Main menu

header

Splendidă surpriză tipic englezească, un episod de lungmetraj păstrând în mare parte din personajele văzutului și revăzutului foileton, atât de îndrăgitul „Downton Abbey”, după numele conacului, unde alături de lorzi și lady conviețuiesc cei care constituie personalul esențial, mai cu seamă când în vizită se anunță Regele și Regina, în anul de grație 1927. Mese splendid aranjate, o cină cu tot felul de întâm- plări, mașinuțe de epocă, adevărate bijuterii, pe lângă cele de preț, trenuri pline de nostalgie și mai ales protocolul extrem de sever. Apoi păreri pro și contra Monarhie și replici de neuitat, într-un ping-pong de dialoguri de invidiat. Ideea că poți să îndrăgești și pe cineva căruia nu-i împărtășești ideile, mai ales pe cele politice, că în viață trebuie să ai cel puțin o mare iubire, una esențială, adevărată, care merită să rămână în memorie.

O Dame Maggie Smith de zile mari, care afirmă, din poziția bunicii înțelepte, atotștiutoare și dominatoare că ea nu se ceartă, ci explică! Mary, nepoata preferată, e tunsă după moda vremii, asemeni unei legende a filmului mut, Louise Brooks, mai e și un irlandez (Tom Branson) suspect, o Imelda Staunton, care știe să-i facă față scorpiei (deși în realitate sunt bune prietene), o Elizabeth McGovern îmbătrânită față de „A fost odată în America” din 1984, care e și co-producătoare și Hugh Bonneville, stăpânul casei, Jim Carter, un majordom (Carson), pe care cu toții ni l-am dori, ca de altfel și pe misteriosul Brendan Coyle, care îl joacă pe domnul Bates. O surpriză este Geraldine James, Regină pe ecran, pe care o știm din „Gandhi” sau din serialul genial „Perla Coroanei”. Plus o muzică fermecătoare și valsuri mai ceva ca în Concertul de Anul Nou, de la Viena.

DOWNTON ABBEY

Marea Britanie, 2019

Regia: Michael Engler

Cu: Maggie Smith, Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, Tuppence Middleton, Michelle Dockery, Allen Leech, Penelope Wilton, Rob James-Collier, Matthew Goode

Distribuit de: RoImage 2000