de Dana Purgaru
Toată lumea e obișnuită cu laptele de origine animală și destul de mulţi oameni au auzit și chiar au gustat lapte de soia, care se găsește în comerț ambalat și care este o alternativă bună în post. Totuși, laptele poate fi preparat din multe alte surse vegetale, fiind sănătos pentru toată lumea. Vă prezentăm câteva rețete ușor de preparat.
De cocos
Ingrediente: 1 nucă de cocos mare sau 2 mici, 1 litru de apă.
Mod de preparare: scoateți apa de cocos (dacă există), spargeți nuca/nucile și desfaceți miezul de pe coajă. Puneți bucățelele într-un mixer și mărunțiți-le cât puteți de mult. Turnați apoi într-un blender, adăugați jumătate din apa fierbinte și mixați. Lăsați un sfert de oră și strecurați prin tifon. Stoarceți bine lichidul, apoi puneți din nou în blender, adăugați restul de apă, mixați, strecurați și stoarceți din nou.
De nuci
Ingrediente: 3 mâini cu miez proaspăt curățat, 1 litru de apă.
Mod de preparare: lăsați o noapte la înmuiat miezul de nucă. A doua zi clătiți bine și puneți în blender. Mixați câteva minute, apoi strecurați lichidul printr-un tifon. Acest tip de lapte este foarte bun împreună cu cereale integrale.
De orez
Ingrediente: 100 g orez alb sau brun, 500 ml apă.
Mod de preparare: înmuiați orezul o noapte, apoi puneți-l la fiert. Când este gata, băgați-l în blender împreună cu apa, mixați bine și strecurați printr-un tifon, pe care îl stoarceți foarte bine ca să iasă tot lichidul. Este foarte bun împreună cu lapte de nuci, miere, vanilie sau scorțișoară, un praf de sare și, eventual, cacao sau praf de carob/roșcove.
De ovăz
Ingrediente: 2 căni cu fulgi de ovăz, 4 căni cu apă.
Mod de preparare: înmuiați fulgii de ovăz în apă clocotită, apoi puneți-i în blender și mixați-i cu apă până la omogenizare. Se strecoară apoi bine prin tifon, se stoarce, iar laptele se poate servi cu scorțișoară, cu vanilie și cu fructe deshidratate.
De soia
Ingrediente: 2 căni cu boabe de soia deshidratate, 5 căni cu apă.
Mod de preparare: se lasă boabele de soia să se înmoaie în apă o zi și o noapte, apoi se mărunțesc în mixer, în mașina de tocat sau în blender și se strecoară de două ori printr-un tifon, apoi se stoarce. Se poate consuma cu cereale integrale, miere și vanilie sau cacao.
De semințe de dovleac
Ingrediente: 2 căni cu semințe de dovleac, 6 căni cu apă.
Mod de preparare: se lasă semințele în apă timp de patru ore, apoi se pun în blender și se mixează bine cu apa circa un minut. Se strecoară prin tifon și se stoarce bine. Pulpa rămasă e gustoasă și se poate folosi la alte rețete. Laptele poate fi aromat cu esență de ștevie, miere sau sirop de arțar ori de agave.
De migdale
Ingrediente: 200 g migdale crude, 1,5 litri apă.
Mod de preparare: lăsați migdalele să se înmoaie în apă o zi și o noapte, complet acoperite de apă. Puneți-le apoi într-un blender cu apă curată și mixați-le până când se obține un lichid asemănător laptelui. Strecurați printr-un tifon, stoarceți bine, dar nu aruncați pulpa rămasă, deoarece poate fi consumată ca atare sau folosită la alte rețete. Laptele se poate combina cu miere, vanilie sau cacao, după gust.
De semințe de floarea-soarelui
Ingrediente: 2-3 căni cu semințe de floarea-soarelui neprăjite, 6-7 căni cu apă.
Mod de preparare: lăsați semințele la înmuiat timp de 12 ore în apă călduță. Mixați-le apoi împreună cu apa într-un blender până când semințele sunt complet măcinate. Se poate consuma și nestrecurat, dar pentru a avea aspect de lapte se trece prin tifon, se stoarce foarte bine și se servește rece, simplu sau împreună cu miere, un praf de sare și puțină esență de vanilie.
De susan
Ingrediente: 150 g semințe de susan, 1 litru de apă.
Mod de preparare: semințele de susan se lasă la înmuiat una-două ore, apoi se pun în blender împreună cu apa. Se mixează un minut și se poate consuma așa sau se strecoară printr-un tifon și se stoarce bine. Se combină excelent cu cacao, vanilie sau scorțișoară.
De semințe de cânepă
Ingrediente: 2 căni cu semințe de cânepă decorticate (se găsesc la magazinele cu produse naturiste), 6 căni cu apă.
Mod de preparare: puneți semințele în blender împreună cu apa, mixați un minut, apoi strecurați printr-un tifon de două ori și stoarceți bine de fiecare dată. Pulpa rămasă este bună în salatele de legume sau împreună cu cereale integrale ori în prăjituri. Laptele poate fi servit cu un praf de cacao sau cu fructe de pădure. La prepararea sa, în blender, pot fi adăugate și câteva curmale înmuiate în prealabil în apă.
De alune de pădure
Ingrediente: 2 căni cu alune de pădure neprăjite, 5 căni cu apă.
Mod de preparare: alunele se lasă la înmuiat peste noapte, apoi se mixează în blender împreună cu apa. Se strecoară printr-un tifon de două ori și se storc bine. Pulpa rămasă, foarte gustoasă, se folosește la alte rețete. Laptele obținut se combină de minune cu cacao sau cu praf de roșcove și miere.
Laptele vegetal este recomandat a fi consumat o dată la câteva zile, în special de copii și de persoanele vârstnice, pentru că este o sursă excelentă de energie, nu conține colesterol, este plin de vitamine, dar mai ales de minerale (în special calciu), are cantitatea optimă de proteine, carbohidrați și grăsimi și este... gustos!