Main menu

header

    O splendidă poezie scrisă de Adrian Păunescu lansează metafora: „Noapte fără anotimp/ Ce-ai dori să-ţi dau în schimb?”. S-ar putea zice oare că subansamblurile ce compun organismul omului sunt fără anotimp? Sau funcţionează oare organele omului după un anume orar?

    Existând intervale de timp pe parcursul a 24 de ore în care fiecare organ în parte lucrează mai turat şi alte ore în care acelaşi organ funcţionează mai relaxat? Medicina clasică n-a căzut pe spate de entuziasm în faţa acestor teorii de dependenţă a organismului de anotimpuri şi chiar de orele unei zile. Timid, medicina alopată a făcut referiri la unele boli, cum că s-ar acutiza sezonier, în sensul că ulcerele de cauză hiperacidă şi de stres ar avea un maximum de atac primăvara şi toamna. Evaziv, medicina clasică a mai făcut o referire, şi anume că în primele ore ale dimineţii există un risc mai mare de infarct şi de puseu hipertensiv.

    În schimb, medicina din China se bazează puternic pe ideile de dependenţă a organelor atât de anotimpuri, cât şi de anumite intervale orare ale zilei. De exemplu, medicii chinezi susţin că ficatul se află în activitate maximă primăvara. Deci el trebuie ajutat prin metode naturiste să nu obosească în acele luni când lucrează la randament maxim.

   Să nu uităm că în ficat îşi are sediul şi mânia omului. Să reamintim că ficatul este implicat în imunitate şi tot el poate fi considerat strategul organismului, ce elaborează planul de bătaie al acestuia.  Revenind la ore, ficatul lucrează de duduie între 1:00 şi 3:00 noaptea, tocmai de aceea e bine ca omul să doarmă în acest miez de noapte, pentru a lăsa ficatul în tihnă să dezintoxice şi să filtreze organismul, şi să reconstruiască ţesutul. Rinichiul este considerat de chinezi fântâna vieţii, menţinând echilibrul energetic al organismului. În treacăt fie spus, rinichiul este considerat şi cel mai generos organ, cel mai domn, fiindcă, atunci când alte organe sărăcesc în energie, rinichii le cedează din bagajul său energetic. În iunie, oamenii pot resimţi mici necazuri în zona rinichiului.

   Tocmai de aceea, în această lună, rinichii trebuie susţinuţi cu ceaiuri din anumite plante, cu acupunctură, cu homeopatie. Ce sentimente îşi au sediul în rinichi? Chinezii spun că aici se află teama, anxietatea. De altfel, medicina chineză susţine că fricoşii au puţină energie în rinichi, le e tot timpul teamă şi le lipseşte voinţa. Vezica biliară este organul curajului. Ea îl ajută pe om să ia decizii prompte. Vezica biliară lucrează din plin la începutul nopţii, între orele 23:00 şi 1:00. Intestinul gros e considerat de specialiştii chinezi un organ ce reglează imunitatea.

    De altfel, în materie de imunitate, chinezii susţin că intestinul gros lucrează în echipă cu plămânii. În zorii zilei, între 5:00 şi 7:00, intestinul gros e în activitate maximă. În martie, când predomină elementele metal şi pământ, trebuie sprijinit intestinul gros prin acupunctură, plante, homeopatie. Primăvara este un moment bun pentru întărirea imunităţii prin consum de fructe, din care organismul îşi ia enzime, vitamine, minerale. Mai mult, ca să întârziem îmbătrânirea, avem nevoie de enzime, deci nu trebuie să neglijăm fructele şi legumele. Pentru a fortifica  activitatea de imunitate coordonată de plămân şi de intestinul gros, şedinţele de acupunctură sunt binevenite. Între orele 7:00 şi 9:00 îşi desfăşoară din plin activitatea stomacul.

    Tocmai din acest motiv s-a împământenit ideea că e bine să mănânci dimineaţa şi că micul dejun este cea mai potrivită perioadă de hrană a omului. Dar în legătură cu acest lucru se desfăşoară o intensă polemică, şi anume între cei care susţin că e binevenită masa de dimineaţă, cea mai copioasă, şi cei care pretind că inima lucrează în zona de risc în acele ore. Păi cum să mănânci mult şi să faci gimnastică dimineaţa dacă atunci inima şchioapătă cel mai tare pe parcursul zilei?