...O Gală de zile mari, ajunsă la a III-a ediție, ideea lui Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, adună și în toamna aceasta, în capitala Basarabiei, Teatre Naționale de pe ambele maluri ale Prutului. Între 20 septembrie şi 1 octombrie, la Chișinău, într-o Reuniune cu bogate semnificații, România prezintă zece spectacole produse de cinci Teatre Naționale: „I.L. Caragiale”, București („Idolul și Ion Anapoda”, de G.M. Zamfirescu, în regia regretatului Ion Cojar, din... 2006, și „(D)efectul Placebo”, creație colectivă în proiectul 9G); „Radu Stanca”, Sibiu („Oidip”, scenariu original în regia lui Silviu Purcărete; „Familii”, un spectacol de Eugen Jebeleanu); „Marin Sorescu”, Craiova („Elefantul din cameră sau The Vibrator Play”, de Sarah Ruhl; „Exploziv”, de Elise Wilk), Teatrul Național Târgu-Mureș („Patru piesuțe politice despre dușmani”, de Szekely Csaba, și „O scrisoare pierdută. Prea multă vorbărie”, de Alina Nelega, după I.L. Caragiale); „Vasile Alecsandri”, Iași („Goldberg Show”, regie - Mihai Măniuțiu și răvășitorul „Seceta roșie”, după „Cartea foametei”, de Larisa Turea, în regia tulburătoare a lui Petru Hadârcă). „Afișul” Galei invită și la salutarea unor regizori de top din România.
...Reprezentanții Republicii Moldova în această Gală a Teatrelor Naționale vor fi doi din Chișinău: Naționalul „Mihai Eminescu” prezintă patru spectacole („În ochii tăi fermecători”, dramatizare după romanele lui Gib Mihăescu, în regia lui Alexandru Vasilachi; „Lucky Strike”, de Rick Cleveland; „Copiii Foametei”, de Alexei Vakulovski, regia - Luminița Țâcu; „Casa Zoikăi”, de M. Bulgakov), iar Naționalul „Satiricus I.L. Caragiale” vine doar cu dramaticul „Migraaaanți sau Prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă”, de Matei Vișniec, în excelenta regie a lui Sandu Grecu. Va fi prezent și Teatrul Muzical-Dramatic „B.P. Hasdeu”, din Cahul, cu o comedie - „Se caută un mincinos”, de Dmitrys Psatas. Repertorii diverse, cu accent pe teatrul politic.
...Programul ediției e îmbogățit de opt audiții cu public în cadrul Teatrului Național Radiofonic, din care am remarcat câteva spectacole de mare interes: „Mircea Eliade - Jurnal de suferințe și împliniri”, un scenariu de Sorin Alexandrescu (nepotul ilustrului filosof!), în regia artistică a lui Gavriil Pinte; „Lia Manoliu - Drumul spre Cartea Recordurilor. Lacrima din aurul olimpic”, scenariu radiofonic de Magda Duțu și Ion Costin Manoliu; „Pe urmele pașilor Tăi, Iisuse”, în regia artistică a lui Dan Puric; „Axinte Frunză. Șapte zile în pustia Sfântului Munte”, în regia artistică a lui Petru Hadârcă; „Cabaretul cuvintelor”, de Matei Vișniec, în regia Danielei Burlacu...
...Pentru ca o asemenea interesantă Gală a Teatrelor Naționale, ce unește superb malurile Prutului, să fie urmărită de mai mulți cronicari, sugerez ca pe viitor Festivalurile teatrale să nu se suprapună cu Gala de la Chișinău, ca acum, când la Brăila e Sărbătoare între 17 şi 24 septembrie, iar la Oradea, între 24 septembrie şi 1 octombrie. O sugestie pentru o minunată Idee!