Main menu

header

…Prima jumătate a anului teatral s-a încheiat tonic, cu un evantai de Festivaluri, în mare parte de ținută, culminând cu Gala de senzație de la Sibiu. La Timișoara, Bacău, Buzău, festCo București, Sibiu, Constanța, Sărbători ale teatrului românesc, cu o superbă afluență de public avid de frumos. Din păcate, și unele umbre, semnalate spre a nu fi repetate în cealaltă jumătate a anului teatral, în Festivalurile de vară-toamnă: Oradea, Fest(in) pe Bulevard - Nottara, Arad, FNT, Galați etc.

…Obiecțiile vizează și lucruri minore (traducerile, când există, la piese jucate în limbi străine, sunt făcute cu literă prea mică și plasate inoportun; caietele-program ale Festivalurilor nu prezintă toate distribuția spectacolelor (personaje și numele interpreților), ci o înșiruire a actorilor.

…Punem lupa pe unele „umbre” gândind la selecționerii spectacolelor din Festivaluri, primii răspunzători de conținutul Galelor… Știam că dramaturgia autohtonă nu prea e băgată în seamă, dar chiar niciun text românesc într-un Festival, ca la Gala Star-Bacău și la „Buzău/ Iubește/ Teatru”?!… Salutând diversitatea de expresie, nu putem aplauda - dimpotrivă - două derapaje stridente, înregistrate la „Miturile Cetății”, în fața unui public numeros: în spectacolul băimărenilor, mult îndrăgitul Zorba îl trimite la origini, neaoș, fără vreo perdea, pe Platon!... Ca în minunăția de spectacol „Vivaldi și Anotimpurile”, al maestrului Gigi Căciuleanu, în acea splendoare de teatru coregrafic să auzi, în foarte puținele cuvinte, „Mai dă-i dracului pe toți ăștia”!?!

…Nu reluăm anomalia de la ultimul festCo (toate premiile unui singur spectacol!?!), privim la dramatizări, scenarii proprii ale unor regizori „după” texte celebre. Foarte frumos, parodia e gustată, numai că, fără măsură, ea devine bășcălie! Ni s-a părut în cazul spectacolului „Zorba’s Dionysos”, la Teatrul din Baia Mare, în care celebrul roman al lui Kazantzakis e dat peste cap, chiar anulat, într-un - zice scenaristul și regizorul - „spectacol antropologico-holografic” (sic!), Zorba ajungând prin Turcia, Serbia și sfârșind în Maramureș! Demers total negustat de publicul de pe Litoral, care, știind altă poveste „Zorba Grecul” (filmul cu Anthony Queen), a părăsit masiv arena din Piața Ovidiu înainte de pauză!

…La Festivalul Comediei Românești a plouat cu… titluri englezești: „With a little help from my friends” (de Maria Manolescu, regia Al. Mâzgăreanu), „Suntrack” (scenariu și regia Radu Afrim), „Artists Talk” (scenariu și regia Gianina Cărbunariu), „EmojiPlay” (spectacol coregrafic de Gigi Căciuleanu)! De ce oare această fugă de limba română (nu doar de textul autohton!), doar așa, că pare mai… cool?! Poate realizatorilor, nu și spectatorilor!... N-am înțeles și pace titlul „Suntrack”, al lui Radu Afrim, la Teatrul „Maria Filotti”, Brăila, din moment ce scenariul lui (bun ca intenție!) are și un subtitlu minunat („În căutarea sunetului pierdut” într-un oraș cu soare)!?!

…„Umbre” semnalate fără a uita că pot fi „fiicele luminii”, vorba poetului!