...Mă număr printre cei care am susținut (și în scris!) excelentul Proiect 9 G al Teatrului Național București și al Centrului de cercetare și creație teatrală „Ion Sava”. Un Proiect Noua Generație pentru tineri actori, regizori și scenografi, cu câteva realizări remarcabile, „ArtOrchestra” însemnând un spectacol încântător, cerut și aplaudat de mai toate orașele României.
…Când am primit Invitația pentru debutul ediției a II-a a 9 G, mi-a încolțit o idee: de ce nu și un Proiect 80 S?! Adică unul pentru Seniori 80! Dramaturgi, actori și regizori care au pășit pragul spre 80 de ani sau l-au și depășit! Dramaturgi care scriu (și încă bine!), interesant, ancorați în prezent, numai că nu prea-s citiți! Cap de listă ar fi Dumitru Radu Popescu, care, în august trecut, a bătut pe muchie 80 de „surâsuri în plină vară”. Mai figurează în această Galerie nobilă a Seniorilor dramaturgiei autohtone în viață Mihai Ispirescu, Dinu Grigorescu, Viorel Cacoveanu, Mircea Radu Iacoban, Radu F. Alexandru, Viorel Savin etc. Mă încumet să propun și un regizor-Senior pentru întâia producție a unui asemenea Proiect: Ion Caramitru.
…Acest 80 S mi se pare un contrapunct la 9 G, dar și venerarea unei generații de referință. O generație de 8-zeciști de ecou și printre regizorii Seniori ai teatrului românesc, încă în viață: Cătălina Buzoianu, Lucian Pintilie, Lucian Giurghescu, Radu Penciulescu, David Esrig și alții. Și cu Actori-Legendă aflați în jurul celor nobile 80 de Primăveri: Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Alexandru Repan, Marin Moraru, Dorel Vișan, Ilie Gheorghe și mulți alții...
...Este lăudabil că ne respectăm tinerii și îi promovăm. De ce nu am face-o și cu Seniorii, mulți uitați, într-un gest de prețuire pentru o carieră de excepție - motivație pentru 9 G?!
…Am început acest material cu Proiectul de succes 9 G. Din păcate, spectacolul de debut al noii ediții, jucat vineri seară, în Sala Mică a Teatrului Național din București, nu prea m-a încântat. Piesa „After Hours” (autor și regizor: actorul Radu Iacoban) nu s-a ridicat la nivelul strălucirilor din ediția I. Textul, mai mult o colecție de scheciuri, cu glume ușoare, bășcălii ieftine (și la adresa Angelei Merkel și a Turului Franței la ciclism), cu vulgarități și înjurături, cu muzică tare la început și în final, încât declaratul „comic absurd” al autorului-regizor a devenit mai curând un comic-anost (în pofida interpretării bune a lui Cătălin Babliuc - mai ales - și Conrad Maricoffer). Chiar dacă totul se desfășura sub imperativul „Îmbătați-vă!” (după un vers de… Baudelaire!). Nici regia n-a potențat intenția autorului, avalanșa de proiecții și anunțarea cu litere mari, pe ecranul din fundal, a capitolelor care urmau (fără legătură între ele!) alimentând ideea de schematism.
…După acest debut în ediția a II-a
9 G, consider necesar și Proiectul pentru Seniori. Cine se încumetă să-l urce pe scena înnobilată de actori, regizori și dramaturgi, prezențe minunate, de prețioase povețe, în selectul Club 80?