat o denumire creștină, devenind, astfel, tequila. Haideți să vedem câteva rețete ce pot fi preparate cu această tărie, pentru a aduce un plus de savoare.
Somon cu mango
Ingrediente pentru 4 porții: 4 fileuri de somon, 1 legătură de mărar, 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură de tarhon, 2 crenguțe de rozmarin, 4 mango, 1 papaya, 200 ml tequila, 50 g unt, 150 ml ulei de măsline, 150 g pesmet, sare, piper, sos picant de ardei.
Mod de preparare: fileurile de somon se condimentează cu sare, piper și rozmarin, se pun într-o tavă, se toarnă deasupra tequila și se marinează două ore. Mango și papaya se taie cuburi, se prăjesc în untul încins, până devin aurii, apoi se păstrează la cald. Pesmetul se amestecă împreună cu verdeața rămasă, tocată mărunt, și cu uleiul de măsline. Compoziția rezultată se pune peste fileurile de somon, ca o crustă. Se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coc la foc mediu 25 de minute. Se servesc ca atare sau cu un sos picant de ardei și cu cubulețele de mango.
Vită cu chili
Ingrediente pentru 6 porții: 500 g carne de vită, 200 g sos de roșii, 1 lingură cu pastă de tomate, 1 conservă cu fasole boabe de 400 g, 1 ceapă, 2 căței de usturoi, 1 ardei iute, 250 ml tequila, 50 ml ulei de măsline, sare, piper, pâine neagră, smântână.
Mod de preparare: într-o oală se pun pasta de tomate, sucul de roșii, sarea, piperul și ardeiul iute. Se fierb zece minute și se păstrează la cald. Ceapa și usturoiul, curățate, se toacă mărunt și se călesc în puțin ulei. Se adaugă carnea de vită tăiată cuburi, se călește câteva minute, apoi se toarnă sosul din oală. Se pune fasolea din conservă, clătită cu apă rece și scursă, se toarnă tequila, se amestecă, se acoperă cu un capac și se fierb la foc mic spre mediu circa două ore. Se servește cald, cu pâine neagră prăjită sau simplă și cu smântână.
Pui cu limetă
Ingrediente pentru 4 porții: 125 ml tequila, 125 ml suc de portocale, 250 ml suc de limetă, 1 linguriță cu fulgi de ardei chili, 1 ardei iute potrivit, 4 căței de usturoi, 8 aripi de pui mai mari, sare, ulei de floarea-soarelui.
Mod de preparare: într-o oală se pun tequila, sucul de limetă, sucul de portocale, fulgii de ardei chili, usturoiul și ardeiul iute, tocate. Se amestecă, se pun aripile de pui, se stropesc cu marinată, apoi se acoperă cu un capac și se lasă la marinat peste noapte. Se scot aripile din marinată, se șterg cu un șervet absorbant și se prăjesc la foc mic în puțin ulei și se servesc.
Paste cu lămâie
Ingrediente pentru 4 porții: 250 ml smântână, 2 lămâi, 500 g tăiței sau paste late, 100 ml tequila, 100 g măsline tocate, sare, piper.
Mod de preparare: pastele se fierb în apă cu sare, se scurg și se pun într-un bol. Într-o crăticioară se pun coaja rasă și pulpa de la lămâi tăiată cubulețe, smântâna, tequila, sare și piper după gust. Se fierbe la foc mic până se îngroașă, se adaugă pastele, măslinele tocate, se amestecă și se mai ține pe foc două minute. Se verifică de gust și se servesc imediat, presărate cu piper și cu coajă rasă de lămâie.
Frigărui de pui cu tarhon
Ingrediente pentru 4 porții: 4 piepturi de pui, 150 ml tequila, 2 limete, 6 căței de usturoi, 1 ardei iute, 1 legătură de tarhon, 50 ml ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: piepturile de pui se taie cuburi și se pun într-un bol. Se adaugă tequila, sucul de limetă, usturoiul pisat și tarhonul tocat. Se presară ardeiul iute tocat, sare și piper după gust, uleiul de măsline, apoi se amestecă totul, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la rece minimum o oră. Se înfig cuburile de pui pe frigărui de lemn sau de metal și se frig pe grătarul încins până devin aurii.
Sorbet de avocado
Ingrediente pentru 4 porții: 4 avocado, 1 limetă, 2 iaurturi mici, 1 lingură cu coriandru tocat, 1/4 linguriță cu sos iute, 100 ml tequila, sare.
Mod de preparare: avocado se curăță de coajă și de sâmburi, se taie cuburi și se pune într-un bol. Se adaugă sosul iute, sare după gust, coriandrul, iaurtul și sucul de limetă şi tequila. Se pasează totul cu un mixer, se pune într-o formă și se introduce la congelator. După ce a înghețat, se scoate din formă cu ajutorul unei linguri de înghețată, formând mici bile de sorbet. Se servește presărat cu coriandru tocat și cu coajă de limetă rasă.
Cocteil Margarita
Ingrediente pentru 4 porții: 250 ml tequila, 150 ml vin alb sec, 4 limete, gheață.
Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-un shaker sau într-o sticlă cu capac, se amestecă, apoi se toarnă peste fulgii de gheață aflaţi în pahare de cocteil, decorate cu zahăr și cu coajă rasă de limetă.
Mere coapte cu sos de tequila
Ingrediente pentru 4 porții: 4 mere mari, 200 ml frișcă, 100 ml tequila, 50 g zahăr brut, 50 g stafide, 50 g miez de nucă, 50 g unt, 1 limetă.
Mod de preparare: merele se spală, li se scoate căsuța cu semințe și se stropesc cu suc de limetă în interior. Separat, se amestecă untul cu stafidele, puțin zahăr și nucile tocate mărunt. Se umplu merele cu acest amestec, se așază într-o tavă și se introduc în cuptorul încins. Se coc la foc mediu până se înmoaie, apoi se scot pe un platou. Într-o oală se pun frișca lichidă, tequila, zahărul rămas și coaja rasă de limetă. Se dau în fiert la foc mic, se lasă să se răcească, apoi se toarnă peste merele din platou și se servesc imediat.
Pont. În general, tequila este servită ca atare sau ca ingredient principal sau secundar pentru a prepara diverse băuturi, dar și feluri de mâncare și deserturi. Este folosită ca adaus în marinatele pentru carne, deserturi cu smântână dulce, sorbeturi sau rețete de salate sau frigărui cu fructe. Adăugați câteva linguri pe frigăruile de pui sau deasupra unei creme brulée și flambați.