Main menu

header

„Miracolul din Tekir” este o poveste de care ar fi fost mândru și Mircea Eliade, imaginată de Ruxandra Zenide, care-și păstrează actrița fetiș din „Ryna”, pe Dorotheea Petre, aici o vindecătoare, cu totul aparte, de care toată lumea pare că se teme. Misterul și paranormalul de calitate plutesc în aer și par anume zămislite pentru cele care își doresc, cu orice preț, să devină mame, și, uneori, atunci când se așteaptă mai puțin, minunea se petrece!

Se spune că Tekir era un tătar și că nămolul din lacul său făcea minuni. De aici a pornit întreaga idee, la care s-au adăugat personaje secundare, atât de intense, încât se transformă, brusc, în principale. Mătăsica, țiganca stranie și escroacă, e interpretată, cu mult har, de mama-soacră din „Nuntă în Basarabia”: Viorica Geantă Chelbea. Preotul ambiguu și care rămâne într-o oarecare măsură necunoscuta întregii întâmplări este întruchipat impecabil de Bogdan Dumitrache. Țăranul piroman, în jurul căruia se construiește scena pedepsirii primitive, chiar ca în peliculele cu vrăjitoare de altădată (vezi cea cu Marina Vlady din 1956), e jucat cât se poate de convingător de Tache Florescu. Printre sătenii care apelează la puterile magice ale Marei este o Mara din realitate, Mara Nicolescu (din „Filantropica”). George Piștereanu, vedeta din „Eu când vreau să fluier, fluier” și din „Loverboy”, ajunge un gigolo extrem de credibil, pe nume Julio (oare o aluzie la Iglesias?). Și chiar dacă am lăsat-o la urmă, e departe de a fi cea de pe urmă: Elina Löwensohn (cea cu un aer de Anouk Aimée și care a jucat și în „Lista lui Schindler”) este Lili, românca stabilită peste graniță, plină de bani și dornică de urmași, cu o impresionantă mașină, decapotabilă, roșie ca focul, într-un contrast izbitor cu căluțul, Amurg, care-și poartă stăpâna într-un decor aproape selenar, cu tulburătorii Vulcani Noroioși, care ai impresia că prind viață încă de la primul cadru, și te atrag, halucinant și irezistibil, în adâncul lor.

Miracolul din Tekir

România, Elveția, 2015

Regia: Ruxandra Zenide

Cu: Dorotheea Petre, Elina Löwensohn, Bogdan Dumitrache, George Piștereanu, Mara Nicolescu, Axel Moustache, Constantin Dinulescu, Mirela Oprișor, Nicodim Ungureanu

Distribuit în România de

Ultraviolet Media