Bate un vânt de nebunie! Toată lumea se pricepe la cure de slăbire... Te opreşte la lift o vecină de pe scara ta şi începe să-ţi turuie: „Te-ai cam rotunjit, vecină! Păi, ia-ţi gândul de la plăcinte, de la budinca de macaroane, de la sosuri, şi mai bine, una peste alta, mănâncă răbdări prăjite!“. Toate bune şi frumoase, numai că vecina cu sfaturile de slăbire bate la cântar 120 de kilograme uşor, de mai, mai să trebuiască să se cântărească în gara de mărfuri, cu cântarul acela basculă, pentru vagoanele agabaritice. Dar şi grasa de la etajul cinci e foarte pricepută în curele de slăbire! Toate femeile rotunjoare visează noaptea să ajungă precum manechinele acelea, care, după ce ies de pe podiumul prezentărilor de modă, se ţin de pereţi de anemice ce sunt, cărora li se înmoaie genunchii şi li se întunecă vederea, fiindcă n-au mai mâncat un firicel de carne de zece zile, mulţumindu-se o zi întreagă cu o foiţă de salată.
Curele de slăbire vând orice publicaţie, oricât de proastă ar fi. Că Vasilica din Berceni, ca şi Tase din Huşi găsesc acolo rezolvarea unei probleme încurcate, cum ar fi să se lepede de kilogramele în plus. Şi cu toate astea, cura de slăbire este o treabă foarte serioasă, fiindcă trebuie făcută după criterii ştiinţifice, pentru a nu afecta sănătatea. Medicina nutriţiei este o felie de ştiinţă foarte serioasă şi tocmai de aceea a slăbi înţelept este ceva ce trebuie să se desfăşoare sub supravegherea şi conducera unui specialist în nutriţie. De fapt, nu există o cură-minune, nu există o cură universală! Fiecărui om i se potriveşte un anume regim alimentar, deci fiecărui om trebuie să-i fie recomandată o slăbire care să ţină seama de toate datele organismului său. Discutăm acest subiect de mare importanţă cu doctor Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul de Nutriţie, Diabet şi Boli Metabolice „N. Paulescu”. Obezitatea nu este o boală, ci e un efect cauzat de diferite fenomene.
Bineînţeles că există şi predipsoziţie genetică: unii sunt predispuşi să aşeze uşor kilograme din tot ce mănâncă, alţii au metabolismul reglat pe arderi eficiente, astfel că mănâncă toată ziua şi noaptea şi nu pun niciun kilogram în plus. De obezitate sunt de vină şi obiceiurile alimentare ale familiei. Există boli ce facilitează îngrăşarea. Dereglarea funcţiilor endocrine, de exemplu: hipotiroidia sau sărăcia secreţiilor date de glandele sexuale ori secreţia în exces a unor hormoni din glanda corticosuprarenală. Unele tratamente medicale sporesc asimilarea în digestie, deci îngrăşarea. După cum unele operaţii duc la obezitate, cum ar fi scoaterea vezicii biliare sau operaţiile de fibrom uterin. După ce au născut, unele femei nu mai pot să slăbească.
Tocmai de aceea, în sarcină, gravida nu trebuie să se îngraşe mai mult de 12 kilograme! Menopauza aduce şi ea kilograme în plus... Sexul şi vârsta trebuie judecate când e vorba despre obezitate. Stresul îi îngraşă pe unii. După divorţuri, cei care au păţit-o se îngraşă. Alte femei divorţate vor să se îngraşe ca să le demonstreze foştilor soţi că le merge bine. Este important şi modul în care se dispune grăsimea. Periculoasă este grăsimea de pe abdomen, fiindcă organele sunt sufocate de grăsime şi vasele se înfundă cu grăsime. Tocmai de aceea, când un obez cere o cură de slăbire, medicul trebuie să analizeze cauzele obezităţii sale şi să ia măsuri împotriva acestor motive de îngrăşare. Într-o cură deşteaptă, omul trebuie să slăbească mâncând de toate. Şi glucide, şi proteine, şi lipide, şi minerale, şi vitamine. Dar el trebuie să împuţineze cantitatea din aceste categorii de alimente. Bineînţeles că se impun unele restricţii la glucide, dulciuri şi la produsele de panificaţie. Este indicat ca omul care vrea să slăbească să mănânce fructe în loc de dulciuri concentrate.
Dar nici acestea nu trebuie consumate în exces, căci îngraşă şi ele. Există fructe cu mult dulce în ele, care îngraşă, precum: strugurii, bananele, perele. Se recomandă fructele mai puţin dulci, ce sunt mai necoapte: merele creţeşti, citricele, grepfrutul. Alcoolul, se ştie, îngraşă, şi cea mai mare vinovată este berea. Să nu se uite că atunci când verşi o sticlă cu bere pe gât e ca şi când a-i înfuleca o pâine întreagă. Îngheţata cea delicioasă aduce şi ea multe calorii. Trebuie să ne ferim de fast-food: hamburger-ul, delicioşii cartofi prăjiţi, floricelele, chips-urile, chiar şi pufuleţii îngraşă. Există perioade ce înseamnă slăbire, iar apoi de stagnare. Nu trebuie să se sperie persoana aflată la regim, căci după aceste perioade fără slăbire urmează iarăşi un timp al pierderii în kilograme.
Dacă după trei săptămâni de cură înţeleaptă oamenii nu au dat niciun kilogram jos, se poate apela şi la medicamente. Există două tipuri de medicamente recomandate pentru slăbire: o categorie de medicamente ce împiedică asimilarea grăsimii în intestinul gros, dirijându-le în scaun, iar altă categorie de medicamente stimulează senzaţia de saţietate, acţionând la nivelul sistemului nervos central. Bineînţeles că omul trebuie să facă şi mişcare. La obezitatea uriaşă, patologică, aducătoare de boli, e cazul să intervină şi chirurgia, ce limitează volumul stomacului sau scurtează lungimea pe care se face digestie în intestinul subţire.
Florin Condurăţeanu