Main menu

header

Regizorul și coscenaristul Billy Ray e cunoscut mai ales pentru „Jocurile foamei”, unde s-a ocupat de ecranizarea cărții, în faza de script. De data asta însă, a venit cu un thriller tulburător de la trailer și până la ultima scenă. Distribuția este una care duce cu gândul la Oscar. Protagonistul din „12 ani de sclavie” Chiwetel Ejiofor, ciocolatiul mai talentat ca-n pelicula premiată, este acum agent FBI, blonda și serafica Nicole Kidman, pe post de procuroare, cucerește cu ușurință, dar stârnește și gelozii, iar Julia Roberts, o polițistă căreia îi este omorâtă fiica, e în pragul disperării, și dincolo de el, empatizând perfect cu spectatorii. Totul e construit cu multă migală și nu te plictisești nicio clipă.

13 ani întregi durează o anchetă pentru a reuși să-i vină de hac unui criminal, ocrotit pe motiv că este un informator de moschee, cu sprijinul căruia ar putea fi dejucat un plan terorist. Julia, alias Jess, pare îmbătrânită devreme și e greu de spus dacă doar rolul o vrea așa, nefardată și mai antistar ca niciodată. Ca o culme a ironiei, această existență dramatică se petrece în Los Angelesul care, cu mulți ani în urmă, o consacra ca „Pretty Woman”. În acest mister mai intră și un șef extrem de alunecos, jucat cu talent de Alfred Molina, pe care, probabil, nu-l vom uita niciodată în deliciosul „Chocolat”, din anul 2000. Pe parcursul celor două ore, încerci să descoperi care ar putea fi criminalul, sperând într-un secret care să răstoarne certitudinile. Poate că lucrurile nu sunt atât de evidente pe cât se arată de la început. O urmărire la cursele de cai și alta la un meci de baseball sporesc neliniștea cinefilului. Trecerea timpului e subtil și eficient redată mai cu seamă prin tunsorile bărbaților și prin coafurile femeilor.

„Secretul“

„Secret in Their Eyes“

SUA, 2015

Regia: Billy Ray

Cu: Nicole Kidman, Julia Roberts, Chiwetel Ejiofor, Alfred Molina, Dean Norris, Mark Famiglietti, Michael Kelly, Don Harvey

Distribuit în România de

Ro Image 2000, Prorom