Main menu

header

Nu trebuie să vă imaginați că e o animație de Crăciun, și nici să nu conotați cu îndemnul de tristă amintire: „Tot înainte”, la care bancul era „Tot înainte era mai bine” (când se referea la Rege), iar acum, la Nostalgia dictaturii (ca să citez titlul unui recent documentar tulburător și îngrijorător!). Este vorba despre doi frați adolescenți, care vor să-și reînvie tatăl, pentru o zi, firește printr-o vrajă (sindromul Harry Potter, cu Școala lui de Vrăjitorii și vrăjitori). Cei de la Pixar i-au dat mână liberă regizorului Dan Scanlon, să țeasă o poveste, nu pornind de la niște benzi desenate sau o manga japoneză, ci de la o experiență personală, trăită în copilărie, când a rămas orfan. Momente pline de tandrețe, dar și de un umor nebun, la care reacționează publicul de la 8 la 88 de ani (plus /minus) nu-s puține!

Nu lipsesc sirenele, foarte la modă, una dintre ele a luat premiul de interpretare la Berlinală, un Urs de Argint, mai exact actrița Paula Beer, alias Undine, dintr-o variantă modernă a mitului creaturii adâncurilor: Ondine. Mai regăsim și dragoni, ciclopi, orici, centauri și nelipsiții troli! Firește, apare ideea dependenței de jocurile video, și nu dintre cele mai prietenoase, o mamă și o aniversare cu tortul de rigoare, și alte surprize! Muzica este extrem de bine aleasă și plasată în momentele-cheie. Pelicula se poate urmări în variantă originală, sau în cea dublată, pentru cei care n-au ajuns încă în clasa întâia, deși deja de pe la cea zero se învață literele și cu un mic efort se pot descurca, mai ales dacă vor compensa cu ce a prins de la opționala de engleză!

„TOT ÎNAINTE“ („ONWARD“)

SUA, 2019

Regia: Dan Scanlon

Voci: Tom Holland (Ian Lightfoot), Chris Pratt (Barley Lightfoot), Octavia Spencer (Manticore), Julia Louis-Dreyfus (Laurel Lightfoot voce), Mel Rodriguez (Colt Bronco), Tracey Ullman (Grecklin), John Ratzenberger (Felix voce)

Limba română: Bogdan Cotleț (Ian Lightfoot), Mihai Smarandache (Barley Lightfoot), Gabriela Popescu (Manticore), Armand Calota (Colt Bronco), Isabela Neamțu (Spector), Adina Lucaciu (Yeldeah), Cătălina Chirțan (Picătură), Viorel Ionescu (Gaxton), Mihaela Alexandru (Grecklin), Afrodita Androne (Laurel Lightfood), Valentino Tiron (Wilden), Monica Valentina Pricob (mulțimi), Cornelia Bloos (instructor auto), Andrei Velicu, Tudor Morgovan-Cristescu, Morcov George Eugen, Eugen Nicolae Enescu, Camil Theodoros Popa

Distribuit de: Forum Film România