…Este titlul unei cărți absolut fabuloase. Veritabilă numismatică teatrală și simfonie a efigiilor nobile. Poezie și tratat de fenomenologie shakespeariană. Mărturisiri și arpegii de creatori veniți din Rai. Cartea aceasta trebuie să fie cărămida oricărei biblioteci a tuturor care petrec și suferă în Templul lui Shakespeare.
…„De ce Shakespeare?”, gândul-ghid chiar pe copertă, pe care-l lansează Cristiana Gavrilă, cea care a conceput și a coordonat acest superb volum de colecție rară. „Pentru că istoria teatrului universal se calculează înainte și după Shakespeare. Pentru că opera sa este Biblia teatrului. Sau… privilegiul actorilor și libertatea regizorilor. Shakespeare a fost provocator de revoluții și evoluții în teatrul româneac”. Și continuă teatrologul: „De ce Lecția de Shakespeare? Pentru că Shakespeare este o Școală obligatorie în teatru și în viață”…
…Și urmează o fantastică Lecție Shakespeare ținută de 18 regizori și 10 actori de top, care au strălucit în Marele Will, reteatralizându-l pe scena românească. Filtrând Capodopera prin personalitatea sa, demitificând-o și sacralizând-o, fără a o izola de prezent. Fie că a fost vorba despre „Hamlet”, „Regele Lear”, „Furtuna”, „Richard al III-lea”, „Cum vă place”, „Machbeth”, „Titus Andronicus”, „Troilus și Cresida” etc. Regizorii sunt: Ion Sava („Shakespeare. Obligatoriu cu mască”), Liviu Ciulei („Dimensiunea infinită a operei”), Vlad Mugur („Shakespeare și Regizorul Mag”), Radu Penciulescu („Putere, legitimitate, crimă”), David Esrig („Furtuna sau despre autorul interzis”), Dinu Cernescu („Hamlet. Un om obișnuit”), Andrei Șerban („Teatrul miracolului. Shakespeare. Regele Lear”), Aureliu Manea („Shakespeare și regizorul vizionar”), Alexandru Tocilescu („Shakespeare și regizorul rock star”), Alexander Hausvater („Radiografia puterii”), Silviu Purcărete („Teatrul ca un labirint”), Mihai Mănuțiu („Shakespeare și dublul său”), Tompa Gabor („Shakespeare obligă la libertate”), Bocsardi Laszlo („Despre poezia iraționalului”), Victor Ioan Frunză („Paradoxul shakespearian: realismul lapidar și poetic”), Ducu Darie („Teatrul, înainte și după Shakespeare”), bulgarul Alexander Morfov, care a montat „Furtuna” la TNB („Starway to Heaven”), Felix Alexa („Un univers viu”).
…Și 10 actori favorizați ai sorții, în roluri shakespeariene de legendă: Victor Rebengiuc („Shakespeare… o imensă catedrală”), Ilie Gheorghe, Ion Caramitru („Hamlet. Eterna revelație a rolului”), Mariana Mihuț („Regele Lear e o femeie”), Marcel Iureș („Hamlet. Tratat despre capcanele gândirii”), Mihai Râlea, Oana Pellea („Shakespeare… un privilegiu al actorilor”), Mihai Constantin, Mihai Călin, Marius Manole. Ca volumul să se încheie cu sublime Fotograme din spectacole shakespeariene în România, cu actorii amintiți mai sus și cu mulți alții. Carte, minunat dar, prețuire celor care te-au zămislit: un Proiect al Teatrului Național „I.L. Caragiale”, realizat prin Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”, cu sprijinul Asociației TNB și finanțat de AFCN.