„Poliţist, adjectiv” a fost marea reuşită a României la Cannes anul acesta. A luat două premii, cel al juriului secţiunii la care a participat, „Un certain regard”, dar şi pe cel al Federaţiei Internaţionale a Presei Cinematografice (FIPRESCI). După „A fost sau n-a fost”, pelicula ce i-a adus „Camera D’Or”, tot la Cannes, muream de curiozitate să văd ce urmează. Scenariul este din cu totul alt aluat, dar are aceleaşi ingrediente. Un umor debordant, adesea absurd, şi totuşi atât de specific nouă, românilor, care-l gustăm şi uneori chiar îl practicăm, doar că ne lipsesc talentul şi perseverenţa de a-l strânge într-un text coerent.
Întreg Occidentul a fost încântat, mai cu seamă de finalul acestei poveşti, a unui poliţist care are o criză de conştiinţă. Poate părea bizar, dar chiar şi alor noştri li se poate întâmpla aşa ceva! Mai cu seamă dacă sunt tineri şi uşor idealişti. Dragoş Bucur îi dă viaţă unui asemenea personaj, care nu vrea să distrugă existenţa unui tânăr prins cu droguri uşoare (ca să vezi cum a prefigurat el unul dintre subiectele campaniei europenelor pe marginea căruia s-a făcut atâta tapaj...).
Unele ziare au comparat personajul cu cel al profesorului de anul trecut care lua „Palme D’Or” din franţuzescul „În clasă”. La o cafea pe Croazetă (ce-şi poate dori mai mult un cinefil?), regizorul îmi mărturisea că nici n-a văzut pelicula cu pricina! Asta pentru a ni se demonstra pentru a nu ştiu câta oară că noi, cei care vedem şi comentăm filmele, facem tot felul de presupuneri care sunt departe de realitate.
La 3 iulie veţi avea ocazia, pe marile ecrane autohtone, să vă încânte mai ales finalul „Poliţistului, adjectiv”, de o intensitate a replicilor ce pare ca un schimb de mingi într-un meci de tenis, şi să-l aplaudaţi încă o dată, furtunos, pe Vlad Ivanov, dar şi pe mai puţin cunoscutul, deocamdată, Ion Stoica.„Poliţist, adjectiv”
Regia: Corneliu Porumboiu
Cu: Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Ion Stoica, Irina Săulescu.